Τρίτη, 23 Ιουλίου

 

Σοβαρή ανησυχία έχει προκαλέσει το θέμα των συντάξεων χηρείας, καθώς σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, δύο μεγάλα «αγκάθια» φέρνουν περικοπές.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως στα σκαριά βρίσκεται νομοθετική ρύθμιση. Η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο κουρέματος των αναδρομικών μειώσεων των συντάξεων χηρείας.

Αναλυτικά όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προς περικοπή οδηγούνται οι συντάξεις χηρείας και στον ιδιωτικό τομέα εάν εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία, με την Κυβέρνηση να επεξεργάζεται σενάριο νομοθετικής παρέμβασης, που θα περιορίζει το πρόβλημα που αφορά χιλιάδες δικαιούχους.

 

Μείωση στο μισό
  Η χορήγηση της παροχής και στους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, βάσει νόμου πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας, (από το 70%, στο 35%). Ταυτόχρονα το πρόβλημα αφορά και την καταβολή της εθνικής σύνταξης, που θα πρέπει να χορηγείται σε μόνο μία από όσες συντάξεις εισπράττει ο ίδιος δικαιούχος.

Οι αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, μέχρι και με παρουσία του συλλόγου ΑΞΙΑ (σύζυγοι θανόντων), με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο του υπουργείου Εργασίας, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την πολιτική ηγεσία. Με δεδομένο βέβαια ότι σε λιγότερο από μία εβδομάδα, οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για τις προγραμματισμένες Ευρωεκλογές, δεν υπάρχουν περιθώρια για άμεση παρέμβαση.

Όμως, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται για να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης χιλιάδων δικαιούχων, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να υποστούν δραματικές περικοπές στο συγκεκριμένο βοήθημα.

Share.
Exit mobile version