Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ξάνθης παρέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ενήλικες από 18 και άνω και αφορούν γενικότερα την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την ψυχοθεραπεία, τη συμβουλευτική υποστήριξη και τη διασύνδεση με φορείς και υπηρεσίες στην κοινότητα
Από το 1992 και κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζεται επίσημα η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, όπως έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ψυχική υγεία είναι η κατάσταση ευημερίας, όπου κάθε άτομο συνειδητοποιεί τις δικές του δυνατότητες, μπορεί να ανταπεξέλθει στις φυσιολογικές πιέσεις της ζωής, να εργαστεί και να συμμετέχει παραγωγικά και γόνιμα στην κοινότητα και όχι απλώς η απουσία μίας ασθένειας. Τι είναι ψυχική υγεία;
- Να σεβόμαστε τις ελευθερίες του εαυτού μας και των άλλων και να φροντίζουμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον.
- Να βιώνουμε, εκφράζουμε, αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας- όπως αγάπη, χαρά, φόβο, θυμό, θλίψη, πένθος- και να τα ρυθμίζουμε, χωρίς να παρασυρόμαστε από αυτά.
- Να αναπτύσσουμε και να διατηρούμε ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις, να ερωτευόμαστε, να δημιουργούμε φιλίες.
- Να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων (ενσυναίσθηση), χωρίς να τα συγχέουμε με τα δικά μας.
- Να εκφράζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.
- Να αντιμετωπίζουμε παραγωγικά στρεσογόνα γεγονότα ζωής και να βιώνουμε μια αποτυχία χωρίς να καταρρέουμε.
- Να προσαρμοζόμαστε σε περιόδους-ορόσημα της ζωής μας, όπως η εφηβεία, ο γάμος, η γέννηση ενός παιδιού, η συνταξιοδότηση, και τις να απολαμβάνουμε.
- Να συμμετέχουμε ενεργά στην κοινωνία – ως εργαζόμενοι, εθελοντές, γονείς, φίλοι, μαθητές, αθλητές, πολίτες κ.α. Να νιώθουμε ότι ανήκουμε, προσφέρουμε, παράγουμε, είμαστε χρήσιμοι και σημαντικοί.
Η ψυχική υγεία αποτελεί «κλειδί» για μια καλύτερη ζωή. Είναι αδύνατο, εξάλλου, να ζήσουμε καλά, εάν δεν είμαστε υγιείς τόσο σε σωματικό όσο και ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο. Ας φροντίσουμε την ψυχή μας, όπως φροντίζουμε το σώμα μας.
Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ξάνθης
Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ξάνθης αποτελεί Μονάδα Ψυχικής Υγείας, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και υπάγεται διοικητικά στο Γ.Ν Ξάνθης.
Σκοπός του Κ.Ψ.Υ είναι η παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών, η φαρμακευτική θεραπεία, η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική, η συνέχεια στην φροντίδα και η παρακολούθηση των ατόμων στην κοινότητα, η υλοποίηση δράσεων ψυχοκοινωνικής μέριμνας και πρόληψης.
Οι βασικές αρχές του ΚΨΥ αφορούν στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση, στην θεραπεία των ψυχικών διαταραχών καθώς και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας. Η διεπιστημονική θεραπευτική ομάδα αποτελείται, από Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Νοσηλευτή και Επισκέπτη Υγείας. Κύριος στόχος είναι η πολυεπίπεδη προσέγγιση του προβλήματος του ασθενή στην κοινότητα.
Διευθύντρια ΚΨΥ: Δρ. Μαγδαληνή Κατσικίδου, Ψυχίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Ψυχιατρικού Τμήματος, Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης
Προσωπικό Ψυχικής Υγείας: Ψυχολόγος: Βαταμίδης Κωνσταντίνος
Κοινωνικός Λειτουργός: Χριστοφόρου Εμμανουήλ
Νοσηλεύτριες: Τέντσιου Θεόνη και Τσαρδίδου Άννα
Επισκέπτριες Υγείας: Δεμιρτζίδου Φωτεινή και Χαρμανίδου Χρυσοβαλάντου
ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ Κ.Ψ.Υ ΞΑΝΘΗΣ
Στο ΚΨΥ παρέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ενήλικες από 18 και άνω και αφορούν γενικότερα την πρόληψη, την διάγνωση, την θεραπεία, την ψυχοθεραπεία, την συμβουλευτική υποστήριξη και την διασύνδεση με φορείς και υπηρεσίες στην κοινότητα. Αναλυτικότερα αυτές είναι:
- Ψυχιατρική εξέταση- διάγνωση και θεραπεία ενηλίκων
- Ψυχολογική εκτίμηση, αξιολόγηση με ψυχομετρικά εργαλεία (WAIS IV, MMPI2)
- Ατομική Ψυχοθεραπεία
- Θεραπευτικές Ομάδες
- Υπηρεσία Κοινωνικής Εργασίας
- Νοσηλευτική Υπηρεσία
- Διασύνδεση και συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού
- Δράσεις Ευαισθητοποίησης-Ενημέρωσης προς την κοινότητα
- Γραμματειακή υποστήριξη, αρχείο, πιστοποιητικά, γνωματεύσεις κ.τ.λ.
Οι τύποι ψυχοθεραπείας που εφαρμόζονται στο Κ.Ψ.Υ είναι:
- Ατομική Υποστηρικτική Ψυχοθεραπεία
- Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
- Συμβουλευτική Οικογένειας και ζεύγους
- Ψυχοεκπαίδευση & Συμβουλευτική Οικογένειας για την ψυχική νόσο (ψύχωση)
- Θεραπεία Συμπεριφοράς