Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα μεγάλο επιστημονικό γεγονός το Φεστιβάλ Γρίφων (ΦΓ), μία διοργάνωση εθνικής εμβέλειας, που διοργανώνεται στο ακριτικό Καστελλόριζο από το 2021. Πρόκειται για μια γιορτή της επιστήμης αφιερωμένη στη μάθηση και την ψυχαγωγία μέσω όλων των ειδών γρίφων, αλλά και στην προώθηση της επιστήμης και της σύγχρονης τεχνολογίας στην εκπαίδευση και την κοινωνία γενικότερα. Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το ΦΓ πρόκειται την ερχόμενη άνοιξη να “ταξιδέψει” στη Θράκη και με τόπο διεξαγωγής την Ξάνθη.
Ιστορία του ΦΓ
Η γενέτειρα του ΦΓ, το Καστελλόριζο, έχει μακρά παράδοση στους γρίφους. Από το ακριτικό νησί κατάγονται και οι δύο μοναδικοί Έλληνες γριφολόγοι, ο Πανταζής Χούλης και ο Μιχάλης Τούλουζας, που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο International Puzzle Party.
Παράλληλα, στο Καστελλόριζο λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2020 το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές γρίφων παγκοσμίως και έχει κηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης.
Αξιοποιώντας όλη αυτή την παρακαταθήκη στον τομέα των γρίφων και της διερευνητικής σκέψης και λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία τους για τη σύγχρονη κοινωνία, αποφασίσαμε (ο Πανταζής Χούλης, ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης και η Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για την μακρά εμπειρία της στον χώρο της επικοινωνίας της Επιστήμης) να διοργανώσουμε το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων στο νησί, τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ένα τριήμερο φεστιβάλ γεμάτο ποικίλες επιστημονικές εκδηλώσεις, εργαστήρια (workshops), δράσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα με κύρια θεματική τους γρίφους, την επιστήμη και την καινοτομία.
Ύστερα από τέσσερεις συνεχείς χρονιές επιτυχών διοργανώσεων, το ΦΓ κατόρθωσε να εδραιωθεί ως επιστημονικός και πολιτιστικός θεσμός στο Καστελλόριζο. Πέραν της αποδοχής που χαίρει από την τοπική κοινότητα, κερδίζει προοδευτικά πανελλαδική αναγνώριση αλλά και διεθνή προβολή: συνιστά έτσι μια ζωντανή απόδειξη για το πώς ένα μικρό νησί μπορεί όχι μόνο να δημιουργεί αλλά και να εξάγει τον δικό του πολιτισμό.
Η επιτυχία του ΦΓ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενεργό και ενθουσιώδη συμμετοχή καταξιωμένων ακαδημαϊκών, ερευνητών, επιστημόνων, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών που στηρίζουν και θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν εμπράκτως και αφιλοκερδώς το όραμά μας.
Δεδομένης της δημιουργίας ενός πυρήνα πρόθυμων συνοδοιπόρων της διοργάνωσης, αποφασίσαμε, παράλληλα με τον προγραμματισμό του 5ου Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου (Οκτώβριος 2025), να συνεχίσουμε να διευρύνουμε τα γεωγραφικά σύνορα του ΦΓ, πρωτοβουλία που ξεκίνησε προ διετίας.
Τότε πρώτη στάση ήταν η Πάτρα (Οκτώβριος 2022) και δεύτερη η Αθήνα (Δεκέμβριος 2022), όπου διοργανώσαμε το ΦΓ σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, και μάλιστα υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.
Γιατί το ΦΓ στην Ξάνθη
Έκτοτε λάβαμε αρκετές προσκλήσεις, όμως αποφασίσαμε ότι η επόμενη “εξόρμηση” του ΦΓ θέλουμε να διατηρεί τον ακριτικό του χαρακτήρα. Επιλέξαμε λοιπόν να οργανώσουμε το ΦΓ στη Θράκη και συγκεκριμένα στην Ξάνθη, στις 4-6 Απριλίου 2025. Στην απόφασή μας αυτή συνέβαλε και το γεγονός ότι βρήκαμε στην πόλη της Ξάνθης έναν σημαντικό υποστηρικτή, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, που συμμετέχει διαχρονικά στις διοργανώσεις του ΦΓ με αξιόλογες παρουσιάσεις και ενδιαφέροντα εργαστήρια.
Άλλωστε η επιλογή μας δεν είναι τυχαία. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τη δημιουργική δυναμική που “κρύβεται” στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας και επιθυμώντας να δώσουμε χώρο και φωνή σε αυτήν, επιλέξαμε τη Θράκη. Ξεκινήσαμε το 2021 και θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η γνώση οφείλει να είναι ανοιχτή και προσιτή σε όλους, ότι “Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα” και ότι οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τις ακριτικές περιοχές με σεβασμό, καλλιεργώντας την ελπίδα και προοπτική.
