– Ούτε σε πόλεμο τόσοι νεκροί
– Ξυπνήστε και οδηγείτε με σύνεση είναι κρίμα…
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος
Σοκαριστικά είναι πράγματι τα νούμερα των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ξάνθη για το έτος 2024 που σήμερα φέρνουμε αποκλειστικά στη δημοσιότητα μέσα από την εφημερίδα μας στο φως, έπειτα από έρευνα την οποία πραγματοποιήσαμε.
Είναι αρκετές εκείνες οι φορές που καλούμαστε να καλύψουμε μια είδηση τροχαίου ατυχήματος και πραγματικά αυτό το κομμάτι της έρευνας είναι αρκετά δύσκολο ειδικά όταν πρόκειται για κάποιο θανατηφόρο τροχαίο όπου συντοπίτες μας και όχι μόνο χάνουν τόσο άδικα τη ζωή τους, αφήνοντας πίσω βυθισμένους στο πένθος τους οικείους τους, αλλά και την κοινωνία της Ξάνθης, η οποία πραγματικά θρηνεί αυτές τις απώλειες.
Ως μέσο ενημέρωσης, ήμασταν στην πρώτη θέση άμεσης παρουσίασης των θεμάτων αυτών, με αποτέλεσμα οι ειδήσεις μας να αντιγράφονται και να μεταφέρονται από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης της Ξάνθης, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας και όμως, αυτό δεν έγινε η αφορμή να συνετιστούν οι οδηγοί και να δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή όταν κυκλοφορούν στους δρόμους.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, το 2024 το Νοσοκομείο Ξάνθης, υποδέχθηκε 514 περιστατικά συνανθρώπων μας, εκ των οποίων οι 16 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των τραυματισμών που υπέστησαν από την εμπλοκή τους σε τροχαίο, 11 διεκομίσθησαν σε άλλο Νοσοκομείο λόγω της σοβαρότητας των τραυματισμών τους, 15 εισήχθησαν στην ορθοπεδική κλινική, 114 εισήχθησαν στη χειρουργική κλινική και 358 δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες και αναχώρησαν για τις οικίες τους.
Αναφερόμαστε καθαρά σε τροχαία ατυχήματα τα οποία αφορούν τόσο σε παράσυρση συμπολιτών μας από οχήματα, όσο και σε συγκρούσεις οχημάτων, αλλά και εκτροπές εκτός δρόμου αυτών.
Όπως αντιλαμβανόμαστε τα περιστατικά αυτά, ως αριθμοί, είναι τρομακτικά καθώς όπως γνωρίζουμε κάθε χρόνο, τόσο η τεχνολογία, όσο και οι αλλαγές στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αποτελούν τον υπ’ αριθμό ένα σύμμαχο μείωσης των ατυχημάτων υποθετικά, μιας και στην πράξη, η έλλειψη οδηγικής παιδείας μας δίνει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.
Σαφέστατα και δεν είναι δυνατόν να έχει δίπλα μας ή μπροστά μας ο κάθε ένας από εμάς έναν τροχονόμο έτσι ώστε να φοβόμαστε να λειτουργήσουμε απερίσκεπτα επάνω στο τιμόνι και εδώ είναι το σημείο όπου θα πρέπει να εμπεδώσουμε ότι είναι καιρός να οδηγούμε προσεκτικά και τηρώντας στο έπακρο τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, σεβόμενοι τον εαυτό μας (όχι τον εγωισμό μας) και τους γύρω μας.
Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι παρά τη δημοσιότητα που έχουν λάβει αυτά τα περιστατικά κυρίως με τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η οδηγική παιδεία των Ξανθιωτών δεν έχει βελτιωθεί καθόλου, με αποτέλεσμα καθημερινά να γινόμαστε μάρτυρες σε ένα έργο που μόνο από τύχη δεν έχει τραγική κατάληξη.
Τα σήματα στοπ, παραχώρησης προτεραιότητας, οι φωτεινοί σηματοδότες, οι διαβάσεις, τα φλας, τα όρια ταχύτητας και πολλά άλλα, αποτελούν για τους περισσότερους, κάτι το διακοσμητικό που δεν χρειάζεται να το τηρούμε με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύει.
Αναλύοντας τα στοιχεία που αντλήσαμε από την έρευνά μας, βλέπουμε ότι οι συνάνθρωποί μας που κατέληξαν στο Νοσοκομείο Ξάνθης μετά από τροχαίο ατύχημα με δίκυκλο είναι 252 ενώ αυτοί που επέβαιναν σε αυτοκίνητα 228 και για μια ακόμη φορά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν με τον πιο τρανταχτό τρόπο, πως, η καθημερινότητα στους δρόμους της Ξάνθης θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση.
Αξίζει επίσης να παραθέσουμε και κάποια ακόμη στοιχεία από αυτά που έχουμε στην διάθεσή μας, αφού και σε άλλης μορφής ατυχήματα, έχουμε αριθμούς που δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Και αυτό το αναφέρουμε γιατί μέσα στο 2024 είχαμε πέντε (5) περιπτώσεις αυτοκτονίας, από τις οποίες είχαν τραγική κατάληξη οι τέσσερις (4), πέντε (5) περιπτώσεις αναθυμιάσεων από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δυο (2) συνάνθρωποί μας, ένα (1) ατύχημα ηλεκτροπληξίας από το οποίο έχασε τη ζωή του ένας (1) συνάνθρωπός μας, ένας (1) πνιγμός και πέντε (5) πτώσεις από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 3 συνάνθρωποί μας, ενώ τα δεδομένα μας δείχνουν ότι καταγράφηκαν και 60 εργατικά ατυχήματα από τα οποία ευτυχώς δεν υπήρξε κάποια απώλεια ανθρώπινης ζωής. Συνολικά λοιπόν από άλλης μορφής ατυχήματα, για το έτος 2024 η Ξάνθη καταγράφει εβδομήντα επτά (77) περιστατικά, από τα οποία οι ανθρώπινες απώλειες είναι έντεκα (11).
Αν λοιπόν αναλογιστούμε πως μετά από αυτά τα στοιχεία, είμαστε ακόμα ζωντανοί, τότε θα πρέπει στην Ξάνθη να επικρατήσει η λογική πως από τύχη ζούμε, αν δεν συνετιστούμε. Άμεσα θα πρέπει όλοι εμείς να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να αναλογιστούμε για ποιον λόγο πρέπει να λειτουργούμε απερίσκεπτα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή μας, αλλά και τις ζωές των συνανθρώπων μας. Επίσης, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα μέσα μεταφοράς, δίκυκλα ή τετράτροχα, έχουν κατασκευαστεί για να μας υπηρετούν και όχι να αποτελέσουν μέσο απώλειας των ζώων μας.
Κλείνοντας, θεωρούμε πως αυτό το άρθρο θα αποτελέσει την αρχή για πιο συνετή οδήγηση σε όλους μας και προτείνουμε στις αρμόδιες αρχές να εγκαταστήσουν σε διάφορα κεντρικά σημεία της περιοχής οχήματα, από τα οποία έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, έτσι ώστε να τα αντικρίζουν όλοι και να σκέφτονται πως πρέπει να οδηγούν με σύνεση…
Fonitisxanthis.gr
