Πέμπτη, 13 Ιουνίου

Γράφει ο Αντγος ε.α.

Νικόλαος Φωτιάδης

Επίτιμος Υδκτής Δ΄ Σ.Σ.

 

Συμπληρώνονται 65 χρόνια από την εφιαλτική εκείνη νύχτα τρόμου και πανικού που έζησε ο Ελληνισμός της Βασιλίδος των πόλεων, της Κωνσταντινούπολης, μια νύχτα που από πολλούς θεωρείται η δεύτερη μετά το 1453, Άλωση της Πόλης.

Η λήθη του κακού είναι ευκαιρία για την επανάληψή του. Για τον λόγο αυτό έχουμε υποχρέωση να θυμόμαστε, να μάθουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας να θυμούνται, γιατί αναπόφευκτα θα πρέπει να συμβιώσουν με τον Ασιάτη γείτονα και ίσως κάποτε κληθούν να αντιμετωπίσουν την διαχρονική βαρβαρότητα και επιθετικότητά του.

Η αφορμή των δραματικών γεγονότων τα 6ης Σεπτεμβρίου 1955 οδηγεί στην Κύπρο, που τον Απρίλιο του 1955, η ΕΟΚΑ κήρυξε ένοπλο επαναστατικό αγώνα εναντίον της Βρετανίας, μετά το ναυάγιο για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του Κυπριακού Λαού. Η Βρετανική διπλωματία εντέχνως δημιούργησε μια έξαψη στον Τουρκικό φανατισμό και οδήγησε την Τουρκική Κυβέρνηση του Μεντερές σε μια πρωτοφανή ανθελληνική υστερία.

Στις 3 Σεπτεμβρίου λοιπόν, η σύζυγος του Τούρκου Προξένου στην Θεσσαλονίκη κάλεσε ένα Έλληνα φωτογράφο να φωτογραφίσει ως ενθύμιο δήθεν, το σπίτι του Κεμάλ που χρησιμοποιείται ως Προξενείο. Τα μεσάνυχτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου σημειώθηκε έκρηξη στον περίβολο του Προξενείου προκαλώντας ασήμαντες ζημιές. Την βόμβα αυτή, όπως αργότερα αποκαλύφθηκε, τοποθέτησε ο φύλακας του κτιρίου Χασάν Μεχμέτογλου, ο οποίος την παρέλαβε από τον φοιτητή Οκτάϊ Εγκίν, γιο του Μουσουλμάνου Βουλευτή Ροδόπης και μετέπειτα Αρχηγό της Τουρκικής Αστυνομία στην Άγκυρα.

Η συνέχεια του βρωμερού σχεδίου εξελίχθηκε στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη. Στις 6 το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταξίμ της Πόλης φοιτητές και όχλος όπως και Αστυνομικοί με πολιτικά μαζί με άτομα του Τουρκικού υποκόσμου που μεταφέρθηκαν από τα βάθη της Ανατολής οπλισμένα με ρόπαλα, λοστούς και μαχαίρια με συνθήματα “Yikin, kirin, giavourdour ”, “ Kahvolsun giavourlar” δηλαδή ¨Σπάστε, γκρεμίστε, είναι άπιστος¨, ¨Ανάθεμα στους άπιστους¨ και κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους από τους χριστιανικούς οικισμούς.

Σπίτια, καταστήματα, σχολεία, ναοί, νεκροταφεία κατεστράφησαν από τον βάρβαρο όχλο. 4.340 Ελληνικά καταστήματα καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν, 2.600 Χριστιανικά σπίτια, 21 Ελληνικά εργοστάσια, 100 εστιατόρια ξενοδοχεία. Οι Πατριαρχικοί Τάφοι κανιβαλίσθηκαν και οστά νεκρών σκορπίσθηκαν στους δρόμους.

Οι δύο περίπου δεκάδες των θανάτων αθώων θυμάτων, οι βιασμοί, οι εκατοντάδες τραυματίες, οι κραυγές απελπισίας, ο τρόμος και ο πανικός των θυμάτων της επιδρομής, οι καπνοί, το σπάσιμο τζαμιών και τα συνθήματα του βάρβαρου όχλου, δημιούργησαν μια άλλη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου.

Θυμάμαι τον αείμνηστο δημοσιογράφο και φωτογράφο του Πατριαρχείου Δημήτριο Καλούμενο, που με δάκρυα στα μάτια, μου εξιστορούσε τα θλιβερά εκείνα γεγονότα, τα οποία αποθανάτισε με την φωτογραφική του μηχανή. Το βιβλίο του ¨Η Σταύρωσις του Χριστιανισμού¨ του 1991 τα λέει όλα. Άλλωστε η Τουρκική Εφημερίδα ¨Ραντικάλ¨ σε δημοσίευμα στις 12 Αυγούστου 2008 γράφει ότι: «Τα γεγονότα 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 εναντίον των Ελλήνων είχαν οργανωθεί από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου (Özel Harp Dairesi).

Σαν επίλογο ας θυμηθούμε μια δήλωση που έκανε, με αποκαλυπτική ειλικρίνεια, στα γραφεία του κόμματός του, την επομένη των γεγονότων, ο αρχηγός της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Ισμέτ Ινονού:

«Είναι καλό που το κόμμα μας δεν αναμείχθηκε στα γεγονότα αυτά, αλλά οι εκδηλώσεις αυτές ήταν πολύ καλά οργανωμένη εθνική ενέργεια για να καθαρίσει η χώρα μας από το ελληνικό στοιχείο που ήταν ένας βραχνάς».

Share.
Exit mobile version