Χριστόδουλος Τοψίδης
Περιφερειάρχης ΑΜΘ
Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στην καρδιά του παγκόσμιου τουρισμού!
Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο Βερολίνο, συμμετέχοντας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB 2025, το κορυφαίο σημείο συνάντησης της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: να αναδείξουμε την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ως έναν δυναμικό τουριστικό προορισμό, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών και αναδεικνύοντας τις ανεπανάληπτες φυσικές και πολιτιστικές της ομορφιές.
Σε αυτήν την εξαιρετική διοργάνωση, είχα την τιμή να συναντηθώ με την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Γιάννη Τρεπεκλή, με τους οποίους συζητήσαμε για τις προοπτικές ανάπτυξης και τα επόμενα βήματα στον τουριστικό τομέα.

Επιπλέον, πραγματοποίησα στρατηγικές συναντήσεις με κορυφαίους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας:
- Janice Mather, επικεφαλής των Αεροδρομίων και Τουριστικών Οργανισμών της Jet2, ενός από τους μεγαλύτερους tour operators του Ηνωμένου Βασιλείου.
- Κατερίνα Πολλάτου, Airline Marketing & Development Manager της Fraport, με σκοπό την ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων της Περιφέρειάς μας.
- Reinhard Stadlober, επικεφαλής του τμήματος Contracting Greece & Cyprus της DER Touristik, ενός από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Γερμανίας.
Η δυναμική δικτύωση με ταξιδιωτικούς πράκτορες και επιχειρηματίες του χώρου, μας ανοίγει νέες πόρτες και ευκαιρίες για συνεργασίες που θα ενισχύσουν τον τουρισμό στην περιοχή μας.
Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει αστείρευτες δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού και εμείς δουλεύουμε αδιάκοπα για να τις αξιοποιήσουμε. Μέσω στρατηγικών συνεργασιών, στοχευμένων δράσεων και εξωστρέφειας, προάγουμε την Περιφέρειά μας στη διεθνή τουριστική σκηνή.
Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε με επιμονή και όραμα!
Μάκης Τζάτζος
Παλαίμαχος Ποδοσφαιριστής
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι ο πρώτος.
Πριν από αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι.
Όταν τέλειωσε ο τελευταίος, υπήρχαν νικητές και νικημένοι.
Στους νικημένους, ο φτωχός λαός πέθαινε από την πείνα.
Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο από την πείνα.
Δημήτριος Κασαπίδης
Συγγραφέας Ιστορικός
60 χρόνια Καρναβάλι. Μια πρόταση…
Η αυλαία έπεσε για την 60η χρονιά των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Ξάνθη. Και φέτος ήταν μια επιτυχημένη διοργάνωση, όπως άλλωστε και κάθε χρόνο. Εκείνο που μου άρεσε και μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση, δεν ήταν η παρέλαση, ούτε οι μουσικές εκδηλώσεις, αλλά μια εικόνα που συγκράτησα στο μυαλό μου και με συγκίνησε. Ήταν η πρώτη βασίλισσα του καρναβαλιού του έτους 1966 -αν δεν κάνω λάθος- πιασμένη χέρι-χέρι με το νυν Δήμαρχο Ξάνθης κ. Κοντό και το διαχρονικά βασιλιά του καρναβαλιού, τον πειρατή. Ήταν μια εικόνα γεμάτη συμβολισμό και σεβασμό ταυτόχρονα σε έναν θεσμό που διάνυσε 60 χρόνια επιτυχούς διοργάνωσης. Και με αφορμή την εικόνα αυτή σκέφθηκα πόσο όμορφο, αλλά και χρήσιμο θα ήταν για την προβολή της πόλης και την τουριστική ανάπτυξή της η δημιουργία ενός μουσείου Ξανθιώτικου καρναβαλιού στην Ξάνθη σε ένα από τα κτίρια που διαθέτει ο Δήμος Ξάνθης. Στο εν λόγω μουσείο θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στολές από όλους τους συλλόγους της πόλης που μετέχουν διαχρονικά στον θεσμό σε ειδικά περίπτερα, φωτογραφίες από παλαιότερες διοργανώσεις, φωτογραφίες αρμάτων και πληροφορίες για την κατασκευή τους, προγράμματα των κατά τόπους διαφόρων εκδηλώσεων, αλλά και ντοκιμαντέρ από παλαιότερες παρελάσεις ανά έτος από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που κάλυπταν τις εκδηλώσεις. Παράλληλα στο εν λόγω μουσείο θα μπορούσε να υπάρχει και μια πλήρη σειρά φωτογραφιών των κατά καιρούς βασιλισσών του καρναβαλιού.
