– Πάνω από 100.000 υποθέσεις έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών
– Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2023
Πρόστιμα και έξτρα φόρους χιλιάδων ευρώ γλίτωσαν τρεις στους δέκα φορολογούμενοι το 2023 οι οποίοι αναζητώντας το δίκιο τους προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι δικαιώθηκαν, καθώς η ΔΕΔ μετά την εξέταση των υποθέσεων έσβησε πρόστιμα, προσαυξήσεις και έξτρα φόρους που είχε επιβάλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για φορολογικές παραβάσεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2023 παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ 6.956 υποθέσεις. Από αυτές εξετάστηκαν 6.527 υποθέσεις φορολογουμένων από τις οποίες έγιναν δεκτές εν μέρει ή εν όλω οι 1.946 ή το 29,8%.
Δηλαδή τρεις στους δέκα δικαιώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι έφυγαν με «άδεια χέρια». Πάντως όσοι έχασαν τις υποθέσεις τους στη ΔΕΔ έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα διοικητικά, καθώς πριν οι φορολογικές υποθέσεις φτάσουν στα δικαστήρια είναι υποχρεωτικό να «περάσουν» πρώτα από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
Από το 2013 που άρχισε να λειτουργεί η ΔΕΔ έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 101.491 υποθέσεις. Από τις υποθέσεις αυτές οι 88.638 είναι ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες περαιώθηκαν οι 84.419. Σε 20.553 περιπτώσεις, η ΔΕΔ ακύρωσε εν όλω ή εν μέρει τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε εν όλω ή εν μέρει τους φορολογούμενους.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο φορολογούμενος που παραλαμβάνει το «ραβασάκι» με τον φόρο (Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου) έχει τη δυνατότητα να προσφύγει εντός 30 ημερών για να το αμφισβητήσει και κατόπιν, εάν δεν δικαιωθεί από τη ΔΕΔ, μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Αν δεν προσφύγει στη ΔΕΔ, δεν μπορεί να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια.
Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της υπόθεσης στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.
Για να εξεταστεί η υπόθεση από τη ΔΕΔ, οι φορολογούμενοι πρέπει πρώτα να καταβάλουν το 50% των ποσών που τους βεβαίωσε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Μοναδική περίπτωση να αποφύγει κανείς το 50% είναι να δώσει επαρκή στοιχεία στη ΔΕΔ, τα οποία να δικαιολογούν την αναστολή καταβολής για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών πρέπει να εγκρίνει το αίτημά τους.