Αλέξανδρος Καρακασίδης
Μηχανικός
Εντυπωσιακό βίντεο από το προφίλ του YouTube, Homemade, επιχειρεί να αναπαραστήσει την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης που έλαβε χώρα σύμφωνα με νεότερες μελέτες μετά το 1600 π.Χ.
Η έκρηξη, που ονομάστηκε μινωική, έγινε κατά την ύστερη εποχή του χαλκού στη νήσο Στρογγύλη και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλδέρα της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού. Η ύστερη εποχή του χαλκού είναι εποχή ακμής κατά την οποία η ακτινοβολία του Μινωικού Πολιτισμού θα αφήσει έντονα τα χνάρια της στους πολιτισμούς του Αιγαίου.

Οι λόγοι για την αργή παρακμή του μινωικού πολιτισμού, που αρχίζει γύρω στο 1550 π.Χ., είναι αδιευκρίνιστοι. Οι θεωρίες περιλαμβάνουν μυκηναϊκές εισβολές από την ηπειρωτική Ελλάδα και τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη της Σαντορίνης, αν και για την τελευταία δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσον προκάλεσε άμεσα την καταστροφή.
Η δεύτερη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα
Την άνοιξη του 1613 π.Χ. το ηφαίστειο ξυπνά. Αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα, η οποία κατέστρεψε τελείως τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά.
Το ύψος των κυμάτων ανέρχονταν στα 30 μέτρα, τα οποία σάρωσαν τις ακτές των Κυκλάδων και της βόρειας Κρήτης. Η τέφρα που απελευθερώθηκε μέσα σε τρία είκοσι τετράωρα ήταν περίπου 60 km3, ο όγκος αυτός είναι ίσος με τον όγκο περίπου 64 σπιτιών. Η μέση ετήσια θερμοκρασία του πλανήτη μειώθηκε έως τέσσερις βαθμούς Κελσίου για δύο χρόνια εξαιτίας της ποσότητας των ηφαιστειακών αερίων που συγκεντρώθηκαν στην ατμόσφαιρα.
Αυτή η Μινωική Έκρηξη προκάλεσε σημαντικές αλλαγές βυθίζοντας το 1/4 του ηφαιστειακού νησιού και χωρίζοντάς το σε τρία μέρη: τη Θήρα, τη Θηρασιά και το Ασπρονήσι. Ένα παχύ στρώμα στάχτης κάλυψε όλο το νησί επεκτείνοντας τις ανατολικές ακτές έως και δύο χιλιόμετρα ενώνοντας το νησάκι του Μονολίθου. Προκλήθηκε ολοκληρωτική καταστροφή. Η καλντέρα άρχισε να γεμίζει ξανά μετά το 197 π.Χ. αναδύοντας από τα βάθη της τα ηφαιστειακά νησιά, την Παλαιά και Νέα Καμένη. Η Νέα Καμμένη αποτελεί το μοναδικό ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης, το οποίο τα τελευταία 150 χρόνια έχει τριπλασιάσει την έκτασή του.
Χαράλαμπος Ευστρατίου
Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης
Στην τελευταία θέση της Ευρώπης οι μισθοί των Ελλήνων Δημοσίων Υπάλληλων.
Οι αυξήσεις στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων θα τονώσουν την τοπική αγορά και την Ελληνική Οικονομία.
Μάκης Τζάτζος
Παλαίμαχος Ποδοσφαιριστής
Ο Μουζακίτης εκτός από τον Ολυμπιακό δίνει ενέργεια σε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο, η συνολική του παρουσία πέρα από το τεράστιο ταλέντο του είναι παράσημο για το ποδόσφαιρο μας.
Μανώλης Φανουράκης
Πρώην Αντιδήμαρχος Ξάνθης
30 χρόνια αρχιερατείας του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Πεντελεήμονος συμπληρώθηκαν φέτος και τιμήθηκαν με λαμπρότητα στις 25 Ιανουαρίου, όπως βεβαίως οφείλαμε να πράξουμε, ως ένδειξη σεβασμού, αγάπης και ευγνωμοσύνης απέναντι στον άξιο ποιμενάρχη μας.
Κι είναι μια πραγματικά σημαντική -λαμπρή- επέτειος, καθώς σηματοδοτεί έναν συνεπή και ακάματο αγώνα του μητροπολίτη μας -πνευματικό αγώνα Αγάπης για το ποίμνιό του και αγώνα για την Προκοπή του τόπου μας.
Ο Σεβασμιώτατος είναι ένας φωτισμένος ιεράρχης –«ένας πανάξιος αρχιερέας», όπως είπε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος…
Ο Λόγος του Θεού από τα χείλη του γίνεται κατανοητός και οικείος, χάρη στην ικανότητά του να μιλά με απλότητα και φώτιση, να μεταδίδει τα ύψιστα πνευματικά μηνύματα με σαφήνεια, ηρεμία και αγάπη.
Είναι ο πνευματικός μας Πατέρας που διδάσκει, νουθετεί, δείχνει τον δρόμο.
Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, ενδυνάμωσε και ενδυναμώνει το πνευματικό έργο της Μητρόπολης, φέρνει τη δυναμική παρουσία της Εκκλησίας μέσα στην κοινωνία, συνέβαλε και συμβάλλει στην προβολή της πλούσιας τοπικής μας ιστορίας.
Και είναι πάντα εκεί, για όλους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, να του μιλήσεις για ό,τι σε απασχολεί, να ζητήσεις τη γνώμη του αλλά και τη συνεισφορά του σε κάθε τι που αγγίζει την κοινωνία…
και βεβαίως την ευλογία του…
Ναι, θα συμφωνήσουμε, πιστεύω, όλοι με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο: Πρέπει να νιώθουμε -και νιώθουμε- υπερήφανοι για τον ποιμενάρχη μας. Και ναι, αισθανόμαστε ευλογημένοι που βρισκόμαστε, όπως είπε, «υπό την προστατευτική σκέπη τέτοιου ανδρός της Εκκλησίας μας».
Είμαστε ευγνώμονες στον Θεό, που μας χάρισε τέτοιον Πατέρα.
Σας ευχόμαστε Σεβασμιώτατε ο Θεός να σας δίνει έτη πολλά, υγιεινά, θεάρεστα και ευλογημένα ώστε να συνεχίσετε να μας καθοδηγείτε για πολλά χρόνια ακόμα!
Σεβασμιώτατε, Πολλά τα Έτη!
Με αυτές τις λίγες σκέψεις αγάπης και σεβασμού προς τον Μητροπολίτη μας, καταθέτω την πρόταση ώστε ο Δήμος Ξάνθης να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή στον σεπτό μας Ιεράρχη, κατά τη διάρκεια των Εορταστικών Εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια Ξάνθης 2025, που αποτελεί και την πιο σημαντική επέτειο για την πόλη και τους συμπολίτες μας.
