Απόστολος Αγκόρτσας:
«Φέτος, διαπιστώνουμε, επίσης, ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που έχει επιλέξει να επισκεφτεί την περιοχή μας, στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, έρχεται για μονοήμερη απόδραση με σκοπό να επιστρέψει το βράδυ στο σπίτι του…»
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου
Κανονικά πραγματοποιούνται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, μετά από τρία χρόνια που είχαν σταματήσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τα μεγαλύτερα καρναβάλια της χώρας έχουν την τιμητική τους.
Η Ξάνθη, μία από τις ελληνικές πόλεις όπου χτυπά η «καρδιά» του καρναβαλιού, αναμένεται να φιλοξενήσει αρκετό ξένο κόσμο για το τελευταίο τριήμερο των εκδηλώσεων με αποκορύφωμα την Κυριακή της αποκριάς. Βέβαια, όσον αφορά την Καθαρά Δευτέρα, δεν αναμένεται μεγάλη επισκεψιμότητα στην Ξάνθη, όπως, δηλαδή, ήταν πριν από κάποια χρόνια, για λόγους που έχουν άμεση σχέση με τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής και παρότι οι τιμές στα ξενοδοχεία της περιοχής είναι ικανοποιητικές.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, κύριος Απόστολος Αγκόρτσας, σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας, «σχεδόν μηδενικές είναι οι πληρότητες όσον αφορά την Καθαρά Δευτέρα στο νομό κι αυτό ως αποτέλεσμα της νέας οικονομικής κρίσης που μαστίζει και τη δική μας χώρα. Φέτος, διαπιστώνουμε, επίσης, ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που έχει επιλέξει να επισκεφτεί την περιοχή μας, στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, έρχεται για μονοήμερη απόδραση με σκοπό να επιστρέψει το βράδυ στο σπίτι του. Το ίδιο αναμένεται να δούμε και την Κυριακή της μεγάλης παρέλασης των αρμάτων. Για παράδειγμα, οι επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη, στην πλειοψηφία τους θα έρθουν για την παρέλαση, ώστε μετά την ολοκλήρωσή της να επιστρέψουν πίσω. Δυστυχώς, κινητικότητα για την Καθαρά Δευτέρα δεν καταγράφεται. Ενώ, δηλαδή, στο παρελθόν ο κόσμος ερχόταν και έμενε ένα ολόκληρο τριήμερο. Φέτος δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Δεν είναι μόνον τα διόδια που έχουν αυξήσει τα έξοδα μετακίνησης των επισκεπτών αλλά και το γενικότερο κλίμα ακρίβειας που δεν επιτρέπει εξορμήσεις ημερών…».
Από εκεί και πέρα, με σημείο αναφοράς τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη αυτές να αποκτήσουν ξανά την αρχική τους αίγλη με έμφαση στην πολιτιστική τους ταυτότητα κι όχι «ένα πανηγύρι όπου ο ένας πατάει τον άλλον», όπως δηλώνει, αναφορικά με τον τρόπο που έχει εξελιχθεί ο θεσμός.
Fonitisxanthis.gr