Εξάλλου η πόλη δεν έχει τίποτε άλλο “να πουλήσει” εκτός από τα Καρναβάλια, τις γιορτές των μουσικών σχολείων και τις γιορτές της παλιάς πόλης. Και τις τρεις αυτές ετήσιες εκδηλώσεις πρέπει να τις φροντίσει, να τις περιφρουρήσει και να τις αναδείξει με σεβασμό στο διαχρονικό τους παρελθόν.
Κώστας Ζαγναφέρης
Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης
ΟΛΑ…..
Όλα έχουν την σημασία τους. Ας αφήσουμε την τραγικότητα των ΤΕΜΠΩΝ που έφερε στην επιφάνεια μόνο ιογενείς παθογένειες της Ελληνικής παρηκμασμένες κοινωνίας. Μπορεί σε πολλούς να φαντάζει άσχετο άλλο μόνο τέτοιο δεν είναι με την σημερινή κατάσταση.
Στις 15/01 /2024 ταξιδεύοντας άκουγα κρατικό ραδιόφωνο. Όλες οι εκπομπές είχαν αφιερώματα στον Τούρκο ποιητή ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ (Επέτειος γέννησής του). Αναλύσεις του έργου του με διθυραμβικά σχόλια που όμοια δεν είχα ξανακούσει.
Μετά λίγες μέρες (27/02) που είναι η επέτειος θανάτου του εθνικού μας ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ έκανα την αντίστροφη διαδρομή. Μια μέρα σημαντική και για άλλο λόγο. Η κηδεία του απετέλεσε την μεγαλύτερη και μαζικότερη εκδήλωση κατά του φασισμού. Το μήνυμα που συντάραξε τις ορδές του Γ ‘ ΡΑΙΧ.
Ήταν αυτός που με συμβολή όλων των διανοουμένων προσπάθησε να διεγείρει παγκόσμια τον πνευματικό κόσμο ενάντια στους κατακτητές.
….ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΟ ΚΑΝΕΝΑ, ΜΕΘΥΣΤΕ ΜΕ Τ’ΑΘΑΝΑΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ έγραφε την επαύριο της ΙΤΑΛΙΚΗΣ εισβολής το 1940.
Η επέτειος περνάει στα ψιλά. Μια επέτειος που έπρεπε να εορτάζεται και να διδάσκεται κάθε χρόνο με ειδικές αναφορές.
Ο λόγος πασιφανής. Ο ΠΑΛΑΜΑΣ δεν ασπάστηκε τον Μαρξισμό ουτε υπήρξε θιασώτης του. Για την δουλική ελληνική αριστερά αυτό αποτελεί έγκλημα. Από την άλλη πλευρά που έχει μαζεμένα τόσα κόμπλεξ που της επεβλήθησαν από την “προοδευτική” θολοκουλτούρα της κενότητας δεν περίμενα κάτι καλύτερο.
Τέκνο της τότε αστικής τάξης αφοσιωμένος στον Ελληνισμό. Άνθρωπος που για πενήντα χρόνια καθόριζε την πνευματική και εκπαιδευτική ζωή του τόπου ένεκα των δημοσίων αξιωμάτων που κατείχε. Το ποίοι την καθορίζουν σήμερα προκαλεί θλίψη.
Υ.Γ.: Ο εμπνευστής και δημιουργός του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΥΜΝΟΥ.
