Τρίτη, 23 Ιουλίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 

Κυριακή 03-12-2023

  ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναό Ἁγίου Γεωργίου Μυρωδάτου.

ΩΡΑ: 17:30-19:00 Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερόν Ναό Ἁγίου Γεωργίου Δ.Σ.Σ.

 

Δευτέρα 04-12-2023

  ΩΡΑ: 11:00 Δοξολογία ἑορτῆς πυροβολικοῦ εἰς τόν Ἱερόν Ναό Ἁγίου Γεωργίου Δ.Σ.Σ.

ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Σάββα Νέας Μορσίνης

 

Τρίτη 05-12-2023

  ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Σάββα Νέας Μορσίνης.

ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Νικολάου Ξάνθης.

 

Τετάρτη 06-12-2023

  ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερόν Μετόχιον Ἁγίου Νικολάου Πόρτο-Λάγους.

 

 

 


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ»

Μέσα στο πλήθος των ανθρώπων που περιστοιχίζουν τον Χριστό για να ακούσουν την διδασκαλία του ακούγεται η ικετευτική φωνή ενός τυφλού: «Ιησού υιέ Δαυΐδ, ελέησόν με». Το πλήθος ενοχλημένο απ’ αυτή τη φωνή προσπαθεί να την σταματήσει, γιατί δεν θέλει να χάσει την ωραία διδασκαλία. Αλλ’ ο τυφλός επιμένει να κραυγάζει ακόμη δυνατότερα και να ζητά έλεος. Είναι η δυστυχία του που τον ωθεί στο αίτημα και μάλιστα με επιμονή; Ή μήπως είδε καλύτερα απ’ αυτούς που έχουν μάτια τον Μεσσία και ανεγνώρισε την δύναμή Του; Το δεύτερο φαίνεται πιθανότερο από την συνέχεια της διηγήσεως.

Ένα πλήθος από εμπόδια στάθηκαν ανάμεσα στον τυφλό και στον Μεσσία: Η αρρώστια του, ο πολύς κόσμος, η ιερότητα της ώρας της διδασκαλίας, οι επιπλήξεις του κόσμου για να σωπάσει. Κανένα όμως από τα εμπόδια αυτά δεν αποδείχθηκε ανυπέρβλητο. Ο πόθος του να συναντήσει τον Χριστό, να βρει το φως του, ξεπέρασε κάθε φραγμό.

Στην επιμονή του τυφλού ένας μόνο ανταποκρίνεται, κι αυτός είναι ο ίδιος ο Χριστός. Ενώ πολλοί προσπαθούν να καταπνίξουν την φωνή του δυστυχισμένου για να μην ενοχλούνται, ο Χριστός σταματά, καλεί τον τυφλό κοντά του, του δίνει το φως επαινώντας την πίστη του. Αξίζει τον κόπο να προσελύσει για λίγο την προσοχή μας αυτό το σημείο.

Ο Χριστός διδάσκει συνεχώς την αγάπη στον συνάνθρωπο και με αυθεντικότητα και εξουσία, αποκαλύπτει τον Θεό και την βασιλεία του με συναρπαστικούς λόγους και ωραίες παραβολές. Συνάμα όμως δείχνει και έμπρακτα την δύναμη της βασιλείας, την αγάπη του Θεού, το ενδιαφέρον του για τους ανθρώπους. Ένας Θεός με υψηλές και βαθιές διδασκαλίες αλλά χωρίς αγάπη για την ανθρώπινη δυστυχία δεν θα προκαλούσε κανένα ενδιαφέρον. Ο Θεός όμως που φανερώνει στον κόσμο ο Χριστός είναι Θεός αγάπης με την κατ’ εξοχήν εκδήλωσή της τον σταυρό και την θυσία.

Δύο σημεία προκαλούν ιδιαίτερα την προσοχή μας από το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα: Από την μια μεριά η πίστη και επιμονή του τυφλού που ξεπέρασε κάθε εμπόδιο για να φτάσει στην ποθητή συνάντηση, κι από την άλλη η προτεραιότητα που έδωσε ο Χριστός στον τυφλό άνθρωπο σταματώντας την διδασκαλία. Χριστιανική διδασκαλία χωρίς ορθή πράξη μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον καλοδιάθετο άνθρωπο που θέλει να συναντήσει τον Χριστό.

Share.
Exit mobile version