Κώστας Ζαγναφέρης
ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ…50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.
Πολλές φορές σκέπτομαι ότι αν η ελληνική ιστορία που μαθαίνουμε είναι ψευδεπίγραφη όπως αυτή που προσπαθούν να μάς επιβάλουν μετά το 1974 για γεγονότα που ζήσαμε….. είμαστε άξιοι της μοίρας μας ως λαός.
- Για την δικτατορία έχει μεγάλη ευθύνη το πριν το 67 πολιτικό σύστημα.
- Δεν υπήρξε μαζική αντίσταση και σιωπηρά έγινε αποδεκτή, τον πρώτο καιρό, από την πλειοψηφία τού ελληνικού λαού.
- Όλοι οι επώνυμοι εκλιπαρούσαν τον Παττακό για ένα διαβατήριο και όταν έφυγαν σε Δυτικές χώρες (Αλήθεια πήγε κανένας Ρωσία?) το ρίξανε στην ενημέρωση/αντίσταση.
- Τα κρατητήρια και οι εξορίες αφορούσαν λαϊκά παιδιά που ανήκαν σε όλο το πολιτικό φάσμα.
- Οι περισσότεροι επώνυμοι πολιτικοί που φυλακίστηκαν (π.χ Αβέρωφ, Παπαδόγγονας Μουστακαλής Σαββούρας, Παναγούλης) ανήκαν στον κεντροδεξιό χώρο.
- Η συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο άρχισε χωρίς σκοπό και στόχο. Η πρώτη ανακοίνωση της ΚΝΕ το επιβεβαιώνει. Με τις πρώτες ανακοινώσεις να θεωρεί τους φοιτητές στασιαστές πράκτορες των Αμερικανών. Χωρίς μετά 50 χρόνια να έχει ζητήσει μια απλή συγνώμη.
- Η ανατροπή του Παπαδόπουλου είχε προσχεδιασθεί. Ήταν θέμα χρόνου πότε θα εκδηλωθεί. Απλώς η εξέγερση βοήθησε να γίνει ευκολότερα και γρηγορότερα.
- Τα θύματα είτε εντός είτε εκτός υπήρξαν και προφανώς πρέπει να τιμώνται. Το πόρισμα Τσεβά η μοναδική αξιόπιστη αξιολόγηση των γεγονότων.
- Από ένα σημείο και μετά τον χαρακτήρα και τον τρόπο του αγώνα τον ανέλαβαν μυστικές υπηρεσίες.
- Η λεγόμενη επιτροπή του αγώνα (τα ονόματα γνωστά) ποτέ δεν διευκρινίστηκε πως ευρέθη και ανέλαβε τις συνομιλίες με την Χούντα. Όλοι απεκατεστάθησαν και διαφέντευσαν πολιτικά τον τόπο για 40 και πλέον χρόνια η το επιθυμούν ακόμα (ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ,ΜΠΙΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΝΙΟΣ).
- Άτομα που βρισκόταν ακόμα και στο εξωτερικό το κρίσιμο διάστημα εμφανίστηκαν ως αγωνιστές του Πολυτεχνείου και έπεσαν σαν “ακρίδες” στην χώρα..
- Χιλιάδες φοιτητές με εκβιασμούς και την απειλή χαρακτηρισμού… χουντικός… πήραν πτυχίο χωρίς ώρα παρακολούθησης.
- Οι περισσότεροι αγωνιστές της Δημοκρατίας έγιναν οι φανατικότεροι υποστηρικτές των στυγνών κουμουνιστικών δικτατοριών και έξω από κάθε λογική των θεοκρατικών, θρησκευτικών και φασιστικών καθεστώτων. (Χομεϊνί, Καντάφι, Χαμάς κλπ)
- Όλοι αυτοί μετέπειτα διέλυσαν το δημόσιο και κάθε ίχνος αξιοκρατίας.
- Η καταστολή του αγώνα από τις ερπύστριες δεν έριξε την χούντα, όπως λέγεται, αλλά έφερε μια σκληρότερη αυτή του Ιωαννίδη.
- Η δικτατορία έπεσε με το έγκλημα που έγινε στην Κύπρο.
- Η μη εκτέλεση του Ιωαννίδη κατά την άποψή μου είναι στίγμα για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
- Πολλοί καλλιτέχνες πέρασαν από τον χώρο εκείνο το τριήμερο για να εξαγνιστούν από την συνεργασία με ΥΕΝΕΔ επί επταετίας ενώ εκτόξευσαν και τις καριέρες τους. Για τον ίδιο έχει γίνει αποδεκτός από όλη την αριστερά (πρωτοφανές για ιερωμένο) ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ.
- Ο “εορτασμός ” βαρετός με την προκάτ, συνήθως καταστροφική πορεία, στην Αμερικανική πρεσβεία. Στα σχολεία οι ίδιες κλισέ αφηγήσεις και τα παιδιά σκυμμένα, βαριεστημένα στα κινητά ανυπομονούν να γεμίσουν τις καφετέριες.