Επιπρόσθετα, η Ξάνθη είναι μια πόλη που διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων (Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, Γιορτές Παλιάς Πόλης, Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων “Ξάνθη Πόλις Ονείρων”, Γιορτές Νεολαίας κ.ά.), μια διαπίστωση που συμβάλλει στην αισιοδοξία μας για την επιτυχία του ΦΓ στην πόλη της Ξάνθης.
Στόχοι και κοινό του ΦΓ
Το ΦΓ στην Ξάνθη, με κύρια θεματική τους γρίφους θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεματικών της επιστήμης με στόχο την κατάκτηση της νέας γνώσης με τρόπο πρωτοπόρο, κατανοητό και ελκυστικό. Οι στόχοι του είναι:
· Να αναδειχθεί η αξία των γρίφων που ενδυναμώνουν δεξιότητες όπως η οξυδέρκεια, η παρατηρητικότητα, η υπομονή και η επιμονή ενώ παράλληλα ενισχύουν τη συνεργασία και επινοητικότητα, ενώ παράλληλα εμπνέουν και κάνουν τη μάθηση πιο διασκεδαστική και ελκυστική.
· Να ενισχυθεί το ενδιαφέρον μαθητών και ενηλίκων για την επιστήμη και την τεχνολογία, δίνοντας τους τη δυνατότητα να δουν, να ακούσουν, να εκφραστούν, να κατανοήσουν, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν, να σκεφτούν και εν τέλει να βιώσουν την επιστήμη ως μια συναρπαστική εμπειρία!
· Να καθιερωθεί το ΦΓ και στην Ξάνθη, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία και εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο των εκδηλώσεων της πόλης.
Παράλληλα με τις εκθέσεις και τους διαγωνισμούς γρίφων το Φεστιβάλ θα καλύψει και άλλους τομείς όπως: Μαθηματικά και Βιωματικές δράσεις στις θετικές επιστήμες | Μηχανική Μάθηση | ΑΙ | Ψηφιακός Μετασχηματισμός |Ρομποτική | Εκπαίδευση STEM |Υγεία | Περιβάλλον | Τέχνη |
Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας θα μας τιμήσουν με τις γνώσεις και την παρουσία τους:
· Ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας,
· O καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος του ΔΣ και της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology, EIT), και αντιπρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας(ERC), και
· Ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ και εθνικός εκπρόσωπος στο European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI), και στο ESFRI στο e-Infrastructures Reflection Group (e-IRG).
Το κοινό που αναμένουμε να παρακολουθήσει τις δράσεις του ΦΓ στην Ξάνθη αποτελείται από μαθητές, οικογένειες, εκπαιδευτικούς και πολίτες κάθε ηλικίας καθώς και από επισκέπτες από γειτονικές πόλεις, που θα ενδιαφέρονται για την επιστήμη και τους γρίφους. Να επισημάνουμε ότι στο Καστελλόριζο είχαμε συμμετοχές από όμορα νησιά (Ρόδο, Κω, Σύμη, Χάλκη) αλλά και από Αθήνα.
Ευελπιστούμε πως με τη συμβολή των τοπικών παραγόντων της πόλης και των ΜΜΕ το Φεστιβάλ Γρίφων Ξάνθης θα έχει την ίδια επιτυχία που σημείωσαν όλες οι προηγούμενες διοργανώσεις του.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
Πανταζής Χούλης
Μαθηματικός, Συλλέκτης & Κατασκευαστής Γρίφων
Ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης
Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ
Ελένη Γραμματικοπούλου
Επικοινωνία της Επιστήμης
Μέλος του Δ.Σ. της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ
Οργανωτική Επιτροπή:
· Ελένη Γραμματικοπούλου, Επικοινωνία της Επιστήμης, Μέλος του Δ.Σ. της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ
· Πανταζής Χούλης, Κατασκευαστής Γρίφων, Ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ
· Γιώργος Έψιμος, Φυσικός, Εκπαιδευτικός στην Ξάνθη
· Βασίλης Κατσούρος, Διευθυντής, Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά
· Γιώργος Παυλίδης, Διευθυντής Ερευνών, Υπεύθυνος Παραρτήματος Ξάνθης, Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά
Στοιχεία επικοινωνίας:
· Ελένη Γραμματικοπούλου: 697 422 8637
· Γιώργος Έψιμος: 693 851 8587
Για να διαμορφώσετε μια πληρέστερη εικόνα για το Φεστιβάλ Γρίφων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: https://kastellorizofestival.com καθώς και την αντίστοιχη για το Φεστιβάλ Γρίφων Ξάνθης: https://xanthipuzzlefestival (η οποία είναι υπό διαμόρφωση).
