Τρίτη, 23 Ιουλίου

 

  Ο Παύλος Κουντουριώτης γεννήθηκε στην Ύδρα στις 4 Απριλίου του 1855 και ήταν γόνος μεγάλης οικογένειας, τα μέλη της οποίας διακρίθηκαν για την εθνική τους δράση κατά την επανάσταση του 1821.

Υπήρξε ο ατρόμητος Στόλαρχος των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913 και κυβερνήτης της θρυλικής Ναυαρχίδας «Γ. Αβέρωφ», που έδρεψε δάφνες κατά τις ναυμαχίες Έλλης και Λήμνου, νικώντας κατά κράτος τον τουρκικό στόλο και επιβεβαιώνοντας την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα κατατάχθηκε το 1874 στο Πολεμικό Ναυτικό ως δόκιμος και το 1886 ως Υποπλοίαρχος. Κατά την επιστράτευση επί κυβερνήσεως Δηλιγιάννη έγινε κυβερνήτης κανονιοφόρου. Το 1895 προήχθη σε Πλωτάρχη, το 1899 σε Αντιπλοίαρχο και το 1901 διέπλευσε για πρώτη φορά τον Ατλαντικό Ωκεανό με το εύδρομο «Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης».

Το 1905 υπηρέτησε ως Υπασπιστής του Βασιλέως Γεωργίου Α’, το 1909 ως Πλοίαρχος έγινε αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και το 1912 Αρχηγός του Στόλου του Αιγαίου.

Τον Οκτώβριο του 1912, όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος εναντίον της Τουρκίας, κατά την Τελετή κατευοδώσεως του στόλου από το Βασιλέα και την κυβέρνηση, προήχθη σε Υποναύαρχο.

Κατά το Β’ Βαλκανικό Πόλεμο προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην Πατρίδα και Μετά τόν πόλεμο προήχθη σε Αντιναύαρχο «δι’ εξαιρετικάς εν πολέμω υπηρεσίας».

Στις 25 Οκτωβρίου 1915 έγινε Υπουργός ίων Ναυτικών στην κυβέρνηση Σκουλούδη και αργότερα ετάχθει υπέρ της πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου και συμμετείχε στο κίνημα της Θεσσαλονίκης.

Μετά την απομάκρυνση του Βασιλέως Κωνσταντίνου και την εγκατάσταση στην Αθήνα της κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου (14 Ιουνίου 1917), ανέλαβε το Υπουργείο Ναυτικών, όπου παρέμεινε μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 1919.

Μετά το θάνατο του Βασιλέως Αλεξάνδρου του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Αντιβασιλέως μέχρι τις εκλογές της 1 -3 Νοεμβρίου 1920.

Το Δεκέμβριο του 1923, μετά την απομάκρυνση και του Βασιλέως Γεωργίου Β’, ανέλαβε και πάλι τα καθήκοντα του Αντιβασιλέως.

Το Μάρτιο του 1926 διαμαρτυρήθηκε για τη δικτατορία του Θεοδώρου Πάγκαλου και αναχώρησε για την Ύδρα. μέχρι τις 26 Αυγούστου, οπότε ανατράπηκε ο Θ. Πάγκαλος και ο Ναύαρχος Κουντουριώτης ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της” Δημοκρατίας.

Πέθανε στο Παλαιό Φάληρο στις 24 Αυγούστου 1935 και η ταφή του έγινε στην Ύδρα.

Αυτός ήταν ο Παύλος Κουντουριώτης, ο Έλληνας πολεμιστής της θάλασσας που δόξασε την Πατρίδα και την υπηρέτησε από διάφορες κυβερνητικές θέσεις μέχρι το τέλος της ζωής του.

Share.
Exit mobile version