ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ
Κυριακή 23-03-2025
ΩΡΑ: 07:30-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Τιμίου Σταυροῦ Νέας Κεσσάνης.
ΩΡΑ: 18:00-20:00 Γ΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.
Δευτέρα 24-03-2025
ΩΡΑ: 18:00-20:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Σταυρουπόλεως.
Τρίτη 25-03-2025
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.
ΩΡΑ: 10:30 Δοξολογία ἐπί τῇ Ἐθνική Ἑορτῇ.
Τετάρτη 26-03-2025
ΩΡΑ: 18:00-20:00 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Δ΄ ΣΣ.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ»
Για όλες τις εποχές ο περί Σταυρού λόγος ήταν ένα πρόσταγμα δύσκολο και έκανε τους ανθρώπους να προβληματίζονται. Ιδιαίτερα όμως παρουσιάζεται βαρύς για τον άνθρωπο της εποχής μας, που ζει στην «κοινωνία της ευημερίας», που έχει θεοποιήσει την άνεση και την ασφάλεια. Γι’ αυτό όταν ο Χριστός λέγει: «Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι», πολλοί αντιδρούν. Η εποχή μας, παρατηρούν, είναι σκληρή. Αν επιχειρήσεις να απαρνηθείς τον εαυτό σου, να παραχωρήσεις τα δικαιώματά σου, θα σε εκμεταλλευθούν οι άλλοι, θα αποτύχεις.
Να όμως που ο Χριστός τονίζει, «όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθή τον εαυτό του». Απαρνούμαι τον εαυτό μου, σημαίνει τελικά απελευθερώνομαι από την δουλεία στο παράλογο, ανακαλύπτω ότι μόνος μου «καθ’ εαυτόν» είμαι κάτι ασήμαντο και άρα είναι παραφροσύνη να ζητώ να υψώσω αυτό, το σχεδόν τίποτα, σε είδωλο, δικό μου και των γύρω μου.
Η απάρνηση όμως πρέπει να συμπληρώνεται από μια αποδοχή. Δεν είναι μόνο τα εμπόδια που θέτει ο εαυτός μας στο δρόμο για λύτρωση και πληρότητα ζωής, είναι και οι τραγικές στιγμές της ζωής, οι συγκεκριμένοι σταυροί που επιφυλάσσει ο ανθρώπινος βίος: αρρώστιες, αδικίες, θάνατοι, απογοητεύσεις, πικρίες. Όλα αυτά θα χρειασθεί να μάθουμε να τα αποδεχόμαστε «με υπομονή και ελπίδα», μέσα στο φως της Αναστάσεως. Όποιος ακολουθεί τον Χριστό, έχει να κάνει μια πορεία, που ξεπερνά το σταυρό.
Στο Γολγοθά, υπήρχαν τρεις σταυροί∙ οι δύο ήταν το τέρμα της πορείας δύο ληστών, ο μεσαίος ήταν απλώς ένα σταυροδρόμι. Διότι Εκείνος που υψώθηκε πάνω του είχε περάσει μια ζωή αγάπης και αλήθειας και όδευε δια του Σταυρού προς τον Πατέρα. Η χάρις και η δύναμις του Σταυρού του Χριστού επηρέασε και μεταμόρφωσε τον έναν από τους δύο άλλους σταυρούς, του ευγνώμονος ληστού, κάνοντάς τον δια της μετανοίας «θύραν» του παραδείσου. Αυτό είναι παρηγοριά και ελπίδα για όλους τους σταυροφόρους της ζωής.
