Πέμπτη, 28 Μαρτίου

Ποιοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα

Το γκάζι των ελέγχων έχει πατήσει ο φορολογικός μηχανισμός για να προλάβει την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων στο τέλος του έτους. Ήδη, χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν λάβει από την Εφορία «ραβασάκι» με πρόστιμα καθώς μετά από ελέγχους σε παλιές φορολογικές υποθέσεις προέκυψε ότι έχουν υποπέσει σε παραβάσεις.

Τα e-mail που στέλνει η ΑΑΔΕ για την πληρωμή των προστίμων αφορούν κυρίως εκκρεμείς υποθέσεις με αδήλωτα αναδρομικά αποδοχών, εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και μη απόδοση ΦΠΑ. Πρόκειται για παλιές υποθέσεις που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για παραγραφή καθώς στο τέλος έτους εκπνέει η προθεσμία για την κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση των πράξεων οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και επιβολής προστίμων.

Εφορίες και ελεγκτικά κέντρα έχουν λάβει εντολή να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και να προχωρήσουν στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου πριν την εκπνοή του 2022 προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που «οδεύουν» για το αρχείο. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη

Οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει σημειώματα με πρόστιμα θα πρέπει να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.

Στη λίστα με τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που μπαίνουν στο αρχείο της εφορίας στις 31 Δεκεμβρίου 2022 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  1. Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
  2. Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.
  3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.
  4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  5. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2006, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι η Εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2006.
Share.
Exit mobile version