Ευστράτιος Κοντός
Δήμαρχος Ξάνθης
Τιμούμε τους ανθρώπους που δεν δίστασαν. Που αγωνίστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα σε μια χώρα ελεύθερη. Δεν ήταν μόνο στρατιώτες. Ήταν πατέρες, μανάδες, νέοι άνθρωποι με όνειρα και οικογένειες. Και όμως, έβαλαν πάνω απ’ όλα την πατρίδα, την πίστη, τα ιδανικά τους.
Σήμερα, η δική μας ευθύνη είναι να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες που μας έφεραν ως εδώ: την ενότητα, τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, την αγάπη για τον τόπο μας. Να στεκόμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον — στην οικογένεια, στη γειτονιά, στην κοινωνία μας.
Η Ξάνθη είναι μια πόλη με βαθιές ρίζες και δυνατούς ανθρώπους. Κρατάμε τον σεβασμό στην παράδοση, αλλά κοιτάμε μπροστά. Με αλήθεια, με καθαρό βλέμμα και με πίστη στο τι μπορούμε να πετύχουμε μαζί.
Χριστόδουλος Τοψίδης
Περιφερειάρχης ΑΜΘ
Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην ΑΜΘ ανεβάζει ταχύτητα!
Βρεθήκαμε στους Φιλίππους, σε μια μοναδική τοποθεσία γεμάτη ιστορία, όπου φιλοξενείται η μόνη αδειοδοτημένη πίστα Moto Cross στην Ελλάδα. Εκεί όπου 247 αθλητές από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες έδωσαν θεαματικές μάχες πάνω στις δύο ρόδες, μπροστά σε περισσότερους από 5.000 θεατές!
Δεν πρόκειται μόνο για μια εντυπωσιακή αθλητική διοργάνωση, αλλά και για ένα γεγονός που ενισχύει την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Γι’ αυτό, ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στηρίζουμε έμπρακτα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, χρηματοδοτώντας έργα που αναβαθμίζουν τις υποδομές και ενισχύουν την προβολή της διοργάνωσης.
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την εξαιρετική δουλειά και φυσικά σε όλους τους αθλητές για τις δυνατές συγκινήσεις που μας χάρισαν!
Μάριος Τσορμπατζίδης
Αντιδήμαρχος Σταυρούπολης
Η 25η Μαρτίου, διπλή γιορτή κατά την οποία γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ιστορία και την ελευθερία της χώρας μας. Μπράβο στους μαθητές μας και τις μαθήτριές μας για τη συμμετοχή τους στην παρέλαση και τους δύο πολιτιστικούς συλλόγους ΟΡΦΕΑ (Σταυρούπολης) και ΙΩΝΕΣ (Ιωνικού).
Θερμές ευχαριστίες στην κυρία Malama Sidiropoulou, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης που τίμησε με την παρουσία της τις σημερινές εκδηλώσεις μας !
Στέργιος Γιαλάογλου
Νομικός
Τι είναι η πατρίδα μου; Το χέρι στην καρδιά και στο εθνόσημο; Η έντονη συγκίνηση που σου προσφέρει η αγάπη για αυτή και η υπερηφάνεια ότι ανταποκρίνεσαι στη ύψιστη τιμή να αγωνίζεσαι για αυτή; Η ευγνωμοσύνη γιατί σου ζήτησε να την επιλέξεις και ανταποδίδοντας την τιμή, σου έδωσε την ευκαιρία να αναδείξεις το ταλέντο σου να αισθανθείς κομμάτι της και πρεσβευτής της σε ολόκληρη την οικουμένη; Εγώ στο πρόσωπο αυτού του πιτσιρικά βλέπω τον λόγο και για την δική μου περηφάνεια. Και έχω την απάντηση για το τι είναι πατρίδα. Χρόνια πολλά στην πατρίδα μου!
Κώστας Ζαγναφέρης
Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης
ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ (2)
25 Μαρτίου. Η σημαντικότερη ημερομηνία από συστάσεως του Ελληνικού κράτους. Αν και συμβατική (για το χατήρι της εκκλησίας) γιατί η έναρξη της επανάστασης έγινε σε προηγούμενες διαφορετικές ημερομηνίες. Τόσο ο ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ όσο και οι ΜΑΝΙΑΤΕΣ προηγήθηκαν της εικοστής πέμπτης Μαρτίου.
