– Κινητοποίηση των Εργαζομένων του Νοσοκομείου προανήγγειλε η Πρόεδρος κυρία Γεωργιάδου στις 21 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης
– Σ. Τσιλιγγίρης: «Ζητούμενο οι προτάσεις των οποίων θα είναι εφικτή η υλοποίηση. Θα στηρίξω κάθε προσπάθεια»
– Συζήτησαν για το Νοσοκομείο χωρίς να προσκαλέσουν τη θεσμικά υπεύθυνη γι’ αυτό
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος
Σε μια ακόμη σύσκεψη επί των συσκέψεων άνευ αποτελέσματος, γίναμε μάρτυρες το απόγευμα της Τετάρτης. Η σύσκεψη αυτή, τρίτη στη σειρά αν δεν με απατά η μνήμη μου, αφορούσε τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Προβλήματα, που όπως τονίσθηκε μέσα στην αίθουσα, δεν προέκυψαν σήμερα, αλλά υπάρχουν εδώ και χρόνια, όμως αυτήν την περίοδο γιγαντώνονται και έχουν να κάνουν με την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Δεν θα είχα καμία ένσταση στη συγκεκριμένη υπόθεση και πώς να έχει κάποιος εξάλλου, όταν πρόκειται για την υγεία όλων μας, όμως στην περίπτωση αυτή, θεωρώ πως η κατάσταση ακροβατεί στα όρια της γραφικότητας, μιας και όπως προαναφέραμε, είναι η τρίτη σε σειρά σύσκεψη για το Νοσοκομείο και δυστυχώς δεν είδαμε να λύνονται τα προβλήματα.
Δεν ξέρω αν εδώ θα πρέπει να μιλήσουμε για πολιτική ανικανότητα ή κάτι άλλο, όμως μπορώ με τα βεβαιότητας να αναφέρω πως, παρακολουθώντας ολόκληρη τη σύσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του ΕΒΕ, αρκετοί από όσους τοποθετήθηκαν, έδιναν την εντύπωση πως ήθελαν να λύσουν δικά τους θέματα περισσότερο παρά τα του Νοσοκομείου και αυτό το αναφέρω γιατί σε ερώτηση που τους έγινε, για το αν προσκλήθηκε η διοίκηση του Νοσοκομείου στη σύσκεψη αυτή, απάντησαν πως δεν υπήρξε κάποια πρόσκληση για να μην αναλωθεί η όλη προσπάθεια σε μια αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα σε γιατρούς και στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, όπως επίσης τονίσθηκε πως δεν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου για να κληθεί. Και εδώ λοιπόν γεννάται το ερώτημα, γιατί δεν έγινε το αντίθετο, δηλαδή να μην κληθούν οι γιατροί και να κληθεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου και εκπρόσωποι φορέων της Ξάνθης.
Δεύτερο ερώτημα που θέτουμε και περιμένουμε απάντηση είναι το αν αυτή η σύσκεψη είχε μοναδικό της μέλημα την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Ξάνθης και την επίλυση των προβλημάτων του ή για την αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών και Διοίκησης.
- Τελικά τι μας ενδιαφέρει περισσότερο;
- Το να έχουμε ένα Νοσοκομείο αντάξιο των απαιτήσεων της Ξάνθης ή το να αποδείξουμε επειδή υπάρχει αντιπαράθεση γιατρών διοίκησης πως η διοίκηση είναι ανεπαρκής;;;
- Δεν σας έφθασε που ο κύριος Δ. Αδαμίδης, άνθρωπος που πέρασε από το Νοσοκομείο Ξάνθης, διετέλεσε και Διοικητής σε άλλο Νοσοκομείο της Θράκης και συνεχίζει ως μάχιμος, σας τόνισε πως η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η Διοίκηση της ΥΠΕ, έκαναν ότι έπρεπε και ότι μπορούσαν για να δώσουν άμεση λύση σε προβλήματα και ας ήταν αυτή λύση με ημερομηνία λήξεως;;;
Και για να μπούμε στο ρεζουμέ της όλης υπόθεσης, σημαντικότατα ήταν αυτά που σας είπε ο Βουλευτής της ΝΔ Σ. Τσιλιγγίρης πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Ξάνθη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πως το πρόβλημα αυτό θέλει εφικτές λύσεις οι οποίες όσο και αν προσπαθήσουμε να αφορούν μεμονωμένα την Ξάνθη, θα βρούμε σε τοίχο. Πως οι γιατροί δεν φεύγουν εκτός Ελλάδας μόνο, αλλά περνούν από το Νοσοκομείο και μετά ιδιωτεύουν γιατί οι μισθοί είναι χαμηλοί.
Δεν σας έκανε εντύπωση κύριοι πως οι Δήμαρχοι της Ξάνθης δεν παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, όχι γιατί δεν ενδιαφέρονται για το Νοσοκομείο, αλλά γιατί μάλλον αντιλήφθηκαν πως «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει» (δηλαδή με το να κάνεις ακόμα μια σύσκεψη για να πεις αυτά που θέλεις και έχεις ξαναπεί στις προηγούμενες δύο συσκέψεις) δεν κερδίζεις τη μάχη;
Και ναι, οι συσκέψεις είναι για να γίνονται και πρέπει να γίνονται, όμως όχι για να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια, αλλά για να υπάρχουν σοβαρές και εφικτές αποφάσεις, να κατατίθενται και να απαιτούνται από τα κέντρα των αποφάσεων και στο τέλος για να διαπιστώνουμε το αν πετύχαμε τους στόχους μας ή όχι. Για αυτό γίνονται οι συσκέψεις και όχι για να λέμε τα ίδια και τα ίδια και να κάνει κάποιος γιατρός αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση.
