Πέμπτη, 28 Μαρτίου

Το ποσό της επιστροφής εξαρτάται από το ύψος των λογαριασμών κατά τα πρώτο πεντάμηνο του έτους

 

 

ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ POWERPASS (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Στις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσει η καταβολή των ποσών της επιδότησης που αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου 2021 έως και 31 Μαΐου 2022. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας από την Παρασκευή (15/7) θα αρχίσουν να καταβάλλονται σταδιακά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά, ανάλογα με το σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αίτηση.

Το ποσό της επιστροφής εξαρτάται από το ύψος των λογαριασμών κατά τα πρώτο πεντάμηνο του έτους, με το ελάχιστο ποσό επιδότησης να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και το ανώτερο στα 600 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που έχει δημοσιευτεί το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση του άρθρου 2, από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε».(ΚτΠ Μ.Α.Ε.).

Μετά την ολοκλήρωση του υπολογισμού του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του για τον σκοπό της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

Κατόπιν της διενέργειας των πληρωμών των ενισχύσεων η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. αποστέλλει αυτοματοποιημένο μήνυμα στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, με το ποσό της ενίσχυσης που του καταβλήθηκε ή ενημέρωση σε περίπτωση απόρριψη της αίτησης.

 

Power pass: Οι ενδείξεις

Ειδικότερα όταν στην σχετική πλατφόρμα εμφανίζεται η ένδειξη «ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΥΠΟΒΟΛΗ», αυτό σημαίνει ότι o χρήστης δεν έχει πατήσει «υποβολή αίτησης».
Στην περίπτωση που αναγράφεται «ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ», η αίτηση έχει απορριφθεί. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ). Απορριφθείσες αιτήσεις μπορούν να αλλαχθούν και να επανυποβληθούν.

Η ένδειξη «ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ» υποδηλώνει πως η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των ακολούθων.

  • αν το ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN
  • αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει τη μία αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις (3) για τα προστατευόμενα μέλη.

Για τις αιτήσεις που έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ, και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη, η ένδειξη είναι «ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ».

Μετά την ολοκλήρωση της Περιόδου Υποβολής αιτήσεων (1η Ιουλίου 2022) θα εκτελεστούν οι διασταυρώσεις με τα στοιχεία λογαριασμών που θα δοθούν από τους παρόχους, ώστε να γίνει η εκκαθάριση και να υπολογιστεί το ποσό της επιδότησης.

Η ένδειξη «ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ» σημαίνει το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα. Στη συνέχεια στην αίτηση αναγράφεται το «ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ, που σημαίνει πως η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο   Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.

Τέλος με την ένδειξη «ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ» γίνεται γνωστό πως υπάρχει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του/της.

Share.
Exit mobile version