Σάββατο, 25 Μαΐου

«Η Θράκη αλλάζει ταχύτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης…»

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κομοτηνή την Ελλάδα τη Βουλγαρία αλλά και για όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του αγωγού IGB. Χαρακτήρισε το έργο καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει το νότο με τον βορρά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η ολοκλήρωσή του σε αυτή την συγκυρία και αφού αντιμετωπίστηκαν οι όποιες προκλήσεις αναδεικνύει την αξία του σήμερα.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά αναγκαία όσο ποτέ την κοινή δράση απέναντι στην επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό πίεσης σε έναν ωμό εκβιασμό», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Η δική μας απάντηση είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως μέσο στήριξης αλληλεγγύης και προόδου».

Η Ελλάδα, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια και ενισχύει το αποτύπωμά της στον ενεργειακό χάρτη.

Ο αγωγός που εγκαινιάζουμε, τόνισε θα ενωθεί με τον TAP και έχει συμβολική αξία η παρουσία του υπουργού Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ακόμα ότι ενισχύουμε την ενεργειακή και εφοδιαστική ασφάλεια όλων των συνδεδεμένων χωρών και δημιουργείται ανάχωμα στο ράλι τιμών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσωπική επιμονή του Βούλγαρου πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Υπήρχε όπως είπε εβδομαδιαία επικοινωνία και όπως είπε διαβλέπαμε πόσο κρίσιμη είναι η ολοκλήρωση του έργου αυτού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι σταδιακά θα μειωθεί η εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο και σε αυτή την κατεύθυνση είναι καθοριστική η λειτουργία του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.

Υπενθύμισε ακόμα ότι έχει δρομολογηθεί η προσθήκη σημαντικής αποθηκευτικής ικανότητας στην Ρεβυθούσα και έτσι αυξάνεται η δυνατότητα υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για απαραίτητη απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου.

Η ΕΕ έχει κατ’ επανάληψιν αναγνωρίσει την στρατηγική σημασία του IGB.

Μίλησε επίσης για έναν ενεργειακό αλλά και έναν αγωγό αξιών με μηνύματα αλληλεγγύης σε μια περιοχή που δυστυχώς ακόμα διατηρείται μια εξαίρεση ανιστόρητης επιθετικότητας στην οποία απαντούν όπως είπε και η διεθνής πραγματικότητα και η εθνική μας ετοιμότητα.

«Ελλάδα και Βουλγαρία παρά τις δυσκολίες θέλουν να βαδίζουν μαζί στην λεωφόρο της ανάπτυξης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

«Η Θράκη αλλάζει ταχύτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης…»

«Η Θράκη αλλάζει, τολμώ να πω ότι αλλάζει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αλλάζει και η υπόλοιπη Ελλάδα. Κάθε φορά που έρχομαι στη Θράκη με ικανοποίηση βλέπω τη μεγάλη πρόοδο που επιτυγχάνεται», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στο νομό Ροδόπης λίγες ώρες πριν παραστεί στα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB.

«Όλη η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Δεν θέλω να ξεχνάω ποτέ ότι ο πατέρας μου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν αυτός ο οποίος καθιέρωσε στην πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία στην Θράκη. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Στη Θράκη υπάρχει ένα Πόρισμα εξαιρετικά αναλυτικό της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό και έχουμε πρόθεση να το υπηρετήσουμε και με τη στήριξη της τοπικής Aυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, θα κινηθούμε έτσι ώστε οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες έχουν ξεκινήσει στη Θράκη να επιταχυνθούν και άλλο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με πολίτες της Κομοτηνής στη διάρκεια της επίσκεψής του στο κέντρο της πόλης.

Ο Πρωθυπουργός περπάτησε στο κέντρο της Κομοτηνής και επισκέφθηκε το Γενί Τζαμί όπου είχε σύντομο διάλογο με τον τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής, Τζιχάντ Χαλήλ, τον τοποτηρητή Μουφτή Διδυμοτείχου, Οσμάν Χαμζά και τον τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης, Χεμσερή Νεζντέν και ευχήθηκε «όλα τα καλά μαζί με ευτυχία για όλους τους Μουσουλμάνους Έλληνες», για τη μεγάλη γιορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ (Eid Al Adha) που ετοιμάζονται να εορτάσουν αύριο.

Επίσης, παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Ξάνθης, Χαλήλ Καράνταη, ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, Σελήμ Ισά και ο Πρόεδρος Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Διδυμοτείχου, Ιρφάν Μολλά.

Αμέσως μετά την άφιξή του στη Θράκη ο Πρωθυπουργός παρέστη στην τελετή εγκαινίων των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Εμείς παρέχουμε την απαραίτητη στήριξη, τα κεφάλαια, το όραμα, το σχέδιο, έτσι ώστε η Θράκη σήμερα πραγματικά να μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μία Ελλάδα που αλλάζει», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παρότρυνε τα νέα παιδιά να κρατήσουν ζωντανές τις αναμνήσεις από τις εμπειρίες τους στην κατασκήνωση καθώς όπως είπε «θα είναι εμπειρίες που θα σας συνοδεύουν για μία ζωή» και παράλληλα ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις.

«Αυτό το σημαντικό έργο για τη νέα γενιά της Θράκης είναι μία μόνο απόδειξη ότι αυτά τα οποία λέμε μπορούμε να τα κάνουμε πράξη σε συνεργασία με την Περιφερειακή και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να δρομολογούμε έργα τα οποία είναι ωφέλιμα για τους πολίτες, πρωτίστως ωφέλιμα για τη νέα γενιά. Χρέος μας είναι η επόμενη γενιά να είναι καλύτερη από εμάς και να μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μία Ελλάδα η οποία θα διακρίνεται και δεν θα είναι ουραγός», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλαγανής, Μαρία Παπαδοπούλου, τον Δήμαρχο Μαρωνείας, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο και τον Βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλαγανής, που ιδρύθηκε το 1981 από πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Ανατολικής Θράκης οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1922 και το 1924. Σημειώνεται ότι στη διαμόρφωση του Μουσείου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν κατά την περιοδεία του στη Θράκη ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης οι βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Share.
Exit mobile version