-Την ανάγκη σχεδιασμού αναπτυξιακής πολιτικής του νομού με έμφαση στο τουριστικό προϊόν και τον πρωτογενή τομέα επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης
Στέλιος Μωραΐτης:
«Έχουμε όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που μπορούν να καταστήσουν την περιοχή ισχυρό πόλο έλξης όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και τις επενδύσεις»
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου
Συνεχίζει να «τσακίζει» τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού η αυξανόμενη ακρίβεια με τους επιχειρηματίες να μην μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο αυτόν βραχνά και να βυθίζονται όλο και περισσότερο στο οικονομικό τέλμα.
Όπως σημειώνει, ενδεικτικά, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κύριος Στέλιος Μωραΐτης, «τεράστιο πρόβλημα αποτελεί, αυτή τη στιγμή, για τις τοπικές επιχειρήσεις η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. Ο επιχειρηματικός κλάδος έχει μπει σε έναν νέο οικονομικό «Γολγοθά». Ενώ και οι πολίτες δεν έχουν την αγοραστική δυνατότητα για να στηρίξουν την τοπική οικονομία, με αποτέλεσμα οι τζίροι των επιχειρήσεων να μειώνονται ακόμα περισσότερο».
Όπως τονίζει, με τα νέα οικονομικά δεδομένα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της τοπικής αγοράς δεν μπορούν, ούτε να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, ούτε και να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά. Τη στιγμή, μάλιστα, που ο νομός Ξάνθης καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αναπτυξιακή του πορεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.
Ενώ, όπως συμπληρώνει, «συνηθίζω να ψωνίζω από τα καταστήματα της Ξάνθης και έχω να σημειώσω το εξής, τα τοπικά καταστήματα, είτε πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε παντοπωλεία, προσφέρουν πολύ καλύτερες τιμές στους πελάτες τους. Προτρέπω, λοιπόν, όλους τους Ξανθιώτες, να κάνουν έρευνα αγοράς, για να διαπιστώσουν πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διατηρούν χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις μεγάλες αλυσίδες και να επωφεληθούν από αυτές, στηρίζοντας, παράλληλα, την τοπική μας οικονομία».
Σχετικά, τώρα, με τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας, ο ίδιος αναφέρει πως αυτά είναι ανύπαρκτα, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη σχεδιασμού της αναπτυξιακής πολιτικής του νομού με έμφαση στο τουριστικό προϊόν αλλά και τον πρωτογενή τομέα.
«Έχουμε όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που μπορούν να καταστήσουν την περιοχή ισχυρό πόλο έλξης όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και τις επενδύσεις. Αρκεί, βέβαια, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε από κοινού, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, το αναπτυξιακό πρόγραμμα δράσεων για το νομό Ξάνθης. Να αξιοποιήσουμε τον τεράστιο πλούτο, αρχαιολογικό, φυσικό και πολιτιστικό, για να αναδείξουμε την περιοχή, κυρίως, στην Ευρώπη, προσελκύοντας το τουριστικό και το επενδυτικό ενδιαφέρον…» όπως δηλώνει.
Ο ίδιος θεωρεί, επίσης, μείζονος σημασίας την ολοκλήρωση δύο σημαντικών για το νομό έργων που δεν μπόρεσαν να πάρουν σάρκα και οστά, τον κάθετο άξονα αλλά και το μεγάλο αρδευτικό – περιβαλλοντικό έργο που θα ωφελήσει και τους παραγωγούς της περιοχής.
«Μπορούμε να πετύχουμε τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στο νομό Ξάνθης. Έχουμε γι’ αυτό το σκοπό όλα τα μέσα. Το μόνο που λείπει είναι να τα εκμεταλλευτούμε σωστά…» όπως τονίζει, αναφέροντας, ενδεικτικά, την Παλιά Πόλη, το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρος Αβδήρων, το Δέλτα και τα Στενά του Νέστου, τη λίμνη Βιστωνίδα, το παραποτάμιο δάσος Κοτζά Ορμάν και τον ορεινό όγκο.
«Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε τη ροή των πραγμάτων προς τα πάνω για το καλό της περιοχής…» καταλήγει ο ίδιος.
Fonitisxanthis.gr