H Ελλάδα δεν στέφεται πρωταθλήτρια μόνο στις αφίξεις τη φετινή τουριστική σεζόν, αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα τουριστικά δεδομένα της Mabrian.
Η Mabrian ανέλυσε τις τιμές ξενοδοχείων των κύριων ευρωπαϊκών προορισμών τον Αύγουστο και τις συνέκρινε με τους τοπικούς ρυθμούς πληθωρισμού, αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία του 2022 με εκείνα του 2019, τον ίδιο μήνα.
Οι αυξήσεις των τιμών στην Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Πορτογαλία σε ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων και στην Ιταλία σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων είναι κάτω από τα επίπεδα πληθωρισμού και ως εκ τούτου δείχνουν μείωση στις πραγματικές τιμές των ξενοδοχείων.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αναφέρει η Mabrian, καθώς έχει σημειωθεί πολύ πιο μεγάλη άνοδος στις τιμές των ξενοδοχείων, έως και 134% για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, σε σύγκριση με το 2019.
Οι αναλυτές της Mabrian εικάζουν ότι οι υψηλές τιμές των ξενοδοχείων 5 αστέρων στην Ελλάδα μπορεί να σχετίζονται με το πρόσφατο άνοιγμα πολυτελών ξενοδοχείων στον προορισμό, κάτι που έχει αυξήσει τη μέση αξία διαμονής στη χώρα. Ωστόσο, τα ελληνικά ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων διατήρησαν άνοδο στις τιμές 31% και 82% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2019.
Τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Στη Γερμανία οι αυξήσεις διαφέρουν μεταξύ των ξενοδοχειακών κατηγοριών, 12% στα 3 αστέρων, 18% στα 4 αστέρων και 25% στα 5 αστέρων.
Στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η πιο σημαντική αύξηση των τιμών σημειώνεται στην κατηγορία των 3 αστέρων, ενώ στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών έγιναν στα πεντάστερα ξενοδοχεία.
Στην Ιταλία, τα ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων αύξησαν τις τιμές τους κατά 27%, 7% και 4% αντίστοιχα. Η πιο σημαντική αύξηση στις τιμές των ιταλικών ξενοδοχείων παρατηρείται στην κατηγορία των 3 αστέρων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα 3 αστέρων ξενοδοχεία σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, με 7%. Τα βρετανικά ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, από την άλλη, έχουν μειώσει τις τιμές τους σε σχέση με το 2019, 1% και 12% αντίστοιχα.
Στη Γαλλία, σε σύγκριση με το 2019, οι τιμές των ξενοδοχείων 3, 4 και 5 αστέρων αυξήθηκαν κατά 2%, 5% ή 20% αντίστοιχα.
Στην Ισπανία σημειώθηκε άνοδος ανάλογη με αυτή στη Γαλλία, με τα ξενοδοχεία 3 αστέρων να σημειώνουν άνοδο στις τιμές 4%, τα 4 αστέρων 6% και τα 5 αστέρων 13% σε σύγκριση με το 2019.
«Οι συγκρίσεις τιμών από έτος σε έτος μπορεί να είναι παραπλανητικές σε ένα πλαίσιο αστάθειας όπως το τρέχον. Στην Ευρώπη δεν έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τέτοιους ρυθμούς πληθωρισμού. Αυτήν τη στιγμή, είναι σημαντικό για τον ταξιδιωτικό κλάδο να επικεντρωθεί σε μετρήσεις κερδοφορίας όπως το RevPar και το GrossPar, αντί για την τιμή και την πληρότητα. Η ADR είναι πολύ προκατειλημμένη από την εξέλιξη του πληθωρισμού και άλλους μακροοικονομικούς παράγοντες όπως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες», δήλωσε ο Carlos Cendra, διευθυντής μάρκετινγκ και πωλήσεων της Mabrian.