Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου

 


Κάποτε η Ελλάδα έλαμπε ως το μεγαλύτερο λίκνο γνώσης και πολιτισμού.
Η πλατωνική Ακαδημία και το περίφημο Αριστοτέλειο λύκειο της Αθήνας, ήταν τα μεγαλύτερα κέντρα γνώσης παγκοσμίως, όπου φοίτησαν πολλοί μετέπειτα και Ευρωπαίοι στοχαστές – ποιητές – φιλόσοφοι – αυτοκράτορες.
Ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης επηρέασαν βαθιά όλη την σκέψη του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ακόμη και σήμερα διδάσκονται εμπεριστατωμένα σε σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά λύκεια και πανεπιστήμια…. γι’ αυτό η Ευρώπη Ανθεί συνεχώς, ενώ εμείς μείναμε οι καλύτεροι στο χωριό μας.
Στην Ελλάδα η αρχαία ελληνική γνώση και σκέψη, βάλλεται εδώ και 1800 περίπου χρόνια έως και σήμερα… Εάν αυτό δεν είναι έγκλημα για την ανύψωση και επέκταση της ελευθερίας της σκέψης, και όχι την κατήχησή της, όπως συμβαίνει σήμερα, μέσα από τηλεοπτικούς αυνανισμούς, μέσα από την πολιτική και τα στειρωμένα δόγματα της θρησκείας, τότε τι είναι;
Όλες οι μεγάλες ιδέες και σκέψεις των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων – ποιητών, παραμένουν ακόμη στα υπόγεια του αλλοιωμένου πλέον σημερινού πολιτισμού μας, όπως άλλοτε μετέπειτα φυλακίστηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως και στα ψυχιατρικά άσυλα.
Η πνευματική άσκηση στην φιλοσοφία και στην ποίηση ωστόσο είναι “επικίνδυνη” και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εξουσίες, πολιτική- θρησκευτική, διότι δημιουργεί ανθρώπους που σκέφτονται με πολύ σωστά κριτήρια, δίκαια, με μια ελευθερία σκέψης που απέχει από αυτές τις φυλακές που κρατάνε ένα μυαλό στάσιμο να κρίνει με μονομέρειες από το στρατόπεδο πού ανήκει… δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, κουμουνιστές, ορθόδοξοι, παλαιοημερολογίτες και πάει λέγοντας.
Όλα αυτά δηλαδή που διαχωρίζουν και δημιουργούν τις διαμάχες, τις αντιπαλότητες, την κακία και παλαιότερα τους εμφυλίους σε αυτή την χώρα.
Οι σκιές του παρελθόντος είναι η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ αυτής της χώρας και μόνο… οι βάρβαροι πρώτα κατακτητές εξ ανατολάς που αφάνισαν την αρχαία Ελλάδα, έκλεισαν τις φιλοσοφικές σχολές, κατήργησαν τους ολυμπιακούς αγώνες, έκαψαν τις βιβλιοθήκες, τα ασκληπιεία, ισοπέδωσαν τις επιστήμες και τις καλές τέχνες, π.χ. θέατρα ως όργανα του σατανά.
Αργότερα ήρθε η άλλη ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ… τα 400 χρόνια σκλαβιάς στην οθωμανική αυτοκρατορία, και καλύτερα να μην αναφέρω ποιοί ευθύνονται γι’ αυτό.
Και φυσικά ο τραγικός εμφύλιος, που ευθύνη είχαν και οι δύο πλευρές.
Όλα αυτά ήταν τα μεγαλύτερα τραύματα αυτής της χώρας, διαγενεακά τραύματα όπου τα γονίδιά μας δεν είναι στατικά, αλλάζουν την έκφρασή τους ανάλογα με τις συνθήκες και το περιβάλλον στο οποίο ζει ο άνθρωπος.
Και όλο αυτό μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά τόσο συμπεριφορικά, όσο και γενετικά, και έχει τεράστιο αντίκτυπο στον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας, των κοινοτήτων, των οικογενειών και τον ατόμων.
Ιδού το πραγματικό μνημόσυνό μας και ο πραγματικός τάφος μας… ιδού Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.
Συνέχισε Έλληνα να τρώγεσαι, από τα διαφορετικά στρατόπεδα που ανήκεις, ούτως η άλλως δεν έχεις καμία ελπίδα στο μέλλον, εάν συνεχίσεις έτσι.

Share.
Exit mobile version