Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου


Ευστράτιος Κοντός

Δήμαρχος Ξάνθης

«Η υλοποίηση του έργου: «Ανάπλαση και Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας της Λεωφόρου Στρατού» προχωρά πλέον με εντατικούς ρυθμούς, παρά τις σημαντικές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω ελλιπών και λανθασμένων προβλέψεων, στον αρχικό σχεδιασμό.

Η σύμβαση εκτέλεσης του έργου είχε υπογραφεί στις 14 Νοεμβρίου 2023. Ωστόσο, κατά την έναρξη των εργασιών, εντοπίστηκαν σοβαρές τεχνικές αστοχίες που απαιτούσαν άμεσες παρεμβάσεις, καθώς έθεταν σε κίνδυνο τόσο την ολοκλήρωση του έργου όσο και τη διατήρηση της χρηματοδότησης, αφού το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU.

Χάρη στην άμεση κινητοποίηση και την αποτελεσματική συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, οι αναγκαίες βελτιώσεις στην αρχική μελέτη ολοκληρώθηκαν, καθιστώντας δυνατή την υλοποίηση του έργου σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, δημιουργώντας ένα πρότυπο βιώσιμης αστικής ανάπλασης.

Με όραμα, σχέδιο και αποφασιστικότητα, η Ξάνθη, απαλλαγμένη από τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις του παρελθόντος, στρέφεται στο μέλλον με αισιοδοξία, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο προόδου και ανάπτυξης, όπου η βιωσιμότητα και η ποιότητα ζωής των δημοτών βρίσκονται στο επίκεντρο».


Κώστας Ζαγναφέρης

Πρώην Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ

Σε αυτό τον τόπο πέραν της ανύπαρκτης συλλογικής μνήμης μας αρέσει να αλληλοδουλευόμαστε.

Ακούω καθημερινά τις κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης για την μη μείωση του ΦΠΑ. Η αλήθεια όπως πάντα βρίσκεται στην μέση. Μάλιστα συνήγοροι διάφοροι ελεύθεροι επαγγελματίες και «αεριτζήδες».

Ο ΦΠΑ επεβλήθη ως φόρος την 1/01/1987 με τον ανώτερο συντελεστή να φτάνει στο 36%.Τις πρώτες χρονιές ούτε στην εφορία οι νεοδιορισθέντες απόφοιτοι του δημοτικού (1985) γνώριζαν τι είναι και πως εισπράττεται.

Μετά το 1990 και ως τις μέρες της κρίσεως (2010) η υπεξαίρεση του εξελίχθηκε στην πλέον προσοδοφόρα βιομηχανία πλουτισμού.

Αν δείτε οικονομικά στοιχεία εκείνης της εποχής ο τζίρος στον τουρισμό, την “βιομηχανία” της χώρας όπως αυτάρεσκα υποστηρίζουμε, ήταν μικρότερος από τον κλεμμένο ΦΠΑ.

Ειδικά όσοι συναλλάσσονταν με το δημόσιο έκαναν πάρτι.

Μου έλεγε επιχειρηματίας της εποχής της αστακομακαροναδας. Το χρήμα είναι πρόκληση. Εγώ κάνω 200000000 τζίρο (δρχ.) περίπου κάθε χρόνο. Τιμολογώντας παίρνω και 36000000 ως ΦΠΑ. Επιστρέφεται ζεστό χρήμα χωρίς κόπο….. τρελός είμαι?

Μάλιστα το “όλοι μαζί….” του ΠΑΓΚΑΛΟΥ ισχύει και εδώ. Απλώς κάποιοι απέκτησαν κότερα και κάποιοι έβγαζαν έξοδα των διακοπών τους.

Σήμερα το πάρτι δεν τελείωσε… απλώς μειώθηκε αρκετά. Πάντως όσοι φωνασκούν περισσότερο στα κανάλια εκπροσωπούν επαγγελματίες που συνεχίζουν…. έτσι για να μην υποκρινόμαστε.

