Κυριακή, 19 Μαΐου

– Χωράφια βγαίνουν από την παραγωγή για να μπουν τα φωτοβολταϊκά

 

Κώστας Δαλάτσης:

«Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι φυτρώνουν από παντού τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Πρόκειται για μια γενικότερη πολιτική που ακολουθείται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δίλημμα ωστόσο που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια είναι, τι έχουμε περισσότερο ανάγκη, την ενέργεια ή τα τρόφιμα;»

 

 

 

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

 

Την ανησυχία των Ελλήνων αγροτών προκαλεί η συνεχιζόμενη επέλαση των φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, εκτοπίζουν την αγροτική παραγωγή, αν και δεν υπάρχει, μέχρις στιγμής, κάποια οργανωμένη αντίδραση. Έτσι, χωράφια σε όλη την Ελλάδα βγαίνουν από την παραγωγική διαδικασία για να μπουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Ενώ, παραγωγοί που μίσθωναν χωράφια τα χάνουν καθώς οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να τα μισθώσουν σε εταιρείες – με το αζημίωτο – για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Κι αυτό, τη στιγμή που η επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη δεν αποτελεί, απλώς, ένα σενάριο τρόμου αλλά μια μελλοντική πραγματικότητα, σύμφωνα με επίσημες συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των πολιτικών στις Βρυξέλες.

Αναλυτικότερα, εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης βγαίνουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας λόγω άναρχης επέλασης των φωτοβολταϊκών με τον κύριο Κώστα Δαλάτση, Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» Δήμου Τοπείρου, να επισημαίνει ότι, «συνήθως τα φωτοβολταϊκά πάρκα στήνονται σε περιοχές που δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιλέγονται και εκείνες που είναι υψηλής παραγωγικότητας….”.

 

 

 

 

Fonitisxanthis.gr
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας μας, που μπορείτε να την βρείτε στα περίπτερα ή να εγγραφείτε συνδρομητές.

Share.
Exit mobile version