Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου

– Ετοιμάζεται ΚΥΑ

– Αντιδράσεις και δυσαρέσκεια από τους αγρότες της Ξάνθης

 

Κώστας Δαλάτσης:

«Με μέτρα ανικανότητας προσπαθούν να καλύψουν πραγματικά προβλήματα. Καθαρά εισπρακτικό το μέτρο…»

 

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

 

Για παντελή έλλειψη μακροχρόνιων στρατηγικών ύδατος κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» Δήμου Τοπείρου, κύριος Κώστας Δαλάτσης, με σημείο αναφοράς τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας που ανακοίνωσε, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης, μεταξύ των οποίων η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κοστολόγηση – τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος, όπως οι αυξήσεις στο νερό άρδευσης.

«Εντελώς λάθος το μέτρο. Τι επιδιώκουν, δηλαδή, να μην ποτίζουμε τις αγροτικές καλλιέργειες, για να κάνουν οικονομία στο νερό; Ήδη, λόγω της ακρίβειας περιορίσαμε σημαντικά τα ποτίσματα. Δυστυχώς, προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητά τους με εισπρακτικά μέτρα, όπως το συγκεκριμένο» σχολιάζει, χαρακτηριστικά, για το θέμα, ο κύριος Κώστας Δαλάτσης, ζητώντας επενδύσεις με στόχο την εξοικονόμηση νερού και όχι εισπρακτικά μέτρα.

«Για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο της λειψυδρίας θα έπρεπε να επιδοτήσουν στοχευμένα προγράμματα επενδύσεων τεχνικών συστημάτων που θα συμβάλουν στον περιορισμό της σπατάλης του νερού, ώστε να γίνονται κανονικά οι καλλιέργειες, παράλληλα, με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Και κάτι άλλο που θα μπορούσαν να κάνουν και δεν το έχουν κάνει τόσα χρόνια είναι η κατασκευή φραγμάτων. Έχουν γίνει, βέβαια, κάποια φράγματα στη χώρα, αλλά δεν φτάνουν. Το τελευταίο φράγμα που κατασκευάστηκε στην περιοχή μας, είναι το φράγμα του Θησαυρού που δημιουργήθηκε το 1996. Αντ’ αυτού, με μέτρα ανικανότητας προσπαθούν να καλύψουν πραγματικά προβλήματα».

Ενώ, αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα της χώρας, ο κύριος Κώστας Δαλάτσης δεν κρύβει την απογοήτευσή τους, καθώς ό9πως επισημαίνει, «οι Έλληνες αγρότες δεν θα βγάλουν τα έξοδα που είχαν λόγω καιρικών συνθηκών οι οποίες οδήγησαν σε ανομβρία τους προηγούμενους μήνες. Μειωμένη αγροτική παραγωγή και μειωμένες τιμές προϊόντων συνθέτουν την πραγματικότητα των Ελλήνων παραγωγών και μιλάμε για ανθρώπους που εμπλέκονται στη σίτιση του πληθυσμού».

 

Fonitisxanthis.gr

Share.
Exit mobile version