Ειδικά επαγγελματίες με τους οποίους έχουμε καθημερινή επαφή.


Αλέξανδρος Καρακασίδης

Οι Έλληνες δεν ήταν ο ανώτερος πολιτισμός.

Ήταν η ανώτερη φυλή που έφερε τον ανώτερο πολιτισμό.

Στη φωτογραφία βλέπετε παιδάκια με πρόβλημα όρασης να αγγίζουν τον Ηνίοχο, να τον αισθάνονται.

Όλες οι άλλες φυλές του κόσμου, λάτρεψαν τερατόμορφες μορφές θεών (τέρατα, ανθρωπόμορφα ζώα και τρομακτικές φιγούρες). Μόνον οι Έλληνες αποθέωσαν τον άνθρωπο και τη φύση του ουδείς άλλος.

 

 


Θανάσης Μουσόπουλος

Συγγραφέας

Έφυγε από τη ζωή ο Πέτρος Θεοχαρίδης (1934-2024) – Καλό ταξίδι!

Είχα την τύχη και χαρά να γνωρίσω τον Πέτρο το 1970 στο γραφείο του Στέφανου Ιωαννίδη. Μιλήσαμε για την πομακική κουλτούρα και είδα τις μεταφράσεις ορισμένων τραγουδιών των Πομάκων.

Ο Νίκος Κόκκας, που μελέτησε και παρουσίασε το έργο του Πέτρο Θεοχαρίδη, αποχαιρετώντας τον γράφει:

“Ο Πέτρος Θεοχαρίδης ήταν ένας ακούραστος εργάτης του πνεύματος. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αποτελεί σταθμό στην καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Πομάκων της Θράκης, στους οποίους αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του.

Η επιστήμη της Λαογραφίας τού οφείλει πολλά. Το ίδιο και η Θράκη. Και πιο πολλά του οφείλουν οι επερχόμενες γενιές ερευνητών που θα αντλήσουν πολύτιμα στοιχεία από το πολυσχιδές έργο του”.

Καλό ταξίδι Πέτρο!


Εμμανουήλ Φανουράκης

Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης

Η απόφαση Κοντού να αναστείλει σήμερα τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε 400 περίπου οικογένειες της Ξάνθης.

Σαφέστατα η ασφάλεια των παιδιών είναι το πρώτιστο.

Όμως τόσο οι καιρικές συνθήκες, σε αυτή τη φάση, όσο όμως και η ίδια φιλοσοφία των συγκεκριμένων δημοτικών δομών, δεν δικαιολογούν αυτήν την απόφαση.

Δυστυχώς η διοίκηση Κοντού απέδειξε για άλλη μια φορά ότι παρασύρεται στις «εύκολες λύσεις», κυρίως αυτές που απομακρύνουν από πάνω της κάθε θεσμική ευθύνη, την οποία, φυσικά, μετακυλίει με ευκολία στους πολίτες. Οι τελευταίοι-στην προκειμένη, οι γονείς των μικρών μας συμπολιτών- έπρεπε ξαφνικά εχθές το απόγευμα να ψάχνουν λύσεις για το που θα μείνουν τα παιδιά τους, ώστε αυτοί να βρίσκονται κανονικά στην εργασία τους σήμερα το πρωί… δυστυχώς υπήρχαν κ γονείς που το έμαθαν σήμερα το πρωί όταν πήγαν να αφήσουν τα παιδιά τους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, υπό…. κανονικές συνθήκες οφείλει να δίνει λύσεις στη καθημερινότητα των πολιτών και όχι να αυξάνει τα προβλήματα τους.

Υ.Γ. Ίσως να είμαστε ο μόνος Δήμος στην Ανατολική Μακεδονία κ Θράκη, (και πιο πιθανό σε όλη την Ελλάδα) που σήμερα ανέστειλε την λειτουργία των παιδικών κ βρεφονηπιακών σταθμών…

Πραγματικά εδώ ταιριάζει κ ο τίτλος… Ξάνθη Αλλιώς!

Share.
Exit mobile version