Με τον εορτασμό των 200 χρόνων χάθηκε η ευκαιρία να ξεδιαλύνουν αρκετά σκοτεινά σημεία της περιόδου 1821 -31. Κυρίως έπρεπε να αποκατασταθούν ιστορικά πρόσωπα με μέγιστη προσφορά στον αγώνα που για μεταγενέστερους ιδεολογικούς λόγους λοιδωρήθηκαν και απαξιώθηκαν.
Πολλοί από τούς κατοχυρωμένους ήρωες ούτε μπορούσαν να φανταστούν την δοξασμένη υστεροφημία που θα τους απέδιδαν. Γιατί η συμμετοχή τους στον αγώνα ξεκίνησε με άλλες σκέψεις και αλλιώς κατέληξε. Γνωστά τα καπάκια οπλαρχηγών της Ρούμελης όπως και η άποψη των Πελοπονησσίων ότι η ΕΛΛΑΔΑ σταματά στον Ισθμό.
Βαλτέτσι, Δερβενάκια και Άλωση Τριπολιτσάς καθοριστικά σημεία του αγώνα. Αποτελέσματα της στρατιωτικής ευφυΐας του Κολοκοτρώνη. Δικαιολογημένες οι τιμές που του αποδόθηκαν και του αποδίδονται.
Από την άλλη πλευρά, που σχεδόν αποσιωπάται, η ΕΛΛΑΔΑ είχε ευτυχίσει να έχει μεγάλους πολιτικούς εκείνη την εποχή που έδωσαν τα πάντα στον αγώνα. Πολιτικοί όπως ο Μαυροκορδάτος που κυκλοφορούσαν με άνεση στα σαλόνια της Ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Η σύναψη του δανείου (παγκόσμιο φαινόμενο ο ένας συμβαλλόμενος να αποτελείται από ασκέρια), το Σύνταγμα της Επιδαύρου και η εμμονή της Αγγλίας σε ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος έναντι της επιθυμίας της Ρωσίας για ημιαυτόνομο υποτελές στο Σουλτάνο έργο των πολιτικών. Καθοριστικοί παράγοντες του τελικού αποτελέσματος.
Με την έλευση του ΙΜΠΡΑΗΜ όλος ο ματωμένος αγώνας των οπλαρχηγών τιναζόταν στον αέρα. Εκείνη την στιγμή η χώρα σώθηκε από τον άλλο αγώνα. Αυτόν των πολιτικών με αιχμή το ΝΑΥΑΡΙΝΟ.
Μετά την ναυμαχία και το φευγιό των Τουρκοαιγυπτίων η Πελοπόννησος και η Ρούμελη ήταν ακόμα υπό Τουρκική κατοχή. Οι εκκαθαρίσεις των Τούρκων έγινε από τον Γαλλικό στρατό. Οι Έλληνες μετά δεκάχρονο αγώνα και γεμάτο εμφυλίους δεν είχαν κουράγιο ούτε για τουφεκιά, όσοι είχαν απομείνει. Το γεγονός αποσιωπάται. Αν στην θέση των Γάλλων ήταν Ρώσοι ψεκασμένοι ακροδεξιοί και “προοδευτικοί” αριστερίλες θα μας είχαν “πρήξει”……
Υ.Γ.1: Το αφήγημα του ΠΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ δημιούργησε ιδεολογικά την έννοια Ελληνικό Έθνος. Του οφείλομαι πολλά άλλα πλέον ανεπικαιρο.
Υ.Γ.2: Το αφήγημα Μακρυγιάννη που χρησιμοποιούν οι διάφοροι αναθεωρητές της ιστορίας η μεγαλύτερη απάτη. Ο Κολοκοτρώνης έγραψε μετά τον αγώνα οικειοποιήθηκε όλους τους μύλους του Μωριά… ουσιαστικά τα εργοστάσια της εποχής. Από τα λάθη του ΣΕΦΕΡΗ.
Υ.Γ.3: Εγώ μεταξύ Κολοκοτρώνη και Μαυροκορδάτου ψηφίζω τον δεύτερο.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
