Πέμπτη, 13 Ιουνίου

Οι τρεις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

Ανάπτυξη 1,4% και πληθωρισμό 4% «βλέπει» το ΙΟΒΕ για φέτος. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία προβλέπει πλέον ανάπτυξη της τάξης του 1,4% για το 2023, έναντι ανάπτυξης 1,6% που προέβλεπε πριν από τρεις μήνες. Για την υλοποίηση του νέου κεντρικού σεναρίου της ανάπτυξης 1,4%, βασική προϋπόθεση αποτελεί η επίτευξη των επενδύσεων με ρυθμό κοντά στο 8,5%.

Για τον πληθωρισμό το ΙΟΒΕ τοποθετεί τον πήχη φέτος στο 4% (από 4,2% πριν 3 μήνες), με τον κ. Βέττα να κάνει λόγο για έναν πληθωρισμό αρκετά υψηλό, αλλά χαμηλότερο σε σχέση με το 2022. Ενώ ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης, στον δομικό πληθωρισμό είμαστε κάπως υψηλότερα, κάτι που εάν παγιωθεί, θα είναι προβληματικό, όπως τονίζει το ΙΟΒΕ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα καταγράφεται υψηλότερος: έτσι, η μεταβολή τιμών πλην ενέργειας, τροφίμων, ποτών και καπνού ήταν στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου στο 4,5% έναντι 3,8% στην Ευρωζώνη. Αν αυτή η εικόνα παγιωθεί, θα είναι πολύ ανησυχητική και θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα και τη δυνατότητα αύξησης εισοδημάτων στη συνέχεια».

Επίσης ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι μάλλον τα χειρότερα με τις τιμές της ενέργειας έχουν περάσει αν και όπως επισήμανε, ο χειμώνας δεν έχει ακόμη περάσει και ο βασικός παράγοντας ανόδου των τιμών, ήτοι ο πόλεμος στην Ουκρανία , συνεχίζεται.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ προβλέπει επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο 0,8% από 7,7% τον προηγούμενο χρόνο και περιορισμό του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών στο 2,1% από 5,8% το 2022 λόγω της γενικότερης οικονομικής επιβράδυνσης.

Οι κίνδυνοι

Για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία, ο κ. Βέττας ανέφερε την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των τιμών ενέργειας σημείωσε ότι υπάρχουν και σημεία που αφορούν το εσωτερικό της χώρας όπως η καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων, το ενδεχόμενο αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και η επιπλέον διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ακόμη ο ίδιος επισήμανε τους κινδύνους που απορρέουν από την επιβράδυνση στην ευρωζώνη αλλά και από το ενδεχόμενο ενός μεγάλου εκλογικού κύκλου.

Share.
Exit mobile version