-Στο τραπέζι ξανά το αίτημα για ΦΠΑ στο 13%


Μαρία Τσιακίρογλου:
«Ο καφές θα πρέπει να θεωρηθεί τουριστικό προϊόν το οποίο ουσιαστικά εξάγουμε ως οικονομία. Για να έχουμε ωστόσο ανταγωνιστικές τιμές απαιτείται χαμηλός φορολογικός συντελεστής…»
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου
Η εκτόξευση της τιμής του καφέ διεθνώς, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις χώρες παραγωγής, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το πάγιο αίτημα του κλάδου της εστίασης για μείωση του ΦΠΑ στο 13%.
Οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν πως η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς η συνεχής αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών καθιστά αδύνατη τη συγκράτηση των τελικών τιμών.
Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών με Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, κυρία Μαρία Τσιακίρογλου, η αύξηση στις τιμές του καφέ είναι σταθερή τα τελευταία δύο χρόνια και αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες που πλήττονται περισσότερο από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη μείωση της παραγωγής σε βασικές χώρες παραγωγής, όπως Βραζιλία και Κολομβία.
«Ο συντελεστής 13% εφαρμόζεται μόνο για καφέ που πωλείται take away ή μέσω delivery. Ενώ για τον καφέ που καταναλώνεται εντός των καταστημάτων ο ΦΠΑ φτάνει το 24%. Με τις διεθνείς τάσεις για αύξηση των τιμών λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι καταστηματάρχες δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις αυξήσεις. Είναι επομένως αναπόφευκτο ότι αυτές θα περάσουν στον καταναλωτή» τονίζει, χαρακτηριστικά, μέσα από την εφημερίδα μας, η κυρία Μαρία Τσιακίρογλου.
Fonitisxanthis.gr
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας μας, που μπορείτε να την βρείτε στα περίπτερα ή να εγγραφείτε συνδρομητές.