Πέμπτη, 13 Ιουνίου

 

Επιδοτήσεις ως 10.000 ευρώ ή ως 40% των δαπανών εφόσον δηλωθούν ηλεκτρονικά, θα μπορούν να πάρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να ανακαινίσουν το κλειστό διαμέρισμά τους και να το διαθέσουν προς ενοικίαση. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν 12.500 παλιά ακίνητα.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» της ΔΥΠΑ που αναμένεται να υλοποιηθεί άμεσα δίνει έμφαση στη στεγαστική πολιτική αφού και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Βουλή στα κλειστά ακίνητα τονίζοντας «Η πολιτική μας παραμένει η ίδια: πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα για να φέρουμε στην αγορά ακινήτων περισσότερα κλειστά ακίνητα.»

Η σχετική ΚΥΑ θα εκδοθεί τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου ενώ συγχρόνως θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

 

Χωρίς όριο ηλικίας

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» δεν έχει όριο ηλικίας, δηλαδή δεν απευθύνεται μόνο σε νέους.

Θα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών που διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό 50% και άνω. Αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

Η επιδότηση δίδεται για ένα ακίνητο. Το προς ανακαίνιση ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ (περιλαμβάνονται υλικά και εργασίες).

Η επιδότηση φθάνει στο 40% με προϋπόθεση την ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

 

Και «κοινωνική αντιπαροχή» το 2024

Μέσα στο 2024 σχεδιάζεται να τρέξει και η «Κοινωνική Αντιπαροχή». Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με σύμπραξη ΔΥΠΑ και κατασκευαστικών εταιρειών. Η ΔΥΠΑ θα διαθέσει οικόπεδα στα οποία οι ιδιώτες θα ανεγείρουν σπίτια και το 30% ως 60% από αυτά θα ενοικιαστούν πολίτες , κυρίως νέους  με χαμηλή τιμή, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να τα αγοράσουν. Η τιμή αγοράς θα είναι ελκυστική καθώς θα συνυπολογιστιούν και τα ενοίκια που κατέβαλαν όπως και τυχόν άλλες δαπάνες συντήρησης ή επισκευής. Ο στόχος είναι να επωφεληθούν 5.000 νέοι.

Για την κοινωνική αντιπαροχή η ΔΥΠΑ σχεδιάζει να αξιοποιήσει ιδιόκτητα οικόπεδα σε έκταση περίπου 150 στρεμμάτων. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται οικόπεδα-φιλέτα στην Κηφισιά (11 στρέμματα), στο Μαρούσι (1,5 στρέμμα) στην Παιανία (20 στρέμματα) στη Χαλκιδική (42 στρέμματα) στη Λάρισα (40 στρέμματα) στην Ξάνθη (28 στρέμματα) και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Share.
Exit mobile version