Παρασκευή, 1 Μαρτίου

-Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου το αγωνιστικό ραντεβού στην Κομοτηνή

– Λόγος της αντίδρασης η απαγόρευση κατεργασίας των χωραφιών στη διάρκεια του Χειμώνα

 

Κώστας Δαλάτσης:

«Οι αποφάσεις που παίρνονται για εμάς χωρίς εμάς από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενό μας, μπορεί να φαίνονται ωραίες στα χαρτιά, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να γίνουν πράξη…»

 

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

 

Στον « χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγρότες της περιοχής οι οποίοι αντιδράνε στους περιορισμούς της νέας ΚΑΠ και πιο συγκεκριμένα στην απαγόρευση κατεργασίας των χωραφιών στη διάρκεια του Χειμώνα.

Αναλυτικότερα, από τους αγρότες της Ροδόπης δόθηκε το σήμα μετά από συλλογική απόφαση για πραγματοποίηση συλλαλητηρίου το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή. Οι διαμαρτυρόμενοι απηύθυναν, ήδη, κάλεσμα προς τους αγρότες των γειτονικών νομών να στηρίξουν τον αγώνα τους, με τον Πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» Δήμου Τοπείρου, κύριο Κώστα Δαλάτση, να δηλώνει «παρών» στις κινητοποιήσεις, καθώς το πρόβλημα που δημιουργείται αφορά και το νομό Ξάνθης.

«Χαιρετίζω την απόφαση των συναδέλφων για πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην Κομοτηνή το οποίο θα πλαισιώσουμε και εμείς με την παρουσία μας ως απάντηση στα μέτρα της νέας ΚΑΠ. Όπως έχω εξηγήσει κι άλλη φορά, οι αποφάσεις που παίρνονται για εμάς χωρίς εμάς από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενό μας, μπορεί να φαίνονται ωραίες στα χαρτιά, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να γίνουν πράξη», σχολιάζει, από την πλευρά του, ο κύριος Κώστας Δαλάτσης.

Ενώ, όπως ο ίδιος εξηγεί, «δεν είναι η πρώτη φορά που αποφασίζουν μέτρα τα οποία όχι απλά δεν λειτουργούν στην πράξη, αλλά δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το επάγγελμα του παραγωγού. Αρκεί να σας υπενθυμίσω την απόφαση για αγρανάπαυση, η οποία ακυρώθηκε αμέσως μετά την έναρξη του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου. Το ίδιο πράγμα θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση καθώς η απαγόρευση αγροτικών εργασιών για τους μήνες του Χειμώνα, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, στερείται κάθε λογικής βάσης. Τα χώματα της περιοχής είναι εξαιρετικά δύσκολα στην καλλιέργεια. Αυτός είναι κι ο λόγος που πρέπει να γίνονται σε αυτά εργασίες προετοιμασίας, ήδη, από τον Χειμώνα. Διαφορετικά, δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή και τον καταναλωτή κατ’ επέκταση που θα επωμιστεί, επίσης, τις συνέπειες αυτής της απόφασης».

Να σημειωθεί, σχετικά, με την επικείμενη κινητοποίηση ότι οι αγρότες θα διαδηλώσουν στην πλατεία Ειρήνης στην Κομοτηνή με τα τρακτέρ τους, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν στον αποκλεισμό των δρόμων.

Τέλος, στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι αγρότες είχαν, ήδη, τις πρώτες επαφές τους με τοπικούς φορείς, όπως Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, τοπικούς βουλευτές και εκπροσώπους Επιμελητηρίων, για να τους γνωστοποιήσουν τα αιτήματα του κλάδου. Παράλληλα, προγραμματίζουν να μοιράσουν υπόμνημα με τις προτάσεις του κλάδου την ημέρα της κινητοποίησης, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

 

Fonitisxanthis.gr

Share.
Exit mobile version