Κώστας Ζαγναφέρης
Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης
ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ Α.Ε…
Η ελληνική κοινωνία διακρίνεται από αφέλεια, βαθύ αναλφαβητισμό ως προς τα οικονομικά και μη γνώση ούτε ψηγμάτων αντικειμενικής ιστορίας. Απλώς παρασύρεται (εκ του πονηρού) σε αποδοχή σκοταδιστικών, δήθεν πατριωτικών και εθνοκεντρικών απόψεων. Όλοι δηλώνουν αθώοι. Βολεύει να θεωρούν “πουλημένους” τους πολιτικούς που οδηγούν την χώρα στον αφανισμό.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα βρήκαν ευκαιρία οι τρεις Καμπαλέρος (Κακαουνάκης, Τράγκας, Μάκης) του λαϊκισμού να σπιλώσουν συνειδήσεις, να διασύρουν αθώους να ποτίσουν με ψέματα το φιλοθεάμον κοινό και να συκοφαντήσουν αθώους για αλλότριο σκοπό. Με αρκετούς αθώους να καταστραφούν και κάποιοι να οδηγηθούν στην αυτοκτονία.
Με την δικαιοσύνη κουφή και φοβική απέναντι της. Το όνομα της οποίας συνεχώς να επικαλούνται για αδράνεια και συγκάλυψη.
Μαζί με τον πρωινό τηλεοπτικό “άρχοντα” φέρτε πίσω τα κλεμμένα ήταν οι ηθικοί αυτουργοί του κινήματος των πλατειών. Η ζημιά που έκαναν στον τόπο και στις αξίες του μέσου Έλληνα ανεπανόρθωτη.
Η αναβολή στην θεσμοθέτηση μέτρων για πρόληψη του εκτροχιασμού της χώρας ήταν αποτέλεσμα του φόβου του πολιτικού συστήματος απέναντι στους εργολάβους του λαϊκισμού. Έτσι προέκυψαν τα σκληρότερα μνημόνια.
Σήμερα μπορεί να ξεχάστηκαν, (Οι δύο αποδήμησαν από τον μάταιο κόσμο) όμως βλέποντας την συζήτηση στην βουλή αντιλαμβάνεσαι ότι τους έχουν αντικαταστήσει αρχηγοί κομματιδίων που επιμένουν στην τοξικότητα. Επικεφαλής ο γνωστός πωλητής αλοιφών και αυτογράφων του ΙΗΣΟΥ.
Η πραγματική ιστορία της περιόδου 2010 – 19 θα γραφτεί όταν εμείς θα λείπουμε.
Δυστυχώς πολύ μικρό τμήμα των πολιτών έχει αντιληφθεί σε ποιο σημείο
καταστροφής είχε φθάσει η χώρα. Τώρα γιατί επιμένουν κάποιοι σε Βελόπουλους, Νατσιούς, Ζωές και Γιάνηδες είναι θέμα ψυχιατρικής. Μόνο που κάποια στιγμή η ιστορία του λύκου με τα πρόβατα γίνεται πραγματικότητα.
Υ.Γ.: Ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε.
Δημήτριος Κασαπίδης
Συγγραφέας, ιστορικός
Η ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Αντρέα Καμιλλέρι, Η επανάσταση της Σελήνης, εκδ Πατάκη, Αθήνα Οκτώβριος 2024.
