ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ
Παρασκευή 28-10-2022
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.
ΩΡΑ: 10:30 Δοξολογία ἐπί τῇ Ἐθνικῇ ἑορτῇ.
ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Τιμίου Σταυροῦ Κεσσάνης. Μνήμη Ἁγίου Τριανταφύλλου τοῦ ἐκ Κεσσάνης.
Κυριακή 30-10-2022
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.
Δευτέρα 31-10-2022
ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Βελόνης.
Τετάρτη 02-11-2022
ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Κουτσοῦ.
Πέμπτη 03-11-2022
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Πασχαλιᾶς.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ»
Καλοβολεμένος, καλοθρεμμένος, αυτάρεσκος ο πλούσιος της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Το αρχοντικό του αντηχούσε καθημερινά από γέλια και γλέντια. Κύριο μέλημά του ο εαυτός του, άξονας περιστροφής των πάντων. Μοναδικό του πρόβλημα πως μέσα στην άνεση και την χλιδή θα απολαύσει τα αγαθά του. Απορροφημένος από τα γήινα, ποτέ δεν είχε υπολογίσει το παροδικό αυτού του βίου, την συνέχεια στην αιωνιότητα. Ακόμη και στον Άδη στριφογυρίζει γύρω από το εγώ του.
Στη στάση του, εν τούτοις, απέναντι στους άλλους δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα σκληρός. Επιτρέπει μάλιστα στο Λάζαρο να κάθεται μπροστά στην πόρτα του, ενώ ένας σύγχρονος πλούσιος θα φρόντιζε με κάθε τρόπο να απαλλάξει την είσοδό του από την παρουσία ενός άρρωστου ζητιάνου.
Αυτό που έστειλε τον πλούσιο τελικά στον Άδη ήταν η αδυναμία του να προσέξει τον άλλο. Στο διάστημα της επίγειας ζωής του δεν καταδιώκει τον φτωχό. Απλώς τον αγνοεί. Κακό δεν του κάνει, αλλά ούτε τον νοιάζει αν ο Λάζαρος ζει η αν πεθαίνει. Αδιαφορεί. Διότι όλος ο κόσμος του κινείται σ’ ένα κύκλωμα κλειστό. Κόσμος είναι ο εαυτός του, οι φίλοι του, οι απολαύσεις του.
Μια ανάλογη στάση ζωής ρυθμίζει τη συμπεριφορά και πολλών ανθρώπων σήμερα. Έχουμε περισσότερη ομοιότητα, αδελφοί μου, με τον πλούσιο, απ’ ότι συνήθως νομίζουμε. Πολύ πιθανόν την ώρα που αγανακτούμε για την ασπλαχνία ορισμένων, να φερόμαστε και εμείς ψυχρά και αδιάφορα με άλλον τρόπο. Μήπως δεν υπάρχουν άνθρωποι μπροστά στην πόρτα μας η έστω λίγο παρέκει, που έχουν ανάγκη βοηθείας; Τι κάναμε για να τους ανακουφίσουμε; Ενδιαφερθήκαμε για να πιάσει δουλειά ο άνεργος οικογενειάρχης η να βρει τους πόρους που χρειάζεται ο πολύτεκνος, που έχει αποκάμει να βλέπει τα παιδιά του να στερούνται; Στείλαμε κάτι στη χήρα, που παλεύει να θρέψει με το τίποτε δύο και τρία παιδιά; Η συνεχώς παραπονούμεθα και εμείς ότι δε μας φθάνουν τα όσα έχουμε;
«Είσαι φτωχός;», έλεγε ο Μ. Βασίλειος σ’ ένα κήρυγμά του, όταν είχε ξεσπάσει στην Καισάρεια πείνα φοβερή. «Εξάπαντος όμως υπάρχει άλλος, φτωχότερος από σένα. Συ έχεις τροφές για δέκα μέρες, εκείνος έχει μόνο για μία. Σαν άνθρωπος πονετικός και ευσεβής, μη διστάσεις να δώσεις».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία προσεύχεται στη θεία Λειτουργία «υπέρ του σύμπαντος κόσμου», των εγγύς και των μακράν, για τις ανάγκες τους, τις πνευματικές και τις υλικές. Ας φροντίζουμε με τον τρόπο που ζούμε, που αντιδρούμε, που μετέχουμε στην καθημερινότητα, να αποφεύγουμε την εγωιστική νοοτροπία του πλουσίου.