Δευτέρα, 15 Ιουλίου

Στη δημόσια διαβούλευση οι νέες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου εντός της εβδομάδας

Το νέο καθεστώς φορολόγησης για πάνω από 730.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους ξεκαθαρίζει εντός της εβδομάδας το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την ανάρτηση του φορολογικού νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση.

Τα σημεία που αναμένεται να αποσαφηνιστούν είναι ο νέος τρόπος προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος που θα πρέπει να εμφανίσουν στην Εφορία το 2024 οι φορολογούμενοι καθώς και οι προϋποθέσεις για τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές με το οικονομικό επιτελείο να δηλώνει ανοιχτό σε στοχευμένες διορθώσεις οι οποίες όμως δεν θα αλλάζουν το βασικό κορμό των νέων ρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται μεταξύ άλλων:

  • Η διεύρυνση του μαχητού για το τεκμαρτό εισόδημα που με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται η έχουν υποστεί πλήγμα τα πλήγμα από θεομηνίες.
  • Εξαιρέσεις από το ελάχιστό εισόδημα για επαγγελματίες άνω των 65 ετών και για όσους είναι κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και για επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές από τις φυσικές καταστροφές.
  • Να λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις και τα εισοδήματα από άλλες πηγές όπως ενοίκια και μερίσματα.
  • Διορθώσεις στους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο. Σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους με 6 έτη δραστηριότητας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 10.920 ευρώ. Για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, προσαυξάνεται κατά 10% και ανέρχεται σε 12.012 ευρώ, για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη προσαυξάνεται κατά 20% και διαμορφώνεται στις 13.104 ευρώ και για πάνω από 12 έτη προσαυξάνεται κατά 30% και διαμορφώνεται στις 14.196 ευρώ. Επίσης για αυτοαπασχολούμενος με υπαλλήλους η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού της επιχείρησης με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ και κατά 35% έως 100%, όταν ο ετήσιος τζίρος είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Το ανώτατο όριο που μπορεί να φθάσει το ελάχιστο εισόδημα είναι 50.000 ευρώ.

Πάντως με βάση τις διευκρινήσεις του υπουργείου Οικονομικών το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα σε περίπτωση των ζευγαριών που είναι και οι δυο ελεύθεροι επαγγελματίες θα υπολογίζεται χωριστά για τον καθένα και δεν θα μπορεί το εισόδημα το ενός να καλύπτει το εισόδημα του άλλου σε περίπτωση που είναι χαμηλότερο από το όριο. Επίσης εξαιρούνται από το τεκμαρτό εισόδημα όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και οι αγρότες.

Share.
Exit mobile version