Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

Γ. Γεωργαντάς:

«Η κυβέρνηση είναι παρούσα, δίπλα στους αγρότες και οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες όσων επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές θα δοθούν το συντομότερο δυνατόν»

Θωμάς Μίχογλου:

«Δεν αποκλείεται οι καταστροφές να φτάσουν ακόμη και τα 100.000 στρέμματα. Ο υπουργός υποσχέθηκε βέβαια γρήγορη καταγραφή των ζημιών και δηλώσεις για τους πληγέντες, προκειμένου να υπάρξει άμεση και αντικειμενική αποζημίωση…»

 

Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

 

Η κυβέρνηση είναι παρούσα, δίπλα στους αγρότες και οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες όσων επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές θα δοθούν το συντομότερο δυνατόν, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς επισκεπτόμενος την Παρασκευή καλλιέργειες στην Ξάνθη, οι οποίες επλήγησαν από τη θεομηνία.

Ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε τον Δήμο Τοπείρου και τα δημοτικά διαμερίσματα Θαλασσιάς, Ολβίου και Κρεμαστής, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον Βουλευτή Ξάνθης κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Τσιλιγγίρη, τον Δήμαρχο Τοπείρου Θωμά Μίχογλου καθώς και τον περιφερειακό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης κ. Πανταζή.

Οι καλλιέργειες που έχουν πληγεί στην συγκεκριμένη περιοχή υπολογίζεται ότι είναι περίπου 45.000 στρέμματα και αφορούν κυρίως αραβόσιτο, ηλίανθο, ακτινίδια κ.α.

  Ο κ. Γεωργαντάς συζήτησε με αγρότες μπήκε σε καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές και διαβεβαίωσε τους παραγωγούς, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για την άμεση ανταπόκριση, ότι η κυβέρνηση, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, θα σταθεί και πάλι στο πλευρό τους.

  Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο ΥπΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντάς δήλωσε:

«Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή. Αυτή ήταν άλλωστε η εικόνα που μου είχε μεταφέρει ο ΕΛΓΑ.

Η παρουσία μου εδώ σήμερα συμβολίζει το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την άμεση αποζημίωση των αγροτών. Θα γίνουν άμεσα οι αιτήσεις, όπως προβλέπεται και θα ακολουθήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα πορίσματα. Στόχος μας είναι όσο το δυνατόν πιο άμεση και δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών. Δυστυχώς η ζημιά δεν είναι μόνο στην Ξάνθη, είναι και σε πολλές άλλες περιοχές.

Να θυμίσω ότι για τις περυσινές ζημιές έχουν καταβληθεί περίπου 350 εκατ. ευρώ, και από αυτά τα ανταποδοτικά είναι περίπου 160 εκατ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολες είναι οι συγκυρίες, αλλά και πόσο ισχυρή είναι η συμπαράσταση της πολιτείας σε αυτό που βιώνουν οι αγρότες μας. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα σήμερα στους αγρότες που αυτές τις ημέρες ταλαιπωρούνται και βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται, ότι η κυβέρνηση είναι κοντά τους και μέσα από τους προβλεπόμενους μηχανισμούς θα δουλέψουμε όλοι για την γρήγορη αποζημίωσή τους».

Ο Δήμαρχος Τοπείρου, κύριος Θωμάς Μίχογλου, από την πλευρά του, δήλωσε σχετικά με την επίσκεψη του κ. Γεωργαντά ότι, «είναι θετικό που ο υπουργός ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκλησή μας να επισκεφτεί την περιοχή και να δει ιδίοις όμμασι τις καταστροφές που προκάλεσε στις αγροτικές καλλιέργειες η πρόσφατη θεομηνία. Οι αγρότες μας είναι απελπισμένοι καθώς έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Κυρίως σε ό,τι αφορά τα ακτινίδια οι καταστροφές θα είναι εμφανείς και τα επόμενα χρόνια. Ενώ, δεν αποκλείεται οι καταστροφές να φτάσουν ακόμη και τα 100.000 στρέμματα. Ο υπουργός υποσχέθηκε βέβαια γρήγορη καταγραφή των ζημιών και δηλώσεις για τους πληγέντες, προκειμένου να υπάρξει άμεση και αντικειμενική αποζημίωση. Ενώ, υποσχέθηκε να διορθωθούν και οι χρόνιες παθογένειες του ΕΛΓΑ».

Fonitisxanthis.gr

Share.
Exit mobile version