Τρίτη, 23 Ιουλίου

 

Γράφει ο Θοδωρής Μπλάτσιος

 

Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. διοργάνωσε για πρώτη φορά εκπαιδευτική – ψυχαγωγική δράση «Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης», στον χώρο του “Θεματικού Πάρκου” Λιμνίο, από τις 9:00 έως τη 13:00.

Περίπου 400 μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία του Νομού της Ξάνθης, με την παρουσία εκπαιδευτικών είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια σημαντική και σπουδαία διοργάνωση που έχει ως σκοπό να παρουσιάσει και να δώσει τη δυνατότητα στους μικρούς μας φίλους να γνωρίσουν καλύτερα την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης μέσα από μοναδικές βιωματικές εμπειρίες. Με αυτόν τον τρόπο μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς ενημερώθηκαν για να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την προστασία της φύσης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας δεν έχει την πιθανότητα να επιτύχει τους στόχους για την ανακύκλωση, υπολογίζοντας ότι το πραγματικό ποσοστό ανακύκλωσης βρίσκεται σήμερα στο 16%. Ανακοινώνοντας πως κάθε χρόνο, δυστυχώς, παράγονται περίπου 5,6 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων στην Ελλάδα διαγράφοντας αύξηση 6% από το 2015 έως και σήμερα.

Σύμφωνα με μία εθελόντρια της συγκεκριμένης διοργάνωσης, η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας πως είναι μια καταπληκτική ιδέα που μαθαίνει στα παιδιά μέσα από διάφορα παιχνίδια πώς να αναγνωρίζουν τα ανακυκλώσιμα είδη και τα σκουπίδια. Η συνεργασία αυτή έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και για τους ίδιους τους εθελοντές καθώς έχουν την ευθύνη για τη διασκέδαση, την ψυχαγωγία αλλά και τη μάθηση των παιδιών. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες περίπου των 15-20 μαθητών και περνάνε από διάφορες δραστηριότητες που έχουν ως στόχο την ανακύκλωση και την εκπαίδευση.

Από τη δική τους πλευρά, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς δηλώνουν πως είναι μια δράση η οποία δίνει στα παιδιά το έναυσμα για μάθηση μέσα από ένα κύκλο σημαντικών δραστηριοτήτων, τονίζοντας πως τα παιδιά στο άκουσμα της συγκεκριμένης δράσης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό καθώς και μεγάλη χαρά που θα συμμετέχουν έστω και με αυτόν τον τρόπο.

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί είναι σίγουροι ότι επιθυμούν, αν τυχόν ξανά συμβεί κάποια παρόμοια διοργάνωση από τον Δήμο Ξάνθης, να συμμετέχουν οπωσδήποτε, προτρέποντας και σε άλλους συναδέλφους να λάβουν συμμετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως φωτογραφίες δεν μας επετράπη να βγάλουμε, λόγω συμμετοχής των ανήλικων στη διοργάνωση.

Φώτο αρχείου.

 

Fonitisxanthis.gr

Share.
Exit mobile version