Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

  

Σάββατο 10-06-2023

  ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Κιμμερίων.

 

Κυριακή 11-06-2023

  ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίας Φωτεινῆς Χρύσας.

 

 

 

 


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΑΞΙΟΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»

«Πας ούν όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων…»

Η ομολογία ή η άρνηση του Χριστού είναι δύο δυνατότητες που έχει ένας μαθητής Του. Οι συνέπειες δε αυτής ή εκείνης της επιλογής προεκτείνονται στην αιωνιότητα και την προδιαγράφουν. Ο Χριστός θα αναγνωρίσει τελικά για δικούς του ενώπιον του Πατρός του εν ουρανοίς μόνο όσους είχαν το θάρρος να τον ομολογήσουν έμπροσθεν των ανθρώπων.

Δεν πρόκειται μόνο για τις επίσημες στιγμές ομολογίας ή αρνήσεως που αντιμετώπιζαν οι Χριστιανοί σε περιόδους διωγμών ή μεγάλων ιστορικών κρίσεων. Ευκαιρίες για να ομολογήσει ή να αρνηθεί κανείς τον Χριστό παρουσιάζονται καθημερινά. Υπάρχουν βέβαια πολλοί που θα προτιμούσαν να αποφύγουν τέτοια διλήμματα σαφούς ομολογίας ή αρνήσεως του Χριστού και θα ήθελαν να αποσυρθούν σε μια ουδετερότητα. Τέτοια όμως δυνατότητα, ένα τρίτο ενδεχόμενο δεν προσφέρεται.

Σε πολλές περιπτώσεις αρνούμεθα τον Χριστό χωρίς καλά – καλά να το καταλαβαίνουμε, κάποτε χωρίς να το υποπτευόμαστε. Μπορεί να τον αρνούμαστε με την σιωπή μας. Όταν αποφεύγουμε να λάβουμε θέση, βλέποντας εχθρικό κλίμα εναντίον Του, όταν φοβόμαστε πως κινδυνεύει η ασφάλεια, η θέση μας η ακόμα η ησυχία μας.

Ακούμε συχνά να καταφέρονται κατά της χριστιανικής πίστεως, να ειρωνεύονται, να κατηγορούν, να χλευάζουν∙ και περιοριζόμαστε να τους ακούμε. Βλέπουμε να υπονομεύονται οι χριστιανικές παραδόσεις και τα αγνά έθιμα του λαού, να αναστέλλεται η χριστιανική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, να διαστρέφεται η ιστορική αλήθεια∙ και μένουμε θεατές.

Αρνούμεθα τον Χριστό όταν δεν δεχόμαστε να έχουμε τις δικές Του εντολές, τις δικές Του κατευθυντήριες γραμμές βάση και κριτήριο της συμπεριφοράς, των σκέψεων και των ενεργειών μας.

Τον αρνούμαστε όταν δεν θέλουμε να συγχωρήσουμε τις προσβολές και τις αδικίες των άλλων, όταν κρατάμε μέσα μας πικρία κατά των ανθρώπων. Τον αρνούμαστε, όταν στο βάθος της ψυχής μας αμφισβητούμε την παντοτινή αξία των λόγων Του και κρίνουμε και ενεργούμε επί τη βάση των δικών μας εγωιστικών σκέψεων, διαθέσεων, επιθυμιών.

Όποιος αρνείται, άμεσα η έμμεσα το Χριστό, σημαίνει ότι αγαπάει κάτι άλλο παραπάνω από Αυτόν. Ο Κύριος είπε: «ο φιλών πατέρα η μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος∙ και ο φιλών υιόν η θυγατέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος». Οι Άγιοι Πάντες, που σήμερα τιμά η Εκκλησία μας, οι Απόστολοι, οι μάρτυρες, οι ομολογητές, οι όσιοι, ομολόγησαν γενναία, με το κήρυγμα, με το παράδειγμα, με το βίο τους, με το μαρτύριό τους.

Share.
Exit mobile version