Τρίτη, 23 Ιουλίου

 

– Η εκδήλωση διοργανώνεται την Παρασκευή από τη Μητρόπολη και το ΙΘΤΠ

– Θα μιλήσει ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος

Η Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, διοργανώνουν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, την παρουσίαση του βιβλίου των Άγγελου Συρίγου και Ευάνθη Χατζηβασιλείου με τίτλο, «Μικρασιατική Καταστροφή (50 ερωτήματα και απαντήσεις)».

Το 1922 συνέβη η μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο ελληνισμός. Για πρώτη φορά μετά από 3.000 χρόνια έπαυσε να αναπτύσσεται ο ελληνικός πολιτισμός στη μία από τις δύο ακτές που τον γέννησαν.

Μέσα από 50 ερωτήσεις και απαντήσεις εξετάζονται με νηφαλιότητα:

  • μια μεγάλη εθνική και διεθνής σύγκρουση
  • το ξέσπασμα του Εθνικού Διχασμού
  • οι στόχοι και τα μεγάλα διλήμματα των πρωταγωνιστών
  • τα ελλείμματα και τα λάθη μας
  • μύθοι, παρανοήσεις και υπεραπλουστεύσεις
  • η στάση των μεγάλων δυνάμεων, που επιδίωξαν (φυσικά) την ικανοποίηση των δικών τους και όχι των δικών μας εθνικών συμφερόντων
  • οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς και οι μέθοδοι που επέλεξε για να τις πετύχει από το 1914 έως το 1922
  • οι επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Τα συμπεράσματα, ιδίως αυτά που δεν μας είναι αρεστά, αποτελούν την ελάχιστη τιμή που αρμόζει στη μνήμη των όσων χάθηκαν τότε, των δικών μας χαμένων ανθρώπων.

Ομιλητής: Άγγελος Συρίγος, Αν. Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής, Υφυπουργός Παιδείας.

Ώρα: 19:00 – Καπναποθήκη Π, Αίθουσα «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ»

Στο τέλος της εισηγήσεως του κου Υφυπουργού, θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση και ερωτήσεις.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μόνο κατόπιν κρατήσεως θέσεως, για τον περιορισμό της μετάδοσης του covid-19 και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματεία του ιδρύματος στα τηλέφωνα, 2541029282 (πρωί 09.00-14.00) και 2541026635 (απόγευμα 17.00-21.00).

 

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή

O Άγγελος Συρίγος (γενν. 1966) αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988.

Το 1994 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάσθηκε στο Research Centre for International Law του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, (1993-1994), διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Μαυροβούνιο και το Αζερμπαϊτζάν (1999-2002) και από το 1999 είναι εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ασχολείται επιστημονικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το Δίκαιο της Θάλασσας, τις μειονότητες και τους μετανάστες.

Το 1992 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την εργασία του σχετικώς με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Μετά το 1999 ασχολείται με την ελληνική εξωτερική πολιτική από θέσεις ευθύνης.

Το 2019 εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Το 2021 ανέλαβε υφυπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα την ανώτατη εκπαίδευση.

Share.
Exit mobile version