– Επανέρχεται στο προσκήνιο το αίτημα των ξενοδόχων για εφαρμογή ειδικού φορολογικού καθεστώτος στην περιοχή της Θράκης που θα εναρμονίζεται με το αντίστοιχο των γύρω χωρών
Απόστολος Αγκόρτσας:
«Οτιδήποτε μειώνει την επιβάρυνση του τουριστικού προϊόντος αποτελεί ανακούφιση όχι μόνο για τους ξενοδόχους αλλά και τους πολίτες…»
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου
Αναστολή του «πράσινου» τέλους διαμονής στα καταλύματα της χώρας για τους χειμερινούς μήνες εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική εξαγγελία θεσμοθέτησης του τέλους είχε γίνει στη ΔΕΘ, με στόχο να ισχύσει από το 2024.
Αναλυτικότερα, το πράσινο τέλος στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ένα από τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, μπαίνει προσωρινά στον «πάγο» ελέω της κακοκαιρίας Elias και των άλλων πρόσφατων φυσικών καταστροφών.
Την ίδια στιγμή τονίζεται ότι όταν εφαρμοστεί το τέλος διαμονής, μετά την χειμερινή περίοδο, αυτό θα επιδράσει ανταποδοτικά και θα κατευθυνθεί σε έργα υποδομής που αφορούν την τουριστική βιωσιμότητα και αειφορία.
Στο μεταξύ το υπουργείο Τουρισμού, αφουγκραζόμενο τα νέα δεδομένα στον χάρτη του χειμερινού τουρισμού, μετά τις καταστροφές από τα φυσικά φαινόμενα σε ιδιαίτερα σημαντικά περιοχές για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, άμεσα θα ανακοινώσει στοχευμένα μέτρα για τον χειμερινό τουρισμό στις πληγείσες περιοχές.
Εστιάζοντας στο τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία, με τα έως σήμερα δεδομένα, ο φόρος διαμονής μαζί με το «πράσινο» τέλος έχουν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα ως εξής:
- 1,5 ευρώ για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βραχυχρόνια μίσθωση,
- 3 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
- 7 ευρώ για ξενοδοχεία 4 αστέρων,
- 10 ευρώ για ξενοδοχεία 5 αστέρων.
Η αναστολή του τέλους διαμονής στα καταλύματα της χώρας για τους χειμερινούς μήνες είναι βέβαιο ότι θα «ανακουφίσει» τα ξενοδοχεία των 4 και 5 αστέρων στους ορεινούς όγκους της χώρας και όχι μόνο, όπου οι τιμές τους είναι χαμηλές. Για παράδειγμα ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στην Ξάνθη τον χειμώνα δεν ξεπερνάει τα 60 ευρώ, όπως αναφέρουν φορείς του κλάδου.
Να υπενθυμίσουμε ότι η ανακοίνωση του «Πράσινου» τέλους, όπως χαρακτηρίζεται ο φόρος διανυκτέρευσης, είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση των ξενοδόχων της Θράκης που έσπευσαν να τον καταδικάσουν, αναφέροντας ότι διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού και «τιμωρεί» τους φιλοξενούμενους των καταλυμάτων που θα κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα».
Όσον αφορά, τώρα, την αναστολή του «πράσινου» τέλους, όπως σχολιάζει ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, κύριος Απόστολος Αγκόρτσας, «οτιδήποτε μειώνει την επιβάρυνση του τουριστικού προϊόντος αποτελεί ανακούφιση όχι μόνο για τους ξενοδόχους αλλά και τους πολίτες…» και συνεχίζει, «μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης που παρέσυραν τόσο την Κομοτηνή όσο και την Ξάνθη είχαμε ζητήσει μείωση ΦΠΑ για την περιοχή της Θράκης, ώστε αυτός να εναρμονιστεί με το αντίστοιχο ΦΠΑ των γύρω χωρών που δεν ξεπερνά το 8 με 9%, τη στιγμή που σε εμάς είναι 13%. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε ούτε αυτή τη φορά. Η Θράκη αποτελεί μια ιδιαίτερη περιοχή από κάθε άποψη, γεγονός που δικαιολογεί την εφαρμογή ειδικού φορολογικού καθεστώτος στην περιοχή, εάν θέλουμε, βέβαια, να προσελκύσουμε επενδύσεις. Αντί όμως να ανεβάζουν το τουριστικό προϊόν, ανεβάζουν τη φορολογία, κάτι που είναι εντελώς παράλογο. Το κράτος θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του κι όχι να αυξάνει τη φορολογία…».
Fonitisxanthis.gr