Η υπόθεση του βιβλίου αυτού είναι στημένη σε μια λησμονημένη λεπτομέρεια του ιστορικού παρελθόντος. Το 1559 υπογράφεται η συνθήκη του Κάτω Καμπρεζί που τερματίζει τον πόλεμο και ρυθμίζει πλέον τις σχέσεις και την εδαφική επιρροή της κάθε μιας από τις τότε Μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Στις 2 Απριλίου 1559 υπογράφεται η συνθήκη που αφορά την Αγγλία και τη Γαλλία και στις 3 Απριλίου 1559 η συνθήκη που αφορά την Ισπανία και τη Γαλλία. Με αυτή τη δεύτερη συνθήκη οι ιταλικές κτήσεις της Γαλλίας περνούν πλέον σε ισπανικά χέρια και έτσι τα βασίλεια της Νάπολης, της Σικελίας και της Σαρδηνίας, το Δουκάτο του Μιλάνου και το κράτος των Πρεζιντί θα αποτελέσουν τμήματα της αχανούς ισπανικής αυτοκρατορίας ως και το 1713. Τις ιταλικές τους κτήσεις οι Ισπανοί θα τις διοικούν μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου της Ιταλίας, το οποίο συνέστησαν το 1563 και στο οποίο μετείχαν οι ισπανοί διοικητές των κτήσεων που σε κάθε ένα από αυτά έφεραν τον τίτλο του αντιβασιλέα καθώς και δύο μέλη από το Μιλάνο, δύο από τη Νάπολη και δύο από τη Σικελία.. Διατήρησαν τα τοπικά ήθη και έθιμα και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν επιβάλει στο παρελθόν οι Γάλλοι. Μεταξύ των εθίμων αυτών ήταν και ένα έθιμο που χρονολογούνταν στα 1098, είχε θεσπιστεί από τον πάπα Ουρβανό το Β και με βάση το οποίο ο εκάστοτε βασιλιάς της Σικελίας που ήταν πλέον ο ισπανός βασιλιάς (άρα και ο αντιβασιλιάς του) συνένωνε στο πρόσωπό του την πολιτική αλλά και την εκκλησιαστική εξουσία την οποία ασκούσε ως εντολοδόχος του πάπα μέσω της Λεγκάτσια Αποστόλικα (ας πούμε αποστολικής τοποτηρητείας). Αυτό είναι το ένα από τα δύο σημεία γύρω από τα οποία στήθηκε η εξιστόρηση του βιβλίου, το δεύτερο είναι ένα αμήχανο κενό στον κατάλογο των αντιβασιλέων όπου δειλά -δειλά ξεπροβάλει το όνομα μιας γυναίκας.
Όλα αρχίζουν στα 1675 όταν φτάνει στη Σικελία ο νέος αντιβασιλέας ντον Άνχελ ντε Γκουσμάν, και η σύζυγος ντόνα Ελεονόρα ντι Μόρα, η οποία είναι εξαιρετικά όμορφη και παραμένει στη σκιά του συζύγου της. Ο σύζυγός της όμως έχει προσβληθεί από κάποια περίεργη ασθένεια με αποτέλεσμα να πεθάνει αιφνιδίως κατά τη διάρκεια του ιερού βασιλικού συμβουλίου που διεξάγεται στις 3 Σεπτεμβρίου 1677. Οι έξι σύμβουλοι – ευγενείς που μετέχουν στο συμβούλιο, ο επίσκοπος του Παλέρμου, ο μέγας δικαστής, ο μέγας θησαυροφύλακας, ο δικαστής της μοναρχίας, ο μέγας ναύαρχος και ο μέγας οικονομικός διαχειριστής, αν και αντιλαμβάνονται το θάνατο του αντιβασιλέα συνεχίζουν το συμβούλιο και περνούν όλα τα θέματα για τα οποία οι ίδιοι ζωηρώς ενδιαφερόταν υποστηρίζοντας ότι σε όλα αυτά συμφώνησε και ο θανών αντιβασιλέας. Αργότερα αφού έχει τελειώσει το συμβούλιο φωνάζουν το γιατρό για να πιστοποιήσει το θάνατό του και ενημερώνουν τη χήρα του για το θάνατό του. Με βάση τα ισχύοντα τη θέση του αντιβασιλέα αναλαμβάνει ο μέγας δικαστής έως την έλευση του διαδόχου του. Ωστόσο η χήρα του αντιβασιλέα παρουσιάζει μια διαθήκη με βάση την οποία την ορίζει εκείνη ως διάδοχό του. Έτσι αναλαμβάνει εκείνη τα ηνία της διακυβέρνησης και αντικαθιστά σταδιακά το υπάρχον συμβούλιο που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια σπείρα τοκογλύφων, εκβιαστών, δολοφόνων και βιαστών. Ψηφίζει διάφορους φιλολαϊκούς νόμους που ενισχύουν τη δημοτικότητά της και βοηθούν στην καθημερινή διαβίωση των λαϊκών τάξεων αλλά όταν έρχεται η ώρα της αποφασιστικής σύγκρουσης με τον επίσκοπο που είναι παιδόφιλος και θα οδηγηθεί στο δικαστήριο εκείνος επικαλείται το θέμα της λεγκάτσια αποστόλικα, το πώς δηλαδή μια γυναίκα είναι δυνατόν να ενεργεί ως αντιπρόσωπος του πάπα. Γραφεί έτσι στην Αγία Έδρα και θίγει το θέμα αυτό και ο πάπας με τη σειρά του στέλνει μια επιστολή στον Ισπανό βασιλιά ζητώντας την αντικατάστασή της. Όπερ και εγένετο. Η διάρκεια της αντιβασιλείας της δόνα Ελεονόρας διήρκεσε 27 μέρες, όσο μια σελήνη, εξού και ο τίτλος και κατά τη διάρκεια των 27 αυτών ημερών πολλά άλλαξαν στη διακυβέρνηση του βασιλείου της Σικελίας. Οι αλλαγές διατηρήθηκαν στη μνήμη των κατοίκων αλλά το όνομα της μόλις και μετά βίας στριμώχνεται στους επισήμους καταλόγους των αντιβασιλέων. Και αυτό το στρίμωγμα ήταν εκείνο που έκανε τον Καμιλλέρι να ασχοληθεί με την περίπτωσή της.
Μάκης Τζάτζος
Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής
Και ανοίγει λέει την Τετάρτη η καταπακτή στο Γεντί Κουλέ και αντί να βγουν οι παίκτες του ΟΦΗ και της Παναχαϊκής για το ματς του κυπέλλου βγαίνουν επιβάτες του μετρό Θεσσαλονίκης.
Γιάννης Παπαχρόνης
Πρόεδρος Συλλόγου Εθ. Αιμοδοτών Ξάνθης
Δεκέμβριος και Γιορτές και φυσικά δε μπορεί να λείψει από την περίοδο αυτή μία Χριστουγεννιάτικη διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας μέσα στην πόλη της Ξάνθης και μάλιστα στο κέντρο της.
Σας καλούμε και σας περιμένουμε λοιπόν με την υποστήριξη της κινητής μονάδας αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης στην εκατοστή δωδέκατη (112) εθελοντική αιμοδοσία του έτους 2024, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 από τις 09:00πμ έως τις 14:00μμ στον φιλόξενο χώρο του Χορευτικού Ομίλου Ξάνθης (άνωθεν δημοτικού πάρκινγκ).
Με τη συμπαράσταση των μελών του Χορευτικού Ομίλου Ξάνθης και του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί, δωρίζοντας δώρα ζωής, σε συνανθρώπους μας που δεν είναι τόσο τυχεροί και ευτυχείς να έχουν την υγεία τους ώστε να μην χρειάζονται τη δική μας εθελοντική προσφορά ζωής.
Ελάτε να σας δώσουμε και το φετινό συμβολικό δωράκι σας όπως πράττουμε κάθε Χριστούγεννα τα τελευταία τρία έτη.
Συνεχίζουμε να προσφέρουμε το αίμα μας για όλους αυτούς που το χρειάζονται πραγματικά… και ας είναι αχρείαστο για εμάς και για τους δικούς μας ανθρώπους.
Συνεχίζουμε αδιάκοπα να ενισχύουμε τα Εθνικά Αποθέματα και την Εθνική Δεξαμενή σε Αίμα και παράγωγά του.
“Δεν ξέρεις ποτέ τι γίνεται, ξέρεις όμως πάντα ποιος θα σε βοηθήσει.”