Παρασκευή, 19 Απριλίου

Οι εγκέφαλοι των ανδρών και των γυναικών είναι εντελώς διαφορετικοί

Οι εγκέφαλοι των ανδρών και των γυναικών είναι εντελώς διαφορετικοί. Αυτό απέδειξε η έρευνα επιστημόνων που έγινε στην Ευρώπη και για άλλη μια φορά δείχνει τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.
Οι επιστήμονες επέλεξαν να εξετάσουν ανθρώπους από όλη την Ευρώπη ηλικίας 50 ετών και άνω. Η ηλικία επιλέχτηκε για να φανεί το τι έχουν μάθει οι άνθρωποι στο πέρασμα των χρόνων και το πόσο έχει εξασθενήσει ο εγκέφαλος τους. Οι συνολικά 13.000 συμμετέχοντες έκαναν τρία τεστ που συσχετίζονται με τις εγκεφαλικές τους λειτουργίες.

Το πρώτο τεστ συσχετιζόταν με την αριθμητική και περιελάμβανε πέντε ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα πόσο θα κόστιζε το ίδιο αυτοκίνητο αν ήταν μεταχειρισμένο και πόσο καινούριο. Το τεστ μνήμης περιελάμβανε δέκα λέξεις της οποίες οι συμμετέχοντες έπρεπε να θυμηθούν. Το τρίτο, «τεστ ευφράδειας», περιελάμβανε πολλές ονομασίες ενός ζώου και όσοι συμμετείχαν έπρεπε να τις λένε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Τα αποτελέσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα. Στην βόρεια Ευρώπη οι γυναίκες από 50 μέχρι 80 ετών είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στο τεστ μνήμης από τους άνδρες. Στον αντίποδα βρίσκεται η νότια Ευρώπη καθώς προέκυψε ότι οι άνδρες έχουν καλύτερη μνήμη από τις γυναίκες. Πιθανότατα αυτό συσχετίζεται με το ότι η παιδεία άρχισε να εμφανίζεται εκείνη την εποχή και η θεωρία αποδεικνύεται και από την έρευνα καθώς οι γυναίκες που γεννήθηκαν μετά το ’40 σκόραραν καλύτερα στο τεστ μνήμης.

Επίσης από την έρευνα προέκυψε πως οι άνδρες όλων των ηλικιών στην βόρεια και στην νότια Ευρώπη είχαν καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά από τις γυναίκες. Οι ερευνητές από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία ανέφεραν πως οι γυναίκες άργησαν να καλλιεργήσουν τον εγκέφαλο τους λόγω του περιορισμού που είχαν στον τρόπο ζωής και αυτό παίζει ρόλο στα αποτελέσματα της έρευνας.
Επίσης τόνισαν πως αν οι γυναίκες είχαν την ίδια πρόσβαση στην εκπαίδευση με τους άνδρες θα είχαν καλύτερες επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Τέλος, οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι οι διαφορές στον εγκέφαλο που έχουν τα δύο φύλα συσχετίζονται με τον διαφορετικό τρόπο που αντιμετωπίζονται από την κοινωνία.

Share.
Exit mobile version