Κώστας Καραμανλής
Πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας
«Ορθώς καταδικάζουμε όλοι την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το αυτό βέβαια ισχύει, και πρέπει να ισχύει, έναντι οιασδήποτε επιθετικής συμπεριφοράς η ακόμα και πρόθεσης αναθεώρησης των διεθνών Συνθηκών και παράβασης του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία έχει εδώ και μισό αιώνα εισβάλει και παρανόμως κατέχει σχεδόν το ήμισυ του εδάφους Ευρωπαϊκής χώρας. Ταυτόχρονα απειλεί με πόλεμο άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε περίπτωση που η τελευταία ασκήσει τα από το Διεθνές Δίκαιο απορρέοντα δικαιώματά της. Και ακόμα αυξάνει διαρκώς τις αξιώσεις, μεταξύ άλλων και εδαφικές έναντι αυτής. Έχουμε δηλαδή κλασσικό παράδειγμα επιθετικής και αναθεωρητικής συμπεριφοράς».
«Συμπεριφορά που απορρέει όχι από τρέχουσες συγκυρίες ή τις εκκεντρικότητες της εκάστοτε ηγεσίας της, αλλά από την βαθιά ριζωμένη κοσμοαντίληψη του τουρκικού κράτους, συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός. Αποδεικνύεται αυτό, όχι μόνο από την στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και από την πολυσχιδή ανάμειξή της, ενίοτε και στρατιωτική, στον Καύκασο, την Συρία, την Λιβύη, στον ευρύτερο ισλαμικό κόσμο και τα Βαλκάνια. Η επιδίωξή της δηλαδή δεν είναι η δια των διεθνώς παραδεκτών μέσων διευθέτηση τυχόν υπαρχουσών διαφορών με άλλες χώρες, αλλά η ριζική ανατροπή του status quo και η διασφάλιση ηγεμονικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».
Κώστας Ζαγναφέρης
Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης
ΕΥΤΥΧΩΣ….
Μετά την επανάσταση στο Γουδί το 1909 δημιουργήθηκαν, ουσιαστικά διαμορφώθηκαν, οι δύο ισχυρές παρατάξεις στην Ελλάδα. Με βασικούς κορμούς το ΛΑΪΚΟ κόμμα και το κόμμα των ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ. Δυο διαφορετικοί κόσμοι με διαφορετικές απόψεις, νοοτροπία, άλλες αφετηρίες και διαφορετικό το οικονομικό στάτους. Το χρήμα το κεφάλαιο και ο αστικός κόσμος ήταν με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Ασχέτως τι πιστεύουν πολλοί σήμερα ανημέρωτοι, ταυτίζοντας το κεφάλαιο με την δεξιά. Ενώ με το ΛΑΪΚΌ ήταν οι αγρότες, τα φτωχά στρώματα και οι μη έχοντες στοιχειώδη εκπαίδευση. Για όλους όμως ο σκοπός ήταν ένας. Η πρόοδος η ευημερία και η ισχυρή Ελλάδα. Ευτύχησαν να έχουν και ισχυρούς ηγέτες με τα ίδια οράματα. Παρά τις διχόνοιες, τα “μίση”, τους εθνικούς διχασμούς και εμφυλίους την κρίσιμη στιγμή ενώνονταν και έσωζαν την “παρτίδα”. (1940,1949, 1974,2012).
Η μεγαλύτερη προσφορά στη Ελλάδα τού κόμματος των φιλελεύθερων ήταν η συντριβή του κουμμουνισμού (Σοφ. Βενιζέλος Γεωρ. Παπανδρέου) πράγμα που πολλές φορές λόγω κόμπλεξ αποσιωπάται. Το ΛΑΪΚΟ κόμμα συνέχισε ως Συναγερμός, ΕΡΕ, ΝΔ ενώ το ΚΟΜΜΑ των ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ως ΕΚ,ΠΑΣΟΚ. Η επιλογή αυτών των σχημάτων για συνεχιστές των δυο προπολεμικών παρατάξεων έγινε από τους πολίτες. Σε περιόδους κρίσεων η ευημερίας εμφανίζονται διάφορα σχήματα που διεκδικούν καιροσκοπικά κομμάτι εξουσίας. Αναλογιστείτε μόνο μετά το 74….Εθνική Παράταξη, ΕΑΡ, ΚΚεσ, ΔΙΑΝΑ, ΠΟΛΑ, Συνασπισμός, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ,ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ,ΛΑΟΣ, ΧΑ, ΛΥΣΗ κλπ. με τα τελευταία ” φρούτα ” η ΠΛΕΥΣΗ και η ΝΙΚΗ. Όλοι επενδύουν στην αφέλεια του κόσμου, κάνουν το κομμάτι τους, συμπεριφέρονται πολιτικά με τον χειρότερο τρόπο και αυτοδιαλύονται. Τις τελευταίες μέρες ζούμε τον εξευτελισμό του συνονθυλεύματος ΣΥΡΙΖΑ. Ένας θίασος ετερόκλητων τύπων που σε συνεργασία με τους ψεκασμένους των ΑΝΕΛ νομίζουν ότι κυβέρνησαν την χώρα. Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προδιαγεγραμμένη. Το βάρος πλέον πέφτει στο ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω αν μπορεί η δεν μπορεί ο Ανδρουλάκης. Η ανασύνταξη όμως της Κεντροαριστεράς επιβάλλεται. Προσωπικά για την προσφορά των δύο μεγάλων παρατάξεων στην χώρα είμαι ευγνώμων. Ευτυχώς που υπήρξαν και θα υπάρχουν. Το τι λένε οι ψεκασμένοι, όσοι και αν είναι, ποσώς μ’ ενδιαφέρει.
Στέλιος Μωραΐτης
Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης
Με Όραμα, με Δύναμη, με Επιμονή, με συνεργασία και συνοχή, όλοι μαζί οι φορείς, ΜΠΟΡΟΥΜΕ, να Αναδείξουμε, να προβάλουμε, και να αξιοποιήσουμε. Αυτό τον μοναδικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό, φυσικό, θρησκευτικό, πολύ πολιτισμικό, πλούτο που έχει ο Ευλογημένος τόπος μας, και να πάρουμε επί τέλους, αυτό που μας ΑΞΊΖΕΙ!!!!!!!! Έχουμε τόσο Τουριστικό Πλούτο που μπορεί να έχουμε επισκέπτες 365 μέρες το χρόνο!!!!
Στάθης Κωνσταντινίδης, Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης
Για την απώλεια του δασκάλου της θρακιώτικης παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη
Μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του σπουδαίου Εβρίτη δασκάλου της θρακιώτικης παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον μεγάλο δάσκαλο της θρακιώτικης παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην προβολή, διάσωση, διάδοση και καταγραφή του μουσικού πλούτου της Θράκης.
Επί 75 χρόνια διακόνησε το θρακιώτικο τραγούδι με την αριστοτεχνική φωνή του, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο να κληροδοτηθούν μελωδίες και στίχοι από γενιά σε γενιά. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο ίδιος: Το δημοτικό τραγούδι είναι συνυφασμένο με τη θρησκεία μας, με την ιστορία μας.
Οφείλουμε ευγνωμοσύνη για την τεράστια προσφορά του».