Χριστόδουλος Τοψίδης
Περιφερειάρχης ΑΜΘ
Σήμερα, είχα την χαρά και την τιμή να συνοδεύσω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΣ στην επίσκεψη τους στο νησί της Σαμοθράκης. Επισκεφθήκαμε την έδρα της Τακτικής Διοικήσεως 41 Συντάγματος Πεζικού «Σαράντα Εκκλησιές» (ΤΔ/41ΣΠ) και τον Ναυτικό Σταθμό Σαμοθράκης, και είχαμε επαφές με τα στελέχη που υπηρετούν εκεί, επιτελώντας ένα πολύ σημαντικό και αξιοσημείωτο καθήκον.
Η ευγνωμοσύνη μας για τις υπηρεσίες που προσφέρουν όλα τα στελέχη των Ε.Δ. είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη, ειδικά δε όταν υπηρετούν σε τόσο νευραλγικά σημεία όπως είναι το νησί της Σαμοθράκης.
Κώστας Ζαγναφέρης
Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης
ΚΟΡΟΙΔΟ…
Υπάρχει μια κατηγορία ευρωβουλευτών που στέλνει ο σοφός λαός στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ που μάλλον θεωρούν ότι τον έπιασαν κορόιδο. Συνειδητά ή ασυνείδητα δεν έχει σημασία.
Ο ευρωβουλευτής “Savoir vivre” του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς εκτός από την συνέχιση των σπουδών στην ΝΟΜΙΚΗ (στα 34) όπου η ΝΔ του στερεί το δικαίωμα, όπως υποστηρίζει, υπέγραψε και συμβόλαιο να συνεχίζει να παίζει μπάσκετ στον ΗΛΥΣΙΑΚΟ.
Μπράβο στο παιδί ούτε ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ να ήταν. Εννοείται ότι βάρος θα πέσει στα καθήκοντα της ευρωβουλής.
Τέτοιο δούλεμα μόνο η αριστερά προσφέρει.
Αλέξανδρος Καρακασίδης
Η αρχή της προφητείας?
“Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι γίνεται πρόταση προς τον Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Φραγκίσκο για τον εορτασμό του Πάσχα σε κοινή ημερομηνία με του Ορθόδοξους”.
Μάκης Τζάτζος
Παλαίμαχος Ποδοσφαιριστής
Η ηλικία στον ποδοσφαιριστή είναι απλώς ένας αριθμός. Δεν είναι επαρκής για να προσδιορίσει την ποδοσφαιρική ποιότητα. Δεν είναι επαρκής για να προσδιορίσει έννοιες όπως η αντιληπτικότητα, η νοοτροπία, η ευστροφία, η ικανότητα να παίρνεις σωστές αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο.
Ο καλός προπονητής δεν έχει αδυναμία ούτε στους «μεγάλους», ούτε στους «μικρούς». Έχει αδυναμία στους έξυπνους. Και το ποδοσφαιρικό I.Q. είναι κάτι που δεν έχει ηλικία. Αυτό είναι το ταλέντο του ποδοσφαιριστή και όσο υψηλότερο είναι τόσο μεγαλύτερο είναι το ταβάνι του, εκεί φυσικά πάμε και στα υπόλοιπα που χρειάζεται να κάνει, πολύ δουλειά για να βελτιώσει τα υπόλοιπα στοιχεία του (σώμα, δύναμη, φυσική κατάσταση, ταχύτητα και την εξωγηπεδική του ζωή) να είναι δυνατός χαρακτήρας, να είναι τυχερός να μην έχει τραυματισμούς και δεν θέλει τίποτα άλλο. Οι μάνατζερ και οι υπόλοιποι παρατρεχάμενοι θα τον παρακαλάνε.
Το δύσκολο όμως είναι να είσαι τέτοιο ταλέντο η τέτοιος ποδοσφαιριστής γιατί δύσκολα γεννιούνται τέτοια ταλέντα.
