Γράφει ο Ευστρατίου Δημήτριος Ραφαήλ
Το Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 12:00 κατέφθασε στην Ξάνθη μαζί με την ομάδα του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κύριος Γιατρομανωλάκης Νικόλας. Εκεί τον υποδέχτηκε η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ξάνθης, κα Μούρκα Σταυρούλα, ο Υπεύθυνος Επαρχιακών Οργανώσεων της ΚΓ ΜΑΚΙ και ευρισκόμενος στη νομαρχιακή θέση ΜΑΚΙ της ΟΝΝΕΔ Ξάνθης, κος Ευστρατίου Δημήτριος Ραφαήλ και ο Διευθυντής του Γραφείου Περιφερειάρχη ΑΜΘ, κος Πασχάλης Αντώνης.
Στόχος, αλλά και επιθυμία του Υφυπουργού ήταν να ξεναγηθεί στην πόλης της Ξάνθης, πιο συγκεκριμένα στην Παλιά Πόλη αυτής και να συναντηθεί με φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης, αλλά και να ενημερωθεί για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, με σκοπό την άμεση επίλυσή τους. Πρώτος σταθμός της ξενάγησης αποτέλεσε το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης και η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης. Η επόμενη στάση έγινε στο αρχοντικό του Ισαάκ Δανιήλ, την μετέπειτα οικία του Μάνου Χατζιδάκι, με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης, κύριο Κωνσταντίνο Κουρτίδη. Έπειτα, ακολούθησε επίσκεψη στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, στο Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης “ΠΑΚΕΘΡΑ” και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Καπναποθήκη “Π”.
Βασική θέση του Υφυπουργού, αλλά και της ομάδας του ήταν ότι, δύνανται να σταθούν αρωγοί του πολιτισμού και να συμβάλουν στην διαιώνιση αυτού, καθώς η θέση τους το επιβάλλει. Για τον ίδιο είναι πολύ σημαντικό, να υπάρχουν ρεαλιστικά δεδομένα, επαρκή πλάνα και ευκρινείς διαθέσεις, με σκοπό τη δημιουργία κέντρων προαγωγής πολιτισμού. Εκτιμά ότι, κάθε χώρος με τέτοια ιστορία είναι αναγκαίο να αναδομηθεί, να αναβαθμιστεί και μέσα από την αισθητική, που θα του δοθεί να αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό μας.
Αντίστοιχα, οι φορείς με τους οποίους ήρθε σε επαφή εκδήλωσαν εξ αρχής τη διάθεσή τους για στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού, υποστηρίζοντας πως έτσι, θα επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος, που είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας κληρονομιάς. Όμως, θεώρησαν σκόπιμο, να εκφράσουν και την ανησυχία τους για την ορθή διαχείριση και φύλαξη των κτιρίων και της κληρονομιάς αυτών.
Περνώντας τώρα, στο δεύτερο μέρος της επίσκεψης, αυτή ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την ΟΝΝΕΔ Ξάνθης, με θέμα: “Μέσα από τις σκιές της πολιτισμικής μας κληρονομιάς” και έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο ELISSO, το απόγευμα της ίδιας μέρας. Λίγο πριν την εκδήλωση ο κύριος Γιατρομανωλάκης συναντήθηκε με τα μέλη της ΔΕΕΠ και ΟΝΝΕΔ Ξάνθης, με σκοπό να τους γνωρίσει από κοντά και να συζητήσει μαζί τους. Στη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση έκανε λόγο για τις Καπναποθήκες της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας, τονίζοντας την σημαντικότητά τους για την περιοχή, ενώ δήλωσε πως, ως αρμόδιος θεμάτων Σύγχρονου Πολιτισμού θα επιχειρήσει με κάθε θεμιτό μέσο τη διαφύλαξή τους, αλλά και την εν γένει ανέλιξή τους σε κέντρα πολιτισμού του εκάστοτε νομού.
Παρόντες στην εκδήλωση βρέθηκαν πληθώρα τοπικών παραγόντων του νομού, όπως ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ, κύριος Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κύριος Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης, κύριος Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μανώλης Τσέπελης και η πολιτευτής της ΝΔ στην Ξάνθη, κυρία Μαρίνα Παυλίδου. Επίσης, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση από το εκτελεστικό γραφείο της ΟΝΝΕΔ, ο Υπεύθυνος Οργανωτικού για θέματα Βορείου Ελλάδος, κύριος Παναγιώτης Λεμπέσης και ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος Περιφερειακών Οργανώσεων κύριος Ιωάννης Ξιούφης. Τέλος, βρέθηκαν εκεί και μέλη της επιστημονικής κοινότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, της Ξάνθης.
Σε συνέχεια της πενθήμερης επίσκεψής του, ο Υφυπουργός, Γιατρομανωλάκης Νικόλας και η ομάδα του θα βρεθούν στον νομό Ροδόπης και τον νομό Έβρου, όπου θα συναντηθούν και με άλλους πολιτιστικούς φορείς και τοπικούς παράγοντες. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, η Θράκη αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Ελλάδας και αυτό διαφαίνεται, χάρη στον πολιτισμό και την κληρονομιά, που διαθέτει.