Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Κυριακή 5-3-2023

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης.

Μνημόσυνο Ἀρχιερέων καί Εὐεργετῶν Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

ΩΡΑ: 18:00-20:00 Α΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

 

Τρίτη 7-3-2023

ΩΡΑ: 17:30 Ὑποδοχή Ἱερῶν Εἰκόνων Παναγίας Ἀρχαγγελιωτίσσης καί Τιμίου Προδρόμου εἰς τήν Κεντρικήν Πλατείαν.

Μέγα Ἀπόδειπνο εἰς τόν Ἱερόν Καθεδρικόν Ναόν τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας.

 

Τετάρτη 8-3-2023

ΩΡΑ: 07:30-09:30 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας.

ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός ἐπί τῇ ἑορτῇ τῶν Ἁγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Παναγίας Ἀρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης.

 

Πέμπτη 9-3-2023

ΩΡΑ: 07:30-09:30 Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων εἰς τήν Ἱερά Μονή Παναγίας Ἀρχαγγελιωτίσσης.

 

 


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ»

Την γνωριμία του Χριστού με τους πρώτους μαθητές του μας διηγείται ο ευαγγελιστής Ιωάννης σήμερα την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, Κυριακή της Ορθοδοξίας, αναφερόμενος στη συνάντηση του Ναθαναήλ με τον Χριστό μέσω του Φιλίππου. Χαρούμενος ο Φίλιππος γιατί ανακάλυψε στο πρόσωπο του Χριστού τον Μεσσία, για τον οποίο χρόνια τώρα διάβαζε στην Π. Διαθήκη, σπεύδει να μοιρασθεί την χαρά και την συγκίνηση του ευρήματός του με τον φίλο του Ναθαναήλ.

Αυτός όμως με σκεπτικισμό και αμφιβολία αντιμετωπίζει τον ενθουσιασμό του Φιλίππου, λέγοντας «εκ Ναζαρέτ δύναταί τι αγαθόν είναι;», δηλαδή από την άσημη και μικρή αυτή πόλη είναι δυνατό να κατάγεται ο Μεσσίας μας;

Στον σκεπτικισμό του Ναθαναήλ αντιπαραθέτει ο Φίλιππος μια απλή πρόσκληση και πρόκληση: «έρχου και ίδε». Η προσωπική γνωριμία του Ναθαναήλ με το πρόσωπο του Χριστού διαλύει κάθε επιφυλακτικότητα και αμφιβολία. Η επιστράτευση όλων των διανοητικών δυνάμεων του ανθρώπου δεν ωφελεί σε τίποτε, εκμηδενίζεται και αχρηστεύεται μπροστά στη δύναμη του βιώματος.

Αυτό που ζει κανείς συναντώντας τον Χριστό εγγίζει το βαθύτερο είναι του, γιατί περνά πέρα από την σφαίρα του μυαλού και ζεσταίνει την καρδιά του, τον πείθει υπαρξιακά και οι εγκεφαλικές αντιρρήσεις χάνουν με μιας την δυναμή τους.

Η δυσπιστία και ο ορθολογισμός του Ναθαναήλ δεν προέρχοταν από προκατάληψη η κακία, ο Χριστός άλλωστε αναγνώρισε σε αυτόν ένα γνήσιο και άδολο Ισραηλίτη. Η δυσπιστία του Ναθαναήλ προέρχονταν από την απόσταση που δεν είχε γεφυρωθεί ακόμη με την εμπειρία της προσωπικής συναντήσεως.

Η γνωριμία αυτή αίρει κάθε επιφυλακτικότητα και αμφιβολία, αχρηστεύει την αξία των επιχειρημάτων και δημιουργεί πειστικότητα μέσα στο βαθύτερο κέντρο της υπάρξεως.

Το μήνυμα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής είναι μια πρόσκληση: Έρχου και ίδε». Έλα να δεις τον Χριστό από κοντά, μέσα στην Εκκλησία, μέσα από την ζωή των μυστηρίων, μέσα από το βίωμα της προσωπικής συνάντησης.

Share.
Exit mobile version