Δημήτρης Κασαπίδης
Ιστορικός
Πως περνάν τα χρόνια. Κάπου εκεί στα 1979-80 ήταν όταν πρώτο αγόρασα το πρώτο μου βιβλίο. Δεν θυμάμαι ποιο ήταν. Θυμάμαι αντίθετα την τρίτομη βυζαντινή ιστορία του G Ostrogorsky από τις εκδόσεις του Βασιλόπουλου που αγόραζα τόμο – τόμο κάθε μήνα το 1981απο ένα μικρό βιβλιοπωλείο που ήταν στην παλιά πόλη, εκεί που τώρα είναι το καφέ Ερμής.
Το χαρτζιλίκι των 500 δρχ που η συγχωρεμένη η γιαγιά μου μου ‘δινε από την πενιχρή σύνταξή της γινόταν βιβλίο βυζαντινής ιστορίας. Και όταν έψαχνα να βρω κανένα επιπλέον βιβλίο που αναφερόταν στις παραπομπές κατέφευγα στη δημοτική βιβλιοθήκη, όπου ο αείμνηστος Στέφανος Ιωαννίδης προσπαθούσε να μου το βρει ή να μου προτείνει κάτι παρόμοιο.
Όταν έφυγα από την Ξάνθη το ‘84 η βιβλιοθήκη μου είχε μερικές δεκάδες βιβλία που τα βόλευα όπως όπως στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας. Τα χρόνια της Καστοριάς η βιβλιοθήκη αυξήθηκε λίγο λίγο, θυμάμαι πενιχρά ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη με μια στάση στην Τσιμισκή στο βιβλιοπωλείο του Ραγια για να πάρω τη δίτομη ιστορία του Βυζαντίου από το cambridge που τότε είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μέλισσα. Αργότερα, στην Κατερίνη, η βιβλιοθήκη μου γιγαντώθηκε, απέκτησα και δύο μεγάλες ξύλινες βιβλιοθήκες και χώρεσα τα βιβλιογραφικά μου υπάρχοντα.
Στα 15χρονια παραμονής στη Θεσσαλονίκη η βιβλιοθήκη έγινε τεράστια. Κάποια στιγμή ένα καλοκαίρι που έλειπα, η αδερφή μου πήγε στο ΙΚΕΑ, αγόρασε βιβλιοθήκες, τις έστησε και έβαλε μέσα όλα τα βιβλία. Στα επόμενα χρόνια όμως η κατάσταση πάλι ξέφυγε.
Η ψευδαίσθηση της βιβλιογραφικής επάρκειας ήταν ένα θέμα που με ταλάνιζε και με ταλανίζει ακόμα για τα αντικείμενα με τα οποία με απασχολούσαν και με ενδιέφεραν καθώς γνώριζα ότι δεν θα έχω τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάποια βιβλιοθήκη που να μπορεί να με καλύψει βιβλιογραφικά.
Κάπως έτσι φτάσαμε με τα χρόνια περίπου στις 30.000 βιβλία, τα οποία ήρθε ο καιρός να συγκεντρωθούν σε μια ενιαία βιβλιοθήκη -από τις τρεις επιμέρους που βρίσκονται σήμερα.. Ιδανικό θα ήταν βέβαια να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο ευρύτερο κοινό που ενδεχομένως θα μπορούσε να κάνει χρήση τους, αλλά προς το παρόν δεν βρήκα ευήκοα ώτα σε κουβέντα που έκανα με τοπικούς φορείς, ούτε και με το πανεπιστήμιο, αλλά ούτε και ο χώρος όπου θα στεγαστούν μπορεί να λειτουργήσει ως βιβλιοθήκη για το κοινό. Στο μέλλον βλέπουμε….
Στέλιος Μωραΐτης
Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης
Η ΠΟΛΙΤΙΚΉ είναι σαν τον καθρέφτη…. του αυτοκινήτου, για να πας μπροστά κοιτάζεις… πίσω… και όχι “στο πουθενά”…