Και για να μη ξεφεύγω από το θέμα μας, ρωτάω σαν φίλος τον Γιάννη Σπανόπουλο, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, άνθρωπο τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, πώς είναι δυνατόν από την μια να λέτε ότι δεν κλήθηκε η διοίκηση του Νοσοκομείου επειδή υπάρχει αντιπαράθεση με τους γιατρούς και στο τέλος, να ακούμε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη διοίκηση από πλευράς Ιατρικού Συλλόγου του οποίου μέλη είναι και οι γιατροί του Νοσοκομείου και δεν τίθεται κάποιο θέμα κατά της Διοικήτριας, αιτιολογώντας αυτήν σας την απόφαση ότι θα πήγαινε η μπάλα άλλου;;;
Θεσμικά από όσο γνωρίζω, για το Νοσοκομείο αρμόδιος είναι ο εκάστοτε Διοικητής και είναι μεγάλο ατόπημα να μην καλείται σε σύσκεψη που αφορά αποκλειστικά και μόνο τον φορέα που Διοικεί. Επίσης αξίζει να αναφέρω, πως ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γιάννης Σπανόπουλος, κατέθεσε την πρόταση, στο να δημιουργήσει ο Στρατός σε δημόσιο οικόπεδο σπίτια, όπως έγινε με τις νέες στρατιωτικές κατοικίες, στα οποία θα έρθουν να εγκατασταθούν οι γιατροί και αυτά να συντηρούνται και πάλι από τον Ελληνικό Στρατό, πρόταση η οποία και εφικτή είναι, αλλά και σωστή θα έλεγα. Όπως επίσης, προς την σωστή κατεύθυνση κινήθηκαν και όλοι όσοι από τους παρευρισκόμενους μίλησαν, τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα οικονομικά στους γιατρούς για να έρθουν και να στελεχώσουν το Νοσοκομείο της Ξάνθης, βγάζοντάς το από την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.
Επίσης, ένα άλλο σημείο άξιο αναφοράς είναι η ενημέρωση των παρευρισκόμενων από την πρόεδρο των εργαζομένων Νοσοκομείου Ξάνθης κυρίας Γεωργιάδου, αλλά και μέσω της ζωντανής μετάδοσης που κάναμε στο διαδίκτυο ως «Σταύρος Βλαχόπουλος» και «Φωνή της Ξάνθης», για την κινητοποίηση που ετοιμάζουν για την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα οι εργαζόμενοι και προσκάλεσαν σε αυτήν, ολόκληρη την κοινωνία της Ξάνθης, με στόχο να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα από την κεντρική πλατεία της πόλης μας.
Αξίζει επίσης να σταθούμε στην τοποθέτηση και πρόταση της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κυρίας Δέσποινας Χατζηφωτιάδου, η οποία δήλωσε έκπληκτη από το μέγεθος του προβλήματος για το οποίο ενημερώθηκε από τους προλαλήσαντες, προτείνοντας να γίνει καταγραφή των προτάσεων και να εκδοθεί ένα ψήφισμα το οποίο θα παραδοθεί προς αρμόδιους και στη συνέχεια τόσο σε επίπεδο ατομικό φορέων, όσο και σε συλλογική προσπάθεια, να ασκηθούν πιέσεις και γιατί όχι να γίνουν και κινητοποιήσεις με απαίτηση την άμεση εξεύρεση μόνιμων λύσεων…
Αξιόλογη επίσης και η τοποθέτηση της Καρδιολόγου κυρίας Μπρίκα, η οποία ανεβαίνοντας στο βήμα, τόνισε πως δεν έχει να προτείνει κάτι, γιατί η λύση στο πρόβλημα είναι η άμεση τοποθέτηση παθολόγου και αναισθησιολόγου, αλλά αυτό για να επιτευχθεί, θα πρέπει όλοι οι φορείς που ενδιαφέρονται για το Νοσοκομείο, να λειτουργούν άμεσα και να έχουν μια πιο στενή ελεγκτική σχέση με τους διοικητές των Νοσοκομείων στην αρχή του κάθε προβλήματος επιλύοντας και όχι όταν αυτό γιγαντωθεί, μιας και όπως η ίδια τόνισε πως, ο κάθε διοικητής, εφόσον έχει τέσσερις γιατρούς σε μια κλινική και φεύγει ένας, λένε ΟΚ μπορώ να συνεχίσω και με τρεις, πράγμα που οδηγεί σε δυσάρεστες καταστάσεις αν συνεχιστεί.
Εν κατακλείδι τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτήν την σύσκεψη και θα καταγράφουν σε επίσημο ψήφισμα, είναι η μοριοδότηση των γιατρών, η εξεύρεση επιδόματος στέγασης και κάποιες φοροαπαλλαγές, όμως κάποια από αυτά, σίγουρα αφορούν όλη την ιατρική κοινότητα των νοσοκομειακών γιατρών, όμως εμείς θα πρέπει να ασχοληθούμε με την Ξάνθη αποκλειστικά γιατί εμείς έχουμε το πρόβλημα. Επίσης θα πρέπει να πιέσουμε, για να ενταχθούμε με απόφαση στα άγονα, έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερα κινητήρα, τόνισε ο Γιάννης Σπανόπουλος.
Σταύρος Βλαχόπουλος
Fonitisxanthis.gr