Απόστολος Αγκόρτσας:
«Δεν είναι δυνατόν να απαιτούν από τους ξενοδόχους να προσλαμβάνουν εκπαιδευμένο προσωπικό, τη στιγμή που αυτό δεν υπάρχει, λόγω της έλλειψης αντίστοιχων σχολών κατάρτισης»
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου
Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσεται, τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη εργατικού δυναμικού στις ξενοδοχειακές μονάδες της Θράκης με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου της περιοχής.
Για το επίμαχο θέμα μιλά, μέσα από την εφημερίδα μας, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, κύριος Απόστολος Αγκόρτσας, επισημαίνοντας πως, «πράγματι, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα, τις ελλείψεις εκπαιδευμένου προσωπικού, ικανού να στελεχώσει τις θέσεις εργασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες όχι μόνον της Ξάνθης, αλλά και της Θράκης γενικότερα».
Ο ίδιος επισημαίνει πως θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα η Πολιτεία και να ληφθούν κατάλληλα μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, «καταρχάς, επαναφέροντας στο πρόγραμμα σπουδών του ΟΑΕΔ Ξάνθης την τουριστική εκπαίδευση που έχει καταργηθεί εδώ και δύο χρόνια, καθώς αύξηση Σχολών και επιδοτούμενων προγραμμάτων εκπαίδευσης με αντικείμενο τις τουριστικές επιχειρήσεις. Θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να ακολουθήσουν καριέρα στη φιλοξενία – έναν τομέα με πολλαπλά επίπεδα γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά και να τους γνωστοποιήσουμε τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης που υπάρχουν».
Και συνεχίζει, «δεν είναι δυνατόν να απαιτούν από τους ξενοδόχους να προσλαμβάνουν εκπαιδευμένο προσωπικό, τη στιγμή που αυτό δεν υπάρχει, λόγω της έλλειψης αντίστοιχων σχολών κατάρτισης».
Η αναζήτηση προσωπικού έχει εξελιχθεί σε αγώνα δρόμου, τόσο για τα μεγάλα ξενοδοχεία όσο και για τα μικρότερα καταλύματα που ζητούν επιπλέον άτομα τους μήνες του καλοκαιριού.
Όπως έδειξε μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το 2023 οι ελλείψεις προσωπικού ήταν 53.229, έναντι των 265.782 θέσεων εργασίας που προβλέπονται στο οργανόγραμμα.
Το ποσοστό των ελλείψεων εκτιμήθηκε στο 20%, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές.
Σε σχέση με την κατηγορία των ξενοδοχείων, το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων παρατηρείται στα ξενοδοχεία 3 αστέρων (24%) και το μικρότερο τα ξενοδοχεία 5 αστέρων (14%). Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότερες ελλείψεις καταγράφονται στα 4 αστέρων ξενοδοχεία (16.381).
Κι αυτό συμβαίνει την ώρα που, σύμφωνα με την πορεία της ζήτησης από το εξωτερικό και των προκρατήσεων, ο τουρισμός οδεύει φέτος προς ένα νέο μεγάλο ρεκόρ, με τον αριθμό των ξένων επισκεπτών να προβλέπεται υψηλότερος από πέρσι.
Τα τουριστικά έσοδα το 2023, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, εκτοξεύτηκαν στα 20,5 δισ. ευρώ, από 17,7 δισ. ευρώ το 2022 και 18,2 δισ. το 2019, ενώ οι τουριστικές αφίξεις ανήλθαν σε 32,7 εκατ. επισκέπτες, καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά 17,6% σε σύγκριση με τους 27,8 εκατ. τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα το 2022 και κατά 4,4% σε σύγκριση με τους 31,3 εκατ. τουρίστες του 2019.
Ο πήχης, αν και από τους φορείς του τουρισμού αποφεύγεται να μπουν συγκεκριμένοι στόχοι, είναι εμφανές πως τίθεται υψηλότερα.
Fonitisxanthis.gr