Πέμπτη, 13 Ιουνίου


Κώστας Δαλάτσης

Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» Δήμου Τοπείρου

«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους που είστε εδώ. Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε εδώ και υποχρέωση όχι μόνο για το επάγγελμά μας, για τις οικογένειές μας για το μέλλον μας. Βρεθήκαμε εδώ γιατί σε λίγες ώρες θα έχουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα από συναδέλφους με τους οποίους διεκδικούμε κοινά πράγματα, κοινά αιτήματα. Και μετά από πολλά χρόνια επίσης, έχουμε κοινά αιτήματα και με συναδέλφους στην Ευρώπη. Γι’ αυτό είμαστε όλοι στο δρόμο. Η μάζωξη που κάναμε εδώ είναι συμβολική αλλά ταυτόχρονα και δυναμική και στέλνει ένα μήνυμα προς όλους ότι κι εμείς εδώ είμαστε οργανωμένοι, διεκδικούμε και έχουμε προβλήματα. Προβλήματα δεν έχουν μόνο αγρότες σε κάποιες περιοχές της χώρας και σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης. Πρέπει λοιπόν να μείνουμε εδώ, να πούμε τα αιτήματά μας και να περιμένουμε τις απαντήσεις».

 

 


Δημήτρης Ψεμματάς

Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης

«Δεν ζητάμε από την Κυβέρνηση ούτε λεφτά ούτε τίποτα. Το μόνο που ζητάμε είναι η παραγωγή να δει την αξία της. Εμείς αγοράζουμε ακριβά και πουλάμε φθηνά. Αυτό πρέπει να καταλάβει όλος ο κόσμος, γιατί όλοι είμαστε καταναλωτές. Και το σιτάρι, και το γάλα, και το κρέας εμείς τα παράγουμε και τα πουλάμε φθηνά, αλλά όλοι τα αγοράζουμε ακριβά. Ζητάμε από την κυβέρνηση το πετρέλαιο για τους αγρότες να είναι στη μάνικα όχι να μας δίνει ένα ποσοστό, δηλαδή τίποτα στην ουσία και να λέει ότι έδωσα κάτι. Ζητάμε να υπάρχει το αφορολόγητο πετρέλαιο για τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες και όλο τον πρωτογενή τομέα».

 

 


Χαράλαμπος Ευστρατίου

Πρόεδρος ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης

«Στη σημερινή συγκέντρωση εμείς ως δημόσιοι υπάλληλοι και το συνδικαλιστικό κίνημα ΑΔΕΔΥ βρίσκεται στο πλευρό σας. Η κοινωνική συνοχή πρέπει να υπάρχει. Είμαστε μαζί σας, γιατί είμαστε και δικά σας παιδιά οι περισσότεροι. Από αγροτικές οικογένειες. Δεν είμαστε από γόνους πλούσιων οικογενειών. Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί σας και θα συνεχίσουμε και να ξέρετε ότι όσο μπορείτε και αγωνίζεστε κάτι θα κερδίσετε».

 

 

 


Κώστας Ζαγναφέρης

Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ..

Την προβατοτροφία την έζησα την γνωρίζω και την παρακολουθώ συστηματικά. Είναι το πλέον παραδοσιακό επάγγελμα. Υπάρχουν οικογένειες που το υπηρετούν πάνω από δύο αιώνες. Δύσκολα το αποχωρίζεται. Επί χρόνια ήταν εντελώς απροστάτευτο. Τα τελευταία χρόνια από πλευράς πολιτείας βρίσκεται στα καλύτερα του.

Επειδή ακούω από δημοσιογράφους στο πνεύμα της στήριξης των κτηνοτρόφων ασυναρτησίες και από παραγωγούς μόνο λαϊκισμούς και κατά “συνθήκη ” διαχρονικά ψέματα παραθέτω τα στοιχεία.

Ότι είναι το δυσκολότερο επάγγελμα με άπειρες ώρες κάτω από αντίξοες συνθήκες δεν αμφισβητείται.

Όμως…..

Υποστηρίζεται ότι εγκαταλείπεται δεν υπάρχει κανένα μέλλον και σύντομα θα μηδενιστεί η παραγωγή.

Ο αριθμός των αιγοπροβάτων στην χώρα μας από το 2000 έως σήμερα με λογικές αυξομειώσεις ευρίσκεται μεταξύ 13500000 και 14000000. Ο αριθμός των απασχολούμενων νοικοκυριών έχει πολύ μικρή μείωση. Λογικό καθόσον μικρές μονάδες (50 έως 100 ζωντανών ) εγκαταλείπονται εξ αιτίας γήρανσης των αφεντικών. Μάλιστα την περίοδο 2008 έως 2015 είχε αύξηση λόγω ύπαρξης επιδοτούμενων προγραμμάτων. Πολλοί το είδαν ως ευκαιρία.

Η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος από 400000 τόνους το 2001 έφτασε το 2021 στους 680000 τόνους. Οφείλεται στα σχέδια βελτίωσης. ( Επιδοτούμενα με 50%) Η τιμή του γάλακτος από το 2000 έως το 2019 κυμαίνονταν μεταξύ 0.65 και 0.95 ευρώ. (Αντίστοιχα η τιμή του γίδινου υπολογίζεται στο 60% της τιμής του πρόβειου). Μετά το 2019 η τάση ανοδική. Έφτασε πέρυσι στα 1.65 και φέτος είναι στο 1.50 ευρώ.

Σήμερα η τιμή των αμνοεριφίων είναι 5.20 ζωντανά, που αντιστοιχεί σε σφάγιο 8.50 ευρώ το κιλό ενώ πριν πέντε χρόνια ήταν στα 2.70. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πληθωρισμό αμνών.

Οι ζωοτροφές π.χ. το καλαμπόκι γύρω στα 0.21 εδώ και δέκα χρόνια. Με μοναδική χρονιά υπέρβασης πρόπερσι ένεκα ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

Το κόστος του ρεύματος σε μια κτηνοτροφική μονάδα ως έξοδο δεν επηρεάζει.

Το να λένε τα ίδια κάθε χρόνο στο τέλος θα τα πιστέψουν και οι ίδιοι. Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας είναι άλλα. Επί το πλείστον διαρθρωτικά. Υπάρχουν πολλοί παρείσακτοι στο επάγγελμα που το θεωρούν πάρεργο αρπαχτής. Τέλος τα κριτήρια που δίνονται οι επιδοτήσεις θέλουν εκσυγχρονισμό και ορθολογισμό.

Υ.Γ.: Επειδή ακούγεται συνεχώς για μείωση των κτηνοτροφικών προϊόντων με αφορμή την καταστροφή της Θεσσαλίας αναφέρω ότι τα απολεσθέντα αιγοπρόβατα από την θεομηνία είναι 80000.Δηλαδη 80000 /14000000 = 0.0057 του συνόλου.


Μπάμπης Κυρλίδης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ «ΦΕΥΓΕΙ» Ο ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ

Σαν σήμερα στις 20 Φεβρουαρίου 1986 ένας από τους προπονητές που άφησαν το στίγμα τους στον Αθλητικό Όμιλο Ξάνθης “έφυγε” μετά από καρδιακό επεισόδιο κατά την διάρκεια του εντός έδρας αγώνα με την Κοζάνη.

Τελευταίο του παιχνίδι ήταν η νίκη με 1-0 επί της Κοζάνης όπου κατά την διάρκεια του αγώνα αισθάνθηκε ενοχλήσεις.

Ίσως να ήταν γραφτό, ίσως ο Γιακουμής από ψηλά έδωσε μια επιπλέον δύναμη στους ποδοσφαιριστές του καθώς στα επόμενα δυο παιχνίδια υπήρξαν ισάριθμες νίκες (εκτός έδρας με την Αναγέννηση Καρδίτσας και εντός έδρας με την Αναγέννηση Άρτας) και η ομάδα βρέθηκε για πρώτη φορά από την αρχή του πρωταθλήματος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Αιώνια η μνήμη του…

Share.
Exit mobile version