Σάββατο 15 Φεβρουαρίου
Πλατεία Δημοκρατίας (Σημείο έναρξης δρώμενου), ώρα 18:00

Αναβίωση Δρώμενου: Ο «Καλόγερος της Βιζύης».
Ο Δήμος Ξάνθης προσκαλεί τις φίλες και τους φίλους των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι να συμμετάσχουν στην πρώτη αναβίωση του δρώμενου του «Καλόγερου». Στο δρώμενο θα συμμετάσχουν μέλη των χορευτικών τμημάτων των πολιτιστικών συλλόγων: Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης, Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης. Μαζί με τους συλλόγους συμπράττει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Το έθιμο θα επενδύσει μουσικά το σχήμα παραδοσιακής μουσικής «Μπάντα Τέτοια». Η αναβίωση θα ξεκινήσει στην πλατεία Δημοκρατίας και θα ολοκληρωθεί στην πλατεία Μητροπόλεως στην παλιά πόλη, όπου και θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι, ενώνοντας συμβολικά τον χρόνο και τον χώρο, των παλαιών Ξανθιωτών, και των προσφύγων, με το παρόν των σημερινών κατοίκων.
Ο «Καλόγερος», δηλαδή ο καλός γέρος, είναι ένα δρώμενο που παιζόταν στη Βιζύη της Θράκης, τη Δευτέρα της Τυρινής. Στους ρόλους, που δραματοποιούνται από άνδρες, συμπεριλαμβάνονται οι δύο Καλόγεροι, τα Κορίτσια, η Μπάμπω με το εφταμηνίτικο παιδί της, οι Μουντζούρηδες, οι Ζαπτιέδες (χωροφύλακες), ο Κεχαγιάς, κ.ά..
Η πομπή ξεκινάει με τύμπανα και γκάιντες, χορεύουν και παίρνουν για δώρο χρήματα ή κρασί ενώ οι ζαπτιέδες με τις αλυσίδες αρπάζουν όποιον διαβάτη περνάει απελευθερώνοντάς τον μόνο με λύτρα, τα οποία ορίζονται από τους Καλόγερους. Καταλήγουν στην πλατεία όπου στήνεται μια ολόκληρη παράσταση, η οποία στην αρχή χαρακτηρίζεται από ενθουσιασμό και πειράγματα από τα μέλη του θιάσου και μεταξύ τους αλλά και προς τον κόσμο, με αποκορύφωμα τον γάμο του Αρχικαλόγερου και τη δολοφονία του από τον άλλο καλόγερο. Στη συνέχεια όμως και μετά την ανάστασή του σταματάνε όλες οι φωνές και οι φασαρίες και ξεκινάει η άροση μια τελετή σοβαρή και επίσημη, όπου οι Καλόγεροι, με σοβαρότητα ζεύονται το αλέτρι και το σέρνουν, ενώ ο Μουχτάρης σπέρνει και φωνάζει: -Να γίνει δέκα γρόσια το κιλό το στάρι!-Πέντε γρόσια το κιλό η σίκαλη!-Τρία γρόσια το κιλό το κριθάρι!
Οι θεατές φωνάζουν:-Αμήν! Θεέ μου για να φάνε οι φτωχοί! Ναι, Θεέ μου να χορτάσει η φτωχολογιά! Έπειτα πιάνουν τον χορό και γλεντάνε όλοι μαζί έως το βράδυ με μπόλικο κρασί! Έτσι και στην αναβίωση του δρώμενου, θα προσφερθεί στους συμμετέχοντες κρασί από το Δήμο Ξάνθης.
*Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, το δρώμενο θα γίνει στην Καπναποθήκη Π, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, την ίδια ημέρα και ώρα.
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 18:30
Χορωδιακή βραδιά
Τετράφωνη Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ορεστιάδας «Εν Ορεστιάδι»
Χορωδία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2016. Απαρτίζεται από 55 περίπου χορωδούς και έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε διάφορες εκδηλώσεις αλλά και με πρωτότυπες παραγωγές στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ίδρυσης της πόλης «Ορέστεια», καθώς και σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ εντός και εκτός του νομού.
Την χορωδία διευθύνει η διπλωματούχος Διεύθυνσης χορωδίας Μαρία Δημητριάδου.
Μικτή χορωδία Αξιούπολης «Άξιον Εστί»
Η ιδρύθηκε το 2003 και αποτελείται από 25 μέλη περίπου. Στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνει όλα τα είδη της χορωδιακής μουσικής (θρησκευτικά, έντεχνα ελληνικά και παραδοσιακά τραγούδια). Έχει πάρει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, καθώς και σε εκδηλώσεις πολιτιστικές του νομού της αλλά και εκτός όπως στην Κοζάνη, Βέροια Χαλκιδική κ.α.
Την χορωδία διευθύνει ο μαέστρος Αντώνης Παπαδόπουλος
Μικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παξών
Αποτελεί την παλαιότερη δραστηριότητα του πολιτιστικού συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1975. Προέκυψε το 1985 από τη συνένωση με τον «Αρίωνα», έναν μουσικό σύλλογο που υπήρχε ήδη στο νησί υπό την καθοδήγηση του ντόπιου μουσικού Βασίλη Μακρή. Το ρεπερτόριο της χορωδίας μέχρι και το 2004 κινούνταν γύρω από την μελοποιημένη ελληνική ποίηση. Επιδιώκει κάθε χρόνο την συμμετοχή της σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς χορωδιών, σε συναυλίες από κοινού με άλλες χορωδίες και φιλαρμονικές, στα πλαίσια των ανταλλαγών με πολιτιστικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα.
Μικτή Χορωδία «Νίκος Αστρινίδης» του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Θέρμης
Ιδρύθηκε το 1998 με γνώμονα την προσφορά και την αγάπη για τον πολιτισμό και το χορωδιακό τραγούδι. Εξελίχθηκε σύντομα σ’ ένα αξιόλογο σύνολο με πλούσιο ρεπερτόριο και συμμετοχές σε πολλές εκδηλώσεις και χορωδιακά φεστιβάλ σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Σκοπός της χορωδίας είναι η ανάπτυξη, καλλιέργεια και προβολή του χορωδιακού τραγουδιού. Από το Μάρτιο του 2022 τη χορωδία διευθύνει η μαέστρος Βασιλική Κατσούκα, μεταπτυχιακή απόφοιτος της Ανώτατης Κρατικής Ακαδημίας της Σόφιας «Πάντσο Βλαντιγκέροφ».
Φίλοι Μικτής Χορωδίας Δημοτικού Ωδείου
Ιδρύθηκε το 1962 από τον μαέστρο Τηλέμαχο Μεταλληνό. Από το 1983 αποτελεί τμήμα του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης. Το 1992 μαέστρος αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Μανώλης. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες εμφανίσεις στην Ξάνθη αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει δώσει παραστάσεις σε Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία, Ελβετία, Ρουμανία και Γερμανία. Τη χορωδία συνόδευσαν κατά καιρούς διάφορες ορχήστρες, ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματός της, όπως η μπάντα του 4ου Σώματος Στρατού. Επίσης συνεργάστηκε με διάφορους συνθέτες όπως ο Στέφανος Βασιλειάδης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος κ.α., κι ερμηνευτές όπως ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Βασίλης Λέκκας κ.α.
Την χορωδία διευθύνει ο μαέστρος Θεόδωρος Μανώλης
Στο πιάνο συνοδεύει η Αναστασία Βαφειάδου.