- Μετά τα πρώτα χρόνια ο καθένας πήρε τον δρόμο του με αφετηρία τους αγώνες του στο Πολυτεχνείο. Μια αφετηρία που οδηγούσε παντού χωρίς ενδοιασμούς για τον ευτελισμό των οραμάτων που διατυμπάνιζαν. Τρανταχτό παράδειγμα η εκφωνήτρια ΔΑΜΑΝΑΚΗ που κατάντησε να υπηρετεί τον πρίγκιπα Αλβέρτο στο ΜΟΝΑΚΟ.
Θωμάς Μίχογλου
Δήμαρχος Τοπείρου
Το έργο «δημιουργία πρότυπης πιλοτικής μονάδας συλλογής και κομποστοποίησης αλιευτικών υπολειμμάτων και αποβλήτων υδατοκαλλιεργειών» με συνολικό προϋπολογισμό 528.000,00 ευρώ περίπου αφορά στη διαμόρφωση και τη λειτουργία πρότυπης, πιλοτικής μονάδας συλλογής και κομποστοποίησης προδιαλεγμένων θαλάσσιων βιοαποβλήτων, με τη χρήση καινοτόμων μεθοδολογιών και πρωτοκόλλων μέσω κατάλληλου εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου. Στόχος της πράξης είναι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και της ποιότητας ζωής. Επίσης, στα οφέλη του έργου συγκαταλέγεται η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης με την ενεργό συμμετοχή τους στις περιβαλλοντικές δράσεις του Δήμου μας. Το συγκεκριμένο έργο έχει ως σκοπό τη μείωση των θαλάσσιων οργανικών αποβλήτων του Δήμου Τοπείρου μέσω της επίτευξης σημαντικού ποσοστού εκτροπής των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής, την προστασία της δημόσιας υγείας και τον εμπλουτισμό των εδαφών του Δήμου μας μέσω της αποτελεσματικής επιστροφής της οργανικής ουσίας και των θρεπτικών συστατικών στο έδαφος.
Φώτης Σταυρακάρας
Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Λάγος
Στοχεύουμε στην οδό το δυνατόν καλύτερη ανάπτυξη των Λιμένων και Λιμενικών Καταφυγίων της περιοχής μας. Παρά τις δυσκολίες είμαστε εδώ μαζί με τους συνεργάτες μας για να τις ξεπερνάμε και να συνεχίζουμε την εφαρμογή του σχεδιασμού. Λαμπτήρες Led, σταθμοί ανεφοδιασμού νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, κάμερες καθώς και όλα όσα προβλέπονται για να μπορεί η περιοχή μας να λειτουργεί καλύπτοντας τις ανάγκες των Τουριστών.
Είμαστε και συνεχίζουμε να είμαστε προσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση της κοινωνίας και πάντα έχουμε στο μυαλό μας να εφαρμόζουμε νέες ιδέες με στόχο την ανάπτυξη.
Πάντα λειτουργούσαμε κάτω από την λογική του απλώνουμε τα πόδια μας, μέχρι εκεί που μπορούμε να τα σκεπάσουμε και ουδέποτε αναφέραμε ότι θα λύσουμε όλα τα θέματα με ένα μαγικό ραβδάκι σε μια νύχτα. Όσες είναι οι δυνατότητες του Λιμενικού Ταμείου, τόσο και εμείς θα σχεδιάζουμε το αύριο με εφαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών.
Χαράλαμπος Ευστράτιου
Πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης
Η εξέγερση των φοιτητών τον Νοέμβριο του 1973, αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Με την πρωτοπορία της νεολαίας, αλλά και με τη συμμετοχή του λαού, συντελέστηκε μια αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση απέναντι στην καταπίεση της δικτατορίας, αλλά ταυτόχρονα και μια θαρραλέα και ανιδιοτελής διεκδίκηση για περισσότερη ζωή, για δημοκρατία, εργασία, παιδεία, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, ελευθερία. Μια γενναία και αναπάντεχη για την εποχή εκείνη αντίσταση σε οτιδήποτε αποτελεί ανάσχεση στην προσωπική, πνευματική και κοινωνική πρόοδο. Κοινωνικά δικαιώματα όπως δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία, δημόσια υγεία, δημόσια και δωρεάν παιδεία, είναι αξίες, είναι δικαιώματα ολόκληρης της κοινωνίας που θεωρούνται δεδομένα και είναι αναφαίρετα. Τα προτάγματα του Πολυτεχνείου εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρα. Απελευθέρωση στη σκέψη, πρόοδος επιστημονική και κοινωνική, αλληλεγγύη, αποτίναξη κάθε ζυγού, πραγματικού ή ιδεολογικού, ελευθερία, αξιοκρατία. Μηδενική ανοχή σε καταπιεστές πάσης φύσης, λαϊκιστές, εκμεταλλευτές. Σήμερα λαός και εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους δυσβάσταχτα βάρη αφού με την αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, την αύξηση των καυσίμων και γενικότερα την αύξηση του κόστους ζωής ‘ο μισθός δε φτάνει’ και ‘ο λογαριασμός δε βγαίνει’!! Δικαιούνται να απαιτούν τα καλύτερα και τα υψηλότερα από τον καθένα και κυρίως από τους εκπροσώπους τους.