– Εφόσον δεν τροποποιηθούν θα γίνει αυτόματα η υποβολή τους την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου
– Τι έκπτωση θα έχουν όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο
Μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, στη Βουλή. Σύμφωνα με το άρθρο 86, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει τη μαζική χρήση προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων και την παροχή οικονομικών κινήτρων, ενισχύοντας την ταχύτητα, την ακρίβεια και τη διαφάνεια στη διαδικασία. Ο στόχος είναι σαφής: τόσο η διευκόλυνση των φορολογουμένων όσο και η ταχύτερη είσπραξη εσόδων από το κράτος.
Ταχεία υποβολή με έκπτωση
Για πρώτη φορά, η ΑΑΔΕ θα παρέχει έκπτωση έως και 4% σε όσους υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 15 Απριλίου 2025 και εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί. Η πρωτοβουλία αυτή ενθαρρύνει την έγκαιρη συμμόρφωση των πολιτών, επιβραβεύοντάς τους οικονομικά, ενώ εξασφαλίζει στο Δημόσιο μια πολύ πιο γρήγορη ροή εσόδων από την εκκαθάριση των δηλώσεων.
Το χρονοδιάγραμμα είναι αυστηρό αλλά φαίνεται πως είναι ρεαλιστικό: η περίοδος υποβολής των δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2024 θα ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου 2025, και οι φορολογούμενοι που θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία έως τις 15 Απριλίου θα επωφεληθούν της μέγιστης δυνατής έκπτωσης. Η ΑΑΔΕ, μάλιστα, σχεδιάζει να έχει εκκαθαρίσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις έως τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου 2025.
Προσυμπληρωμένες δηλώσεις
Ο πυρήνας της αλλαγής έγκειται στην ευρεία χρήση των προσυμπληρωμένων δηλώσεων. Πρόκειται για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους – δηλαδή περίπου το 20% του συνόλου των φορολογουμένων. Οι δηλώσεις αυτές θα βασίζονται σε δεδομένα που έχει ήδη συλλέξει η ΑΑΔΕ από διάφορες πηγές, όπως:
Εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και άλλα φορολογούμενα ποσά.
Δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Ειδικές κατηγορίες εξόδων, όπως δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων ή αποπληρωμές δανείων.
Οι δηλώσεις θα είναι διαθέσιμες στους δικαιούχους ήδη από τις 15 Μαρτίου 2025 για να τις τσεκάρουν εάν όλα είναι συμπληρωμένα ορθά. Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν μάλιστα και ηλεκτρονικά μέσω e-mail για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις τους και τις επιλογές που έχουν θα είναι οι εξής:
- Αποδοχή και υποβολή: Αν συμφωνούν με τα προσυμπληρωμένα στοιχεία, μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση αμέσως, χωρίς καμία επιπλέον ενέργεια.
- Τροποποίηση: Εφόσον επιθυμούν αλλαγές, έχουν προθεσμία έως τις 15 Απριλίου 2025 για να προσαρμόσουν τα δεδομένα.
- Αυτόματη υποβολή: Αν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, οι δηλώσεις τους θα υποβληθούν αυτόματα στις 16 Απριλίου 2025 μέσω του συστήματος TAXISnet.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΑΑΔΕ επιδιώκει να εξυπηρετήσει εκατομμύρια φορολογούμενους άμεσα, ενώ περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια καθυστερήσεων και σφαλμάτων.
Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο φορολογούμενοι λοιπόν, θα μπορούν να έχουν τη δήλωσή τους έτοιμη προς υποβολή ήδη από τον Μάρτιο. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, αυτές οι δηλώσεις θα υποβληθούν αυτόματα και θα εκκαθαριστούν άμεσα. Η ΑΑΔΕ στοχεύει στην έκδοση εκκαθαριστικών πριν από το Πάσχα για μεγάλο ποσοστό πολιτών, παρέχοντάς τους τον χρόνο να εξοφλήσουν τυχόν οφειλές ή να διεκδικήσουν επιστροφές. Παράλληλα, όσοι ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους μέχρι τα τέλη Απριλίου, αν και δεν θα δικαιούνται τη μέγιστη έκπτωση, θα ωφεληθούν από τη γενικότερη ταχύτητα της διαδικασίας.
Κυρώσεις για τους καθυστερημένους φορείς
Η επιτυχία της πρωτοβουλίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη διαβίβαση δεδομένων από τρίτους φορείς, όπως π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, σχολεία και εργοδότες. Προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωση, το νομοσχέδιο εισάγει αυστηρά πρόστιμα για καθυστερήσεις ή σφάλματα:
- 20.000 ευρώ για εκπρόθεσμη αρχική διαβίβαση στοιχείων.
- 20.000 – 40.000 ευρώ για διορθωτικές ή συμπληρωματικές υποβολές που καθυστερούν.
- 50.000 – 100.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα άνω του 1.000.000 ευρώ.
Επιπλέον, η ΑΑΔΕ θα δημοσιοποιεί τις παραβάσεις και τα πρόστιμα στις περιπτώσεις ιδιωτικών φορέων, ενώ για τους δημόσιους φορείς, τα πρόστιμα θα επιβαρύνουν τα υπεύθυνα διευθυντικά στελέχη. Αν, μάλιστα, υπάρξει καθυστέρηση στο άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων, προβλέπεται πρόστιμο… και για τον διοικητή της ΑΑΔΕ.