– Σε απόγνωση οι Έλληνες αγρότες
– Ζητάνε ουσιαστικές λύσεις για να ανακάμψει ο κλάδος
Κώστας Δαλάτσης:
«Ο Έλληνας παραγωγός λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγονται κάποιες καλλιέργειες τις εγκαταλείπει, όχι επειδή δεν μπορεί, αλλά επειδή δεν αντέχει οικονομικά. Η καλλιέργεια τομάτας είναι μια τέτοια καλλιέργεια…»
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου
Αύξηση είχαμε στις εισαγωγές τομάτας στη χώρα μας το πρώτο οκτάμηνο 2023 σε σχέση με πέρσι. Αναλυτικότερα, εισήχθησαν 13.866 τόνοι τομάτες, έναντι 10.993 τόνων το 2022 (αύξηση κατά 26,1%).
Μόνο τον Αύγουστο του 2023 εισάγαμε από Τουρκία 3.500 τόνους τομάτας. Ο μέσος όρος αξίας των τομάτων που εισήγαγε η χώρα μας ήταν στα 1,96 ευρώ το κιλό.
Όμως οι εισαγωγές της Ελλάδας δεν περιορίστηκαν μόνο στις τομάτες. Εισήχθησαν από Ιράν 119 τόνοι ακτινίδια με μέση τιμή 0,13 ευρώ/κιλό και 241 τόνοι καρπούζια με 0,14 ευρώ/κιλό.
Να σημειωθεί επίσης, ότι το πρώτο οκτάμηνο 2023 έχουν εισαχθεί συνολικά 455,1 χιλιάδες τόνοι φρούτα και λαχανικά, έναντι 402,1 χιλιάδων τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022. Οι εισαγωγές είναι αυξημένες κατά 13,2% και προερχόμενες κατά 74,4% από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία αλλά και τι σηματοδοτούν για την ελληνική παραγωγή ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» Δήμου Τοπείρου, κύριος Κώστας Δαλάτσης, υπογραμμίζει ότι αυτά είναι ενδεικτικά των δυσκολιών που υπάρχουν και δη του υψηλού κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα για συγκεκριμένες καλλιέργειες στη χώρα.
«Ο Έλληνας παραγωγός λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγονται κάποιες καλλιέργειες τις εγκαταλείπει, όχι επειδή δεν μπορεί, αλλά επειδή δεν αντέχει οικονομικά. Η καλλιέργεια τομάτας είναι μια τέτοια καλλιέργεια. Πρόκειται για μια πανάκριβη καλλιέργεια στην Ελλάδα, όχι όμως και σε άλλες χώρες. Παράλληλα είναι και μια δύσκολη καλλιέργεια με αποτέλεσμα να μην την προτιμούν οι Έλληνες παραγωγοί…» υπογραμμίζει ο κύριος Κ. Δαλάτσης.
Όπως εξηγεί, για το ίδιο θέμα, «αντιμετωπίζουμε αυξημένα λειτουργικά έξοδα. Η ενέργεια συνεχίζει να αποτελεί «αγκάθι» για την ελληνική παραγωγή. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε -όπως έχουμε επισημάνει κι άλλη φορά- ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνον ο Έλληνας παραγωγός πληρώνει κανονικά το πετρέλαιο κίνησης. Ακόμη και η ενίσχυση που μας δόθηκε ήταν ψίχουλα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Τώρα, δε, που η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε στο 1, 80, πώς θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις νέες αυξημένες ανάγκες; Την ίδια στιγμή που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, το τι θα γίνει με την επιστροφή του φόρου.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι επόμενο οι Έλληνες παραγωγοί να εγκαταλείπουν πολυδάπανες καλλιέργειες όπως η τομάτα με αποτέλεσμα να έχουμε ανεπάρκεια που καλύπτεται μέσω εισαγωγών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι οι εισαγωγές από τριτοκοσμικές χώρες δεν είναι η καλύτερη λύση για τον καταναλωτή που δεν γνωρίζει τι καταναλώνει. Πιο συγκεκριμένα, δεν γνωρίζουμε τι φυτοφάρμακα χρησιμοποιούν σε αυτές τις χώρες. Δεν γνωρίζουμε, εάν και ποιοι έλεγχοι προϊόντων γίνονται. Άρα δεν γνωρίζουμε, εν τέλει, τι αγοράζουμε και καταναλώνουμε με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας…».
Ο ίδιος τονίζει με έμφαση ότι, «θα πρέπει να δοθούν λύσεις, ώστε η ελληνική παραγωγή να ανακάμψει. Δυστυχώς, δεν υπάρχει σχεδιασμός όχι μόνον από αυτή την κυβέρνηση αλλά διαχρονικά, όσον αφορά τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο της χώρας. Αυτοί που κάθονται στα γραφεία και δεν βλέπουν τις πραγματικές συνθήκες, αλλά μόνον αριθμούς και νούμερα, είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργηθείσα κατάσταση. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να επιδεινώνουν το σύστημα των ελέγχων και να μας «σφίγγουν» ακόμη περισσότερο. Πώς να ανταγωνιστούμε τις άλλες χώρες, όταν οι οικονομικές συνθήκες δεν μας ευνοούν; Δεν καλλιεργούμε όχι επειδή δεν μπορούμε, αλλά γιατί δεν μας το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες που διαρκώς χειροτερεύουν για τον κλάδο. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι, νέοι άνθρωποι με οράματα, εγκαταλείπουν απογοητευμένοι το επάγγελμα…».
Fonitisxanthis.gr
