Κυριακή, 28 Μαΐου

Σε διάστημα λίγων ημερών οι αγρότες του Δήμου Τοπείρου είδαν τις καλλιέργειές τους να υφίστανται ξανά τεράστιες ζημιές. Μετά τις πλημμύρες από την «GENESIS» στις 10 Ιούνη η χαλαζόπτωση, η έντονη βροχόπτωση και ο δυνατός αέρας στις 22 Ιούνη προκάλεσαν ολική καταστροφή σε καλλιέργειες με βαμβάκι, ηλίανθο, καλαμπόκι, σιτάρι, ακτινίδια, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, αμύγδαλα, καρύδια, κ.α σε αγροτεμάχια με έκταση άνω των 50.000 στρεμμάτων.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί από αυτούς θα μείνουν χωρίς παραγωγή, άρα χωρίς εισόδημα και μάλιστα σε μια χρονιά που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία, ανεβάζοντας στα ύψη την τιμή του πετρελαίου, του ρεύματος και των λιπασμάτων. Ταυτόχρονα, πρόβλημα δημιουργείται και στους κτηνοτρόφους της περιοχής καθώς μετά την καταστροφή της παραγωγής από την καταιγίδα δε θα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης των ζώων των κτηνοτροφικών μονάδων.

Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα κι αυτά μετά από μεγάλη καθυστέρηση.

Η πολιτική, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα. Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

Η έκθεση της αγροτικής παραγωγής στα φυσικά φαινόμενα και η πολιτική του κράτους να μην παίρνει μέτρα προστασίας και να μην καλύπτει με επάρκεια τις ζημιές προστίθενται στα αδιέξοδα που κάνουν “Γολγοθά” την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων και φέρνουν πιο κοντά την διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση, γεγονός που αφορά όλο το λαό.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν πείρα από τις ψεύτικες υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Να μη «τσιμπήσουν» από υποκριτικές επισκέψεις υπουργικών κλιμακίων για «αυτοψία» των καταστροφών, λες και δεν είναι οφθαλμοφανέστατη η καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή.

Καλούμε τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους του Δήμου Τοπείρου να διεκδικήσουν:

“Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις πληγείσες καλλιέργειες.

” Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους ζωοτροφές για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους της περιοχής.

” Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

“Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι.

Με κριτήριο ποια πολιτική μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους καλούμε τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να δοθεί διέξοδος στα μεγάλα προβλήματα που τους ταλανίζουν σήμερα, μακριά από τους πολέμους, την ακρίβεια και την ανασφάλεια.

Share.
Exit mobile version