-Ένα μνημείο φόρος τιμής στους 526 Εβραίους της πόλης που εκτοπίστηκαν βίαια από τις εστίες τους
-Μια υπενθύμιση και ταυτόχρονα μια προειδοποίηση στις λεγόμενες «πολιτισμένες» κοινωνίες με μαζική συμμετοχή πολιτικών, πρεσβειών και προξενικών αρχών από πολλές χώρες του κόσμου
Μανώλης Φανουράκης:
«Καθήκον μας η διατήρηση της συλλογικής μνήμης»
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου
Τη συμμετοχή της Ξάνθης στη συλλογική μνήμη για τη γενοκτονία των Εβραίων έρχεται να επικυρώσει η εκδήλωση της ερχόμενης Κυριακής, που αφορά τα αποκαλυπτήρια μνημείου στη μνήμη των 526 Εβραίων της Ξάνθης, θυμάτων της ναζιστικής γενοκτονίας.
Για το θέμα ενημερώνει, αναλυτικά, ο αντ’ αυτού Αντιδήμαρχος Ξάνθης, κύριος Εμμανουήλ Φανουράκης, αναφερόμενος στη σημασία αλλά και την αξία για την περιοχή της συγκεκριμένης εκδήλωσης.
Για ιστορική ημέρα κάνει λόγο ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι, «είναι καθήκον μας να τιμήσουμε τη μνήμη των ανθρώπων αυτών που υπήρξαν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας μέσα από την ειρηνική συνύπαρξη με τους υπόλοιπους πολίτες του τόπου. Το πέρασμά τους από την περιοχή έχει μείνει βαθιά «χαραγμένο» στη συλλογική μνήμη αλλά και σε πολλά δημόσια κτήρια, τα αρχιτεκτονικά μνημεία που «στολίζουν» μέχρι σήμερα την πόλη μας, με πιο χαρακτηριστικό το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι…».
Και συνεχίζει, σχετικά με την πρωτοβουλία του εγχειρήματος, «μετά από συνεννόηση του Δημάρχου Ξάνθης, Μ. Τσέπελη, με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και το ΠΑΚΕΘΡΑ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης με μαζική συμμετοχή επίσημων αποστολών από πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και σύσσωμη την παρουσία αρχών του τόπου σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο στον χώρο της Πλατείας Ελευθερίας. Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο που βλέπει προς την Οδό 12 Αποστόλων, εκεί, δηλαδή, όπου έζησαν πολλοί Εβραίοι της Ξάνθης, πριν εκτοπιστούν βίαια από τις ναζιστικές δυνάμεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης στο Άουσβιτς, θα υπάρχει ένα μνημείο ως φόρος τιμής γι’ αυτούς τους ανθρώπους.
Αξίζει να αναφερθεί και η συνεισφορά του κυρίου Αναστάσιου Καραδέδου, Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης και της συζύγου του, που στήριξαν το εγχείρημα σε ιδιωτικό επίπεδο…».
Μεταξύ των παρευρισκομένων συγκαταλέγονται, εκ μέρους της κυβέρνησης, η υπουργός παιδείας, κυρία Ν. Κεραμέως, ο υφυπουργός παιδείας, κύριος Α. Συρίγος και η υφυπουργός τουρισμού, κυρία Σ. Ζαχαράκη. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους πρέσβεις και προξενικές αρχές πολλών χωρών, όπως του Ισραήλ, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και της Βουλγαρίας. Ενώ, την εκδήλωση θα πλαισιώσουν, επίσης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δήμαρχοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, κύριος Δαυίδ Σαλτιέλ, καθώς εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων της περιοχής.
Παράλληλα με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, όπως σημειώνει ο κ. Ε. Φανουράκης, υπάρχουν προσδοκίες η πόλη της Ξάνθης μέσα από αυτή την εκδήλωση να καταστεί προορισμός για πολλούς Ισραηλινούς επισκέπτες, κάτι που θεωρεί ότι θα επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, να σημειωθεί, ότι η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα στο εβραϊκό νεκροταφείο στις 11 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής, 20 του μηνός. Ενώ, στις 12 το μεσημέρι θα υπάρξει μια συνάντηση στο Δημαρχείο της πόλης, για να ακολουθήσουν στις 12:30 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.
Fonitisxanthis.gr