Γιάννης Τσάπαλης, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας:
«Προσέχουμε για να έχουμε. Είναι αδιανόητο κάθε χρόνο να εκδηλώνονται περίπου 10.000 πυρκαγιές υπαίθρου στην Ξάνθη και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια»
Γράφει ο Θοδωρής Μπλάτσιος
Την Παρασκευή στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου από την ομάδα Εργασίας κατάρτισης του σχεδίου για ότι αφορά στις δασικές πυρκαγιές, τα προληπτικά μέτρα και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν, στην περιοχή της Ξάνθης.
Τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα εκδηλώνονται κάθε χρόνο περίπου 10.000 πυρκαγιές υπαίθρου και καίγονται κατά μέσο όρο 386.812 στρέμματα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εξ αυτών οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια σε συνδυασμό με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, κυρίως τους καύσωνες που κάθε χρόνο όλο και αυξάνεται η διάρκειά τους, κατά τη θερινή περίοδο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η χθεσινή σύσκεψη δεν έχει ξανά πραγματοποιηθεί στον Δήμο Ξάνθης τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης, Ιωάννης Τσάπαλης, μας ενημέρωσε πως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς και ακούστηκαν και ορισμένες απόψεις-προτάσεις από αρμόδιους που απευθύνονταν στους κοινοτάρχες του Δήμου Ξάνθης προκειμένου να συλλέξουν κάποια αναγκαία στοιχεία που θα χρειαστούν για την επίτευξη του συγκεκριμένου σχεδίου.
Επίσης, το σχέδιο αφορά και τους πυροπαθείς αλλά και τα κατοικίδιά τους (που μπορεί να υπάρξουν σε μία ενδεχόμενη πυρκαγιά) και κατά πόσο η γρήγορη εκκένωση των πυρόπληκτων περιοχών και η άμεση μεταφορά των κατοίκων και των ζώων σε χώρους με ιατροφαρμακευτική μέριμνα και περίθαλψη είναι εφικτή στην πόλη μας.
Ο ίδιος, τόνισε πως ο δήμος έχει στη διάθεσή του δύο λεωφορεία και δύο εννιαθέσια βαν για τον σκοπό αυτόν, αλλά σε έκτακτες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αστικά και ιδιωτικά, αλλά και ταξιδιωτικά λεωφορεία εάν κριθεί απαραίτητο.
Στη συνέχεια μας ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα οργανωμένο και επικαιροποιημένο σχέδιο και από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας αλλά και από την πλευρά των δήμων και των αρμόδιων αρχών, έτσι ώστε κάθε κίνησή τους να έχει θετικό και ικανοποιητικό για όλους αποτέλεσμα, δηλώνοντας πως στόχος είναι μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου) να κατατεθεί το σχέδιο, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί ποτέ από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές κάτι παρόμοιο.
Στο τέλος, επισήμανε πως σύσκεψη για ένα τελικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά αποφάσεις και προληπτικά μέτρα κατά των πυρκαγιών, θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 15 μέρες μόνο από την ομάδα εργασίας που μέσα σε αυτήν είναι η αστυνομία, η πυροσβεστική, η πολιτική προστασία, το ΕΚΑΒ και η πρόνοια.
Fonitisxanthis.gr