Δημήτριος Ψεμματάς:
«Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν σταματά να μας κυνηγά, παίρνοντας, κάθε φορά, αποφάσεις που έρχονται ενάντια στον κλάδο»
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κτηνοτρόφους και τις γαλακτοβιομηχανίες η νέα απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αντικαθιστά την παροχή γάλακτος στους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. με ετήσιο χρηματικό ποσό ύψους 300 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο, η αλλαγή αυτή αποσκοπεί στην άμεση ενίσχυση των δικαιούχων, μειώνοντας τις καθυστερήσεις που προκύπτουν από τις χρονοβόρες διαδικασίες προμήθειας γάλακτος.
Η απόφαση προβλέπει ότι το ποσό των 300 ευρώ θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα υπόκειται σε κρατήσεις ή συμψηφισμούς με βεβαιωμένα χρέη. Η νέα ρύθμιση αντικαθιστά την καθημερινή παροχή ενός λίτρου γάλακτος με ετήσια χρηματική αποζημίωση. Ωστόσο, η αλλαγή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τον κτηνοτροφικό τομέα, ο οποίος επισημαίνει ότι η απόφαση ενδέχεται να δημιουργήσει νέες δυσκολίες και να επηρεάσει αρνητικά τη βιωσιμότητά του.
Όπως σημειώνει, ενδεικτικά, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Δημήτριος Ψεμματάς, η απόφαση δημιουργεί τεράστια πίεση στον κλάδο ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, διανύει μία δύσκολη περίοδο, λόγω των ζωονόσων που καλείται να διαχειριστεί.

«Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η ελληνική κτηνοτροφία μετά την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να αντικαταστήσει την παροχή γάλακτος με επίδομα. Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα που δέχεται ο κλάδος της κτηνοτροφίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Άλλωστε, το γάλα δεν δινόταν σε όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου, αλλά μόνο σε εκείνους που απασχολούνταν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ένα δικαίωμα των εργαζομένων που κατακτήθηκε με αγώνες. Προφανώς, το κάνουν για λόγους οικονομίας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν σταματά να μας κυνηγά, παίρνοντας, κάθε φορά, αποφάσεις που έρχονται ενάντια στον κλάδο», σχολιάζει ο κύριος Δημήτριος Ψεμματάς.
Ενώ, με σημείο αναφοράς το νέο ξέσπασμα του καταρροϊκού πυρετού, μια νόσο που συνιστά σημαντικό πισωγύρισμα για την πολύπαθη κτηνοτροφία της περιοχής, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι, «χάνουμε ζώα και παραγωγή στο νομό. Ο καταρροϊκός πυρετός έχει ξαναεμφανιστεί στην Ξάνθη πριν 8 χρόνια περίπου. Πλέον, έχει μεταλλαχτεί και εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς. Παρότι έχουμε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας ότι πρέπει να γίνονται πιο εντατικοί ψεκασμοί, προκειμένου να καταπολεμούνται τα κουνούπια που συμβάλουν στην εξάπλωση του ιού, δεν βλέπουμε κάποιο αποτέλεσμα».
Fonitisxanthis